Ανασχηματισμός ενόψει και πριν λήξει το… ματς της περιόδου χάριτος. Οι αλλαγές στο γαλάζιο σχήμα έρχονται πριν το Πάσχα, αφού πρωτίστως ολοκληρωθεί το κρατ τεστ που περνούν τα υπουργεία, κατά την διάρκεια του οποίου έχουν εντοπιστεί ήδη οι αδύναμοι κρίκοι, που απειλούν το κυβερνητικό αφήγημα.

Επτά σχεδόν μήνες από τις εκλογές παρατηρούνται στο εσωτερικό διάφορες ταχύτητες στη “μηχανή”  παραγωγής κυβερνητικού έργου, αλλά και δυσλειτουργίες προκαλώντας προβληματισμό. Η πίεση του χρόνου και η όρεξη για  απτά αποτελέσματα δημιουργεί αναβρασμό στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Η έμφαση στο κομμάτι της οικονομίας βαίνει, προς το παρόν, καλώς,  αλλά από την Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως οι κυβερνήσεις πλέον αναμετρούνται με τη λύση που δίνουν στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα μηνύματα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο πρώτος ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υπουργών  στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΑΖΙ”.

Οι  αλλαγές φαίνεται πως προετοιμάζονται   και αναμένονται προς τα τέλη του Μαρτίου, με τον πυρήνα να μην αλλάζει, όπως και το δίδυμο του Οικονομικών  Σταϊκούρα – Σκυλακάκη. Η επίδοση του οικονομικού επιτελείου θεωρείται επιτυχημένη, όπως πχ η ταχεία υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δανεισμού σε επίπεδα μικρότερα του 1% κλπ. Προβληματισμός υπάρχει, όμως, στο μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες και τους  φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Επενδύσεις

Στο κομμάτι των επενδύσεων, επίσης, φαίνεται πως ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ μεγάλη  συζήτηση γίνεται για τα αλληλοσυμπληρούμενα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας . Άλλο ένα κομμάτι είναι η μεταναστευτική πολιτική, που εξελίσσεται σε αγκάθι για την κυβέρνηση. Ενίσχυση φαίνεται να θέλουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες για τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως το ρεπορτάζ  από το Βήμα της Κυριακής ανέφερε πως είχε  τεθεί ως όριο για την αξιολόγηση των προσώπων που στελεχώνουν τα υπουργεία ο Ιούνιος, τώρα ορισμένοι μιλούν για τον Μάρτιο.

Από τη πλευρά του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το πως θέλει να προχωρήσει όμως μετά την απόφαση του να μην  ανανεώσει την θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας πολλοί μιλούν για χειραφέτηση του κ. Μητσοτάκη από το παλαιό πολιτικό προσωπικό της ΝΔ αλλά και από τα βαρίδια του κομματικού μηχανισμού. Παραδέχονται, όμως, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ότι υπάρχει μία θεμελιώδης προϋπόθεση για να καταφέρει τελικά να αναδιάταξη το πολιτικό τοπίο, να κινήσει την οικονομία και τις επενδύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ να παρουσιάσει χειροπιαστή πρόοδο, η οποία να έχει νόημα στους πολίτες.