Για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη συζήτησαν Σταϊκούρας – Ντομπρόβσκις, μετά το «παράθυρο» για τα πλεονάσματα
Τις προτεραιότητες της οικονομίας για την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος μιλώντας στο MEGA εμφανίστηκε σύμμαχος της Ελλάδας στη διεκδίκηση χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του Ecofin, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε σύμμαχος της Ελλάδας για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, προσφέροντας ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα για την αναζήτηση συμμάχων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα για την ελληνική οικονομία, αφού σχετίζεται άμεσα με τα περιθώρια που θα έχει η οικονομία να «ανασάνει» και να αναπτυχθεί.
Μάλιστα ο κ. Ντομπρόβσκις αν και ξεκαθάρισε ότι την απόφαση θα την πάρει το Eurogroup, εκτίμησε ότι «το τωρινό momentum των μεταρρυθμίσεων και οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό momentum για μια θετική απόφαση» δημιουργώντας αισιοδοξία για το κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου.
Θετικές προσδοκίες για την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην ατζέντα της οποίας θα βρίσκεται η Ελλάδα, δημιούργησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου) θα είναι θετική.
Επίσης ο κ. Τζεντιλόνι προϊδέασε και για ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για αλλαγή χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα.
Σημειώνεται ότι τα βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς, για την ικανοποίηση των οποίων το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αρχίσει σοβαρή προεργασία είναι: δημιουργία μηχανισμού εξομάλυνσης με δυνατότητα μεταφοράς μέρους του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος, αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα, μείωση των στόχων στα πλεονάσματα από το 2021.
Οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο.
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη
Τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας για την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης υπογράμμισε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του ECOFIN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Σήμερα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και υπογράμμισα τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας για την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης» έγραψε μετά τη συνάντηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Σταϊκούρας.
Σε αντίστοιχη ανάρτηση για τη συνάντηση, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έγραψε πως είχε μια καλή συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστο Σταϊκούρα.
«Χαιρετίζουμε την επικείμενη αναπτυξιακή στρατηγική ως ένα δρόμο για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία με μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε.
Σύμμαχος στη μείωση των πλεονασμάτων
Την στήριξή του στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA και τον Σαράντη Μιχαλόπουλο.
Ο κ. Ντομπρόσφκις επεσήμανε πώς «πράγματι υπάρχουν συζητήσεις γι΄ αυτό το θέμα και αναζητούμε τρόπο για να στηρίξουμε τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Φυσικά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά νομίζω ότι το τωρινό momentum των μεταρρυθμίσεων και οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό momentum για μια θετική απόφαση».
Σχετικά με τον οικονομικό βηματισμό της Ελλάδας, επεσήμανε πως «η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενισχύεται και υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρώπης. Χαιρετίζουμε τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης. Η Ελλάδα κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό το βλέπουμε σε διάφορους δείκτες αλλά είναι σημαντικό αυτή η ατζέντα να υλοποιηθεί και να μείνει σε αυτή την τροχιά».
Παρόλα αυτά, ο αντιπρόεδρος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ακόμα «πολύ υψηλό επίπεδο χρέους και συνεπώς υπάρχει λίγος χώρος για πολιτικό λάθος», ενώ σχολιάζοντας το ποσοστό ανεργίας της χώρας είπε ότι βρίσκεται σε «μεγάλο ποσοστό, παρότι μειώνεται σταθερά».
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»