Αγωνία για την οικονομία, ποντάρει τα πάντα στην ανάπτυξη η κυβέρνηση
Ως εκ τούτου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την θητεία του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο, επίσης, να ρεφάρει σε άλλους τομείς που παρουσιάζει σημάδια δυσλειτουργίας, όπως είναι το προσφυγικό
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Δεν έχει αλλάξει ποντάρισμα η κυβέρνηση και όλες οι μάρκες του πολιτικού της κεφαλαίου παραμένουν στο άλμα της οικονομίας. Ως εκ τούτου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την θητεία του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο, επίσης, να ρεφάρει σε άλλους τομείς που παρουσιάζει σημάδια δυσλειτουργίας, όπως είναι το προσφυγικό.
Από την Ηρώδου Αττικού δεν έχουν ρίξει τον πήχη προσέλκυσης επενδύσεων κάτω από τα 80-100 δισ. ευρώ ετησίως. Αποτελεί προτεραιότητα, επίσης, η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας, όπως, φυσικά, και η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε σύσκεψη, σήμερα, Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί σε κυβερνητικά χέρια το πλάνο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία που εκπόνησε η “Επιτροπή Σοφών”, όπου Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).
Το σχέδιο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ενίσχυση της της μακροχρόνιας οικονομικής πολιτικής, ενώ, ήδη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, καθότι έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν, το προσεχές διάστημα, συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ.
Δεν φτάνουν τα θετικά μηνύματα….
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιώσει στην πράξη τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπου, καταρχάς, να γίνουν αισθητές οι φοροελαφρύνσεις και δεύτερον να γίνει πράξη ο προσεχής, νέος κύκλος μέτρων, που αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των εισφορών και το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων κλπ από τον Μάιο και μετά.
Τα δείγματα είναι θετικά, αλλά πρέπει να καλυφθούν οι, ομολογουμένως, υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (κάτω από το 1%), οι δηλώσεις αξιωματούχων είναι θετικές , όπως και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα αυτά, στέλνουν το σινιάλο για θετικό άνοιγμα της συζήτησης που αφορά τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Εξάλλου, στις 26 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση της χώρας, όπου αναμένονται οι θετικότερες αναπτυξιακές προοπτικές, όπως και η πρόοδος σε μία σειρά από διαρθρωτικά πεδία. Το μήνυμα μεταφέρθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, τόσο κατά την κάθοδο του στην Αθήνα, όσο και στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη. Στο πλαίσιο των ίδιων ανακοινώσεων προέβη στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του η απόφαση για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν όχι τη μείωση του χρέους αλλά συμφωνημένες επενδύσεις) αναμένεται να συμφωνηθεί τον Ιούνιο.
Στη φαρέτρα, λοιπόν, των επιχειρημάτων της υπέρ των χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα ( ένα ζήτημα που παραμένει θολό και αναμένεται να ξεκαθαρίσει από το φθινόπωρο) είναι η δραστική περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και φυσικά η τόνωση της ανάπτυξης, άνω των προβλεπόμενων από τους Ευρωπαίους επίπεδα.
Η θετική επίπτωση αυτών θα αποτυπωθούν διεξοδικά στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που προετοιμάζουν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΕΟ). Αναμένεται να κατατεθεί μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021-2024, το οποίο αναμένεται στη Βουλή τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει δύο σενάρια: ένα με αμετάβλητο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και ένα ακόμα με τη μείωση στόχων.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Αν και δεν αναμένεται κάποια απόφαση για την Ελλάδα στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις