Πρώτη κατοικία : Στενεύουν τα περιθώρια για τους οφειλέτες
Το διακύβευμα για τους δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν έως τότε στο καθεστώς προστασίας είναι η απώλεια του ακινήτου τους.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τράπεζες και δανειολήπτες καθώς στα τέλη Απριλίου λήγει η προθεσμία για την πρώτη κατοικία.
Το διακύβευμα για τους δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν έως τότε στο καθεστώς προστασίας είναι η απώλεια του ακινήτου τους.
Από την άλλη πλευρά το στοίχημα για τις τράπεζες είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με την μείωση του όγκου των δανείων τα οποία σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.
Τις τελευταίες ηµέρες το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους ώστε να πιέσει περισσότερο τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθµίσουν τα δάνειά τους.
Η πρώτη κατοικία
Το υφιστάμενο καθεστώς για την πρώτη κατοικία λήγει σε λιγότερο από 2,5 μήνες και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου, ενώ από 1η Μαΐου ισχύει ένα καινούριο πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πτωχεύσουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, κατά την οποία οι οφειλέτες μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους απευθείας με την τράπεζα.
Σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης με την τράπεζα, η πρώτη κατοικία ρευστοποιείται, ενώ κατάσχεται και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πτώχευση των πολιτών και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου του 2020.
Οι ενδιαφερόμενοι στην πλατφόρμα
Τις 67.686 έχουν φτάσει οι ενδιαφερόμενοι χρήστες που έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2020, στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 67.686 ενδιαφερόμενοι χρήστες (δηλ. έκαναν login στην πλατφόρμα), από το σύνολο των περίπου 130 χιλιάδων δυνητικά επιλέξιμων χρηστών.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.924 χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι 22.762 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση απορρήτου. Έχουν υποβληθεί 2.218 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι 42.706 χρήστες δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτηση τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.
Να σημειωθεί ότι από την Πρωτοµαγιά δεν θα υπάρχει καµία προστασία για την πρώτη κατοικία, που σηµαίνει ότι χιλιάδες δανειολήπτες και οφειλέτες του ∆ηµοσίου µπορεί να χάσουν τα σπίτια τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις