Επιστολή Φ. Γεννηματά προς πολιτικούς αρχηγούς : Ζητά διακομματική επιτροπή για την α’ κατοικία
Η κα Γεννηματά επισημαίνει ότι ο νόμος Κατσέλη έχει αλλοιωθεί στα βασικά του χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες να απειλούνται από τα funds κινδυνεύοντας από 1ης Μαΐου να χάσουν την α' κατοικία τους χωρίς καμία δικαστική προστασία
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την πρώτη κατοικία που θα επεξεργαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο ζητά η Φώφη Γεννηματά με επιστολή που απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με την επιστολή της που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, το γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο, και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τονίζει:
Νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας
«Το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων και των νοικοκυριών και την διατύπωση πρότασης για τη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών. Το έργο της επιτροπής, συμπεριλαμβανόμενης της διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την λήξη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».
Η κα Γεννηματά επισημαίνει ότι ο νόμος Κατσέλη έχει αλλοιωθεί στα βασικά του χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες να απειλούνται από τα funds κινδυνεύοντας από 1ης Μαΐου να χάσουν τα σπίτια τους χωρίς καμία δικαστική προστασία.
Αναλυτικά η επιστολή της κας Γεννηματά έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ: τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ., κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό, ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, κ. Κυριάκο Βελόπουλο ΜΕΡΑ 25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Θέμα: «Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης Κατοικίας και τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου των Φυσικών Προσώπων»
Όπως γνωρίζετε, ο N. 3869/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εισήγαγε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες. Ο νόμος αυτός κάλυψε για πρώτη φορά ένα κενό που υπήρχε στο δίκαιο της χώρας μας και η Πολιτεία απέκτησε ένα θεμελιώδες εργαλείο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.
Η αναγκαιότητα ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου υπερβαίνει το χρονικό εύρος μιας συγκυριακής κατάστασης, όπως η περίοδος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Αντίστοιχες νομοθεσίες υπάρχουν άλλωστε σε κάθε προηγμένο κράτος, καθώς όλες οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης φυσικών προσώπων, λόγω της απελευθέρωσης της τραπεζικής πίστης και της πιστωτικής επέκτασης.
Αλλοιώθηκε ο νόμος Κατσέλη
Ωστόσο, ο Ν. 3869/2010, αφού αλλοιώθηκε στα βασικά του χαρακτηριστικά με συνεχείς τροποποιήσεις, οδηγήθηκε σε απαξίωση.
Συνέπεια αυτής της λανθασμένης πολιτικής επιλογής ήταν να οδηγούνται σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες σε απόγνωση και αδιέξοδο, καθώς:
- Τα δάνειά τους μεταβιβάζονται σε funds χωρίς οι ίδιοι να ενημερώνονται για το ακριβές αντίτιμο της πώλησης τους από τις τράπεζες και χωρίς να μπορούν να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες μια βιώσιμη ρύθμιση ή εξαγορά του δανείου τους.
- Δεν υφίσταται αποτελεσματικό σύστημα διαμεσολάβησης που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων που προτείνονται από τις τράπεζες σε σχέση με τις αντικειμενικές δυνατότητες του αδύναμου δανειολήπτη και να συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης λύσης.
- Κινδυνεύουν να στερηθούν την πρώτη κατοικία τους, χωρίς να υπάρχει στη διάθεσή τους μετά από την 1η Μαΐου κάποιο μέσο προσφυγής για την προστασία της και την οριστική ρύθμιση του δανείου, όπως η δικαστική απόφαση.
Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη έχουμε κατά καιρούς αναλάβει επιμέρους νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με το μείζον αυτό θέμα, που αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου.
Θεωρούμε, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και απόψεις άλλων κομμάτων, ότι λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του ζητήματος που αφορά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είναι επιβεβλημένο μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία να προκύψει ως προϊόν διαλόγου και συναπόφασης όλων των πτερύγων του ελληνικού κοινοβουλίου, με τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων, ώστε να οδηγηθούμε τελικά σε μια βιώσιμη πρόταση που θα αποτρέπει την εκδήλωση άδικων και ακραίων καταστάσεων.
Διαβούλευση όπως με το δημογραφικό
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι από το 2010 υπάρχει η εμπειρία της εφαρμογής τόσο του αρχικού πλαισίου, όσο και των τροποποιήσεων ή αλλαγών του, όπως, επίσης, ότι έχει παραχθεί σχετική νομολογία από την ελληνική δικαιοσύνη, απαιτείται εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου κανονιστικού πλαισίου, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο την ελληνική και διεθνή νομοθετική εμπειρία, όσο και τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας.
Κατόπιν αυτών, το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων και των νοικοκυριών και την διατύπωση πρότασης για τη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών. Το έργο της επιτροπής, συμπεριλαμβανόμενης της διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την λήξη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό το 2017, μέρος των πορισμάτων της οποίας οδήγησε πρόσφατα στην νομοθέτηση του επιδόματος γέννησης, αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά».
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία διαλόγου για την πρώτη κατοικία είχε πάρει ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος απευθύνθηκε μόνο αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο έλαβε μόνο μία απάντηση και αυτή αρνητική από τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις