Θέμα ημερών η ανάρτηση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ – Πώς αντιδρά η κυβέρνηση
Καθησυχαστική εμφανίζεται η Αθήνα. Πρόκειται για καθαρά τυπικό και διαδικαστικό ζήτημα τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι δεν σημαίνει πως ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται διπλωματικοί κύκλοι σε ότι αφορά την επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αφενός «δεν έχει γίνει ακόμη» και αφετέρου πως πρόκειται για μια «τυπική και τεχνική διαδικασία», σχολιάζοντας σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει.
Άλλο ανάρτηση, άλλο αναγνώριση
Το σκεπτικό της ελληνικής διπλωματίας που θεωρεί καθαρά τυπική τη διαδικασία αυτή από τον ΟΗΕ στηρίζεται και στο γεγονός πως το 2013 – 2014 είχε πρωτοκολληθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και του κατεχόμενου ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία ως κατοχική δύναμη έχει καταδικαστεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον εισβολή αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο στην Αθήνα επιμένουν πως η ανάρτηση των τουρκολιβυκών μνημονίων για την ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης δεν συνιστά αναγνώριση. Εκ της διαδικασίας ο ΟΗΕ οφείλει να το κάνει. Άλλωστε ο ΟΗΕ δεν έχει δικαιοδοτική διαδικασία, υπό την έννοια ότι η ανάρτηση των τουρκολιβυκών συμφώνων δεν σημαίνει και υιοθέτησή τους και άρα νομιμοποίησή τους.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις από πλευράς μας διπλωματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντιδράσεις με τις δύο επιστολές που έχει στείλει στον ΟΗΕ εκφράζοντας την καταδίκη της και ζητώντας να μην αναρτηθεί. Αν και ήταν γνωστό ότι επειδή πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μπλοκαριστεί.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που οφείλει και θα συνεχίσει» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό ζήτημα σε ότι αφορά την ανάρτηση στον ΟΗΕ, δεν εμποδίζει Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τουρκικές έρευνες στην περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.
Οι επιστολές
Υπενθυμίζεται ότι στις επιστολές, η Ελλάδα καταγγέλλει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ως άκυρο και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Οι δύο επιστολές είχαν σταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ.
Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας, αναφέρεται, απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
Η συμφωνία διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις