Προσφυγικό: Το «πάγωμα» της επίταξης, το ενδοκυβερνητικό ρήγμα και η μη λύση στην εξαθλίωση των προσφύγων
Η κυβέρνηση φαίνεται πως έκανε ένα βήμα πίσω όσον αφορά το θέμα των επιτάξεων, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των νησιωτών, οι οποίοι είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, κατηγορώντας πως το αρμόδιο υπουργείο λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις, χωρίς να τους υπολογίζει.
- Στους 217 οι νεκροί και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί
- Κουρκουμίνη: «Χρυσάφι» για την υγεία των κατοικίδιων μας – Συνταγή για κουρκουμά
- «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα
- Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα που εξερράγη στους Αμπελόκηπους - Ποιος ήταν ο στόχος
Βρίσκοντας νέο αδιέξοδο με την πρόταση της για τα κλειστά κέντρα, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους νησιώτες αλλά και από τους γαλάζιους βουλευτές, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να… ρίξει γέφυρες επικοινωνίας αναζητώντας τη «χρυσή τομή».
Έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση φαίνεται πως άσκησαν οι κινητοποιήσεις των νησιωτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου και των κατοίκων τους.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως έκανε ένα βήμα πίσω όσον αφορά το θέμα των επιτάξεων, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των νησιωτών, οι οποίοι είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, κατηγορώντας πως το αρμόδιο υπουργείο λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις, χωρίς να τους υπολογίζει.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψη αργότερα, το «πάγωμα» της διαδικασίας των επιτάξεων χώρων φαίνεται να δυσαρέστησε τον πρωθυπουργό ο οποίος έδειξε… κίτρινη κάρτα στον υπουργό Μετανάστευση και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Την ίδια στιγμή, τα νησιά εκπέμπουν SOS, με την κατάσταση να έχει φτάσει πια στο απροχώρητο – οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες, παιδιά τραυματισμένα, άνθρωποι να παλεύουν για ένα μπουκάλι νερό – και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο της για τα κλειστά κέντρα, παρά τις επιπλήξεις των διεθνών οργανώσεων, οι οποίες τονίζουν πως δεν μπορούν τα υπάρχουν με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιφυλάξεις από τους νησιώτες
Με τη φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολίασε ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, κ. Ελευθερόγλου, μιλώντας στο MEGA την απόφαση της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των επιτάξεων.
«Δεν μπορεί σε δημοκρατία και εν καιρώ ειρήνης να γίνονται επιτάξεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινή, καθώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πάντως λίγη ώρα μετά την επίμαχη δήλωση για το προσφυγικό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μία εβδομάδα διορία να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά.
Μιλώντας στον απεσταλμένο του MEGA, Λωνίδα Καπερναράκο ο πρόεδρος της κοινότητας του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης υπογράμμισε πως οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί.
«Ότι και αν γίνει, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ούτε κλειστό, ούτε ανοιχτό κέντρο» τόνισε.
«Κίτρινη» κάρτα σε Μηταράκη
Ο Παναγιώτης Τζένος στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, Live News, στο MEGA αποκάλυψε το έντονο παρασκήνιο που ακολούθησε της αποκάλυψης Μηταράκη, η οποία οδήγησε και στην πρώτη «κίτρινη κάρτα» από τον Μητσοτάκη προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Με δική του πρωτοβουλία «πάγωσε», δεν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου το συγκεκριμένο θέμα και το έμαθε από την τηλεόραση». Μετά το τέλος της ανακοίνωσης από τον αρμόδιο υπουργό, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Μηταράκη, ένα τηλεφώνημα το οποίο δεν έγινε σε ήπιους τόνους» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
«Το μήνυμα που πήρε ο υπουργός ήταν τελεσιγραφικό» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο στον κ. Μηταράκη, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το Μαξίμου το έμαθε από την τηλεόραση» σημείωσε ο κ. Τζένος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε δε στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή στην κατασκευή κλειστών κέντρων.
Πώς θα είναι οι κλειστές δομές
Οι νέες κλειστές δομές που θα κατασκευαστούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα χωρίζονται σε τρία τμήματα.
Στο πρώτο θα βρίσκεται το τμήμα καταγραφής όπου θα παραμένουν μετανάστες ή πρόσφυγες για 25 ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο έλεγχος.
Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται στο τμήμα ύψιστης περιφρούρησης μέχρι να επαναπροωθηθούν. Στο ίδιο τμήμα θα κρατούνται και όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου θα βρίσκονται κοιτώνες ενηλίκων και οικογενειών ενώ οι κοιτώνες ανηλίκων θα διαχωρίζονται.
Σε αυτό το γενικό χώρο θα υπάρχει σχολείο για τα παιδιά, χώροι άθλησης και λατρείας αλλά και ΑΤΜ, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του MEGA.
Βίντεο – γροθιά στο στομάχι από τη Σάμο
Τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Σάμο κατέγραψε η κάμερα του MEGA.
Σε αποκλειστικά βίντεο αποτυπώνεται καθαρά οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.
Το καμπ έχει μετατραπεί σε αποθήκη 8.000 ψυχών, οι οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες στα νησιά μέχρι να φτάσει η ώρα για τη συνέντευξη τους, η οποία θα κρίνει αν θα τους επιτραπεί στο άσυλο στη χώρα μας.
Σκηνές έχουν στηθεί σε όλους τους διαδρόμους εντός του hotspot με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ακόμα και η διαδρομή για τις λιγοστές χημικές τουαλέτες.
Κανόνες υγιεινής ανύπαρκτες, το hot spot έχει μετατραπεί σε μία αποθήκη ψυχών. Είδη βασικής ανάγκης πεταμένα στο έδαφος, σκουπίδια, φαγητά ρούχα μπουκάλια οικιακές συσκευές θαμμένα στις λάσπες.
Ανάμεσά τους και μωρά, που μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες, Το όνειρο για μία καλύτερη ζωή έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.
Εφιαλτικές εικόνες από τη Μόρια
Στην «κόλαση» της Μόριας η κατάσταση σίγουρα δεν παρουσιάζει ούτε αυτή βελτίωση, όπου 7.000 άτομα διαμένουν εντός του ΚΥΤ, χωρητικότητας 2.800 ατόμων ενώ ακόμα 13.000 έχουν εγκατασταθεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στον ελαιώνα.
Όσοι διαμένουν τον καταυλισμό λένε μονάχα ένα πράγμα: η Μόρια είναι επικίνδυνη. Κάθε μέρα κάποιος τραυματίζεται, κάποιος μαχαιρώνεται.
Στο ρεπορτάζ του MEGA φαίνονται ακόμα και αυτοσχέδια καταστήματα τα οποία έχουν στήσει όσοι περιμένουν να πάρουν άσυλο, ενώ ένας πατέρας δείχνει το μικρό παιδί του που με σπασμένο χέρι χρειάζεται γιατρό.
Διεθνής Αμνηστία: Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρατείται φυλακισμένος
Με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου και του Ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά, εξέφρασε προβληματισμούς για το νέο νόμο για το άσυλο και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ζήτησε ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης επί των παραπάνω θεμάτων.
Μεταξύ άλλων, τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν να ενημερωθούν για τα νέα κέντρα, τα οποία θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στα νησιά.
Όπως υπογράμμισε ο ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «κλειστά κέντρα δεν μπορούν να υπάρξουν με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρατείται φυλακισμένος, χωρίς να έχει προβεί σε καμία παραβίαση οποιουδήποτε νόμου. Οι αιτούντες και αιτούσες άσυλο έχουν έρθει για να ασκήσουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο προβλέπεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαίωμα στο άσυλο».
Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη μεταφορά των αιτούντων στην ενδοχώρα. «Αυτό που είναι επείγον είναι η ταχύτατη μεταφορά των ανθρώπων αυτών από τις απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες στα νησιά προς την ενδοχώρα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που επιβαρύνει κυρίως αυτούς τους ανθρώπους και δευτερευόντως τους κατοίκους στις τοπικές κοινωνίες» εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις