Προσφυγικό: Μπουλντόζες «προσεχώς» για τα κλειστά κέντρα στέλνει η κυβέρνηση – Διάλογο από το μηδέν ζητούν οι νησιώτες
Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στην επίταξη χώρων με σκοπό τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του Αιγαίου – Διάλογο από μηδενική βάση θέλουν οι νησιώτες – Στήριξη από την κυβέρνηση στην κατάπτυστη απόφαση του ΕΔΑΔ για μαζικές επιστροφές προσφύγων την ίδια ώρα που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αποκάλυψε πως τις πρώτες πέντε βδομάδες του 2020 έχουν εκδοθεί 1.106 απορριπτικές αποφάσεις ασύλου
Στο σχέδιο της για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο περιλαμβάνει επίταξη χώρων στα νησιά του Αιγαίου και δημιουργία κλειστών δομών, επιμένει η κυβέρνηση, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη που επικρατεί γύρω από τη σύγχυση με τους νησιώτες.
Η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται πως βιάστηκε να πανηγυρίσει, όσον αφορά το θέμα του «παγώματος» των επιτάξεων, καθώς ένα 24ωρο αργότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, εμφανίστηκε με διαφορετική στάση, μετά την «κίτρινη κάρτα» από τον πρωθυπουργό, δίνοντας μια δικιά του εκδοχή για το τι…εννοούσε.
Κάθε προσπάθεια που είχε γίνει το τελευταίο διάστημα για την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών πέφτει πλέον στο κενό, καθώς μετά τις διευκρινίσει του υπουργού, υπήρξε άμεση αντίδραση από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος κάλεσε χαρακτηριστικά τον υπουργό «να μην περιμένει αδίκως».
Η κυβέρνηση από τη μια επιμένει στο θέμα της δημιουργίας των κλειστών δομών, ωστόσο η περιφέρεια και οι δήμοι ζητούν διάλογο από μηδενική βάση, κάτι το οποίο ο κ. Μηταράκης φαίνεται πως δεν είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει.
Μηταράκης: Το αμέσως προσεχές διάστημα η «μπουλντόζα»
Μιλώντας στο Mega, ο Νότης Μηταράκης, για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μετά το «πάγωμα» της απόφασης, τόνισε πως «δίνουμε μια εβδομάδα διορία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν θεωρεί ότι οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί δεν είναι βέλτιστες, ας υποδείξει νέες τοποθεσίες. Αυτό δεν αλλάζει το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα».
Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «τα έργα θα ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα» χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζει.
«Αυτή η εβδομάδα που δόθηκε διορία δεν μας καθυστερεί καθόλου στην υλοποίηση του σχεδίου αλλά μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε για άλλη μια φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά δημιουργεί μεγάλους κινδύνους και προβλήματα στην τοπική κοινωνία αλλά εμποδίζει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
1.106 απορρίψεις ασύλου σε πέντε βδομάδες
«Έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία και ήδη σε 24 μέρες μπορούμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και άρα και η Ελλάδα μπορεί πλέον με τον νέο νόμο σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει επιστροφές» ανέφερε ο υπουργός.
Όπως υποστήριξε, τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2020 η κυβέρνηση εξέδωσε 1.106 απορριπτικές αποφάσεις ασύλου.
«Πρέπει να το αντιληφθούν στα νησιά πως όσο τα κέντρα είναι ανοιχτά δυσχεραίνεται και η δημόσια ασφάλεια και η δυνατότητα επιστροφών».
«Ας μην περιμένει αδίκως»
«Ας μην περιμένει αδίκως» διεμήνυσε στον Νότη Μηταράκη, με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ματαιώνοντας έτσι τη συνάντησή του και των άλλων αυτοδιοικητικών του Β. Αιγαίου, με τον υπουργό.
Ο περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι η συμφωνία υπήρξε ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν σε διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση για τις δομές στα νησιά. Ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι η συνάντηση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, επρόκειτο να γίνει προκειμένου οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να υποδείξουν θέσεις για αυτές τοις δομές με τις οποίες συμφωνούν.
Ο κ. Μουτζούρης στην ανάρτηση του αναφέρει:
«Την Δευτέρα το πρωί συμφωνήθηκε σε δημόσια εκπομπή να «παγώσουν» τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού περιεχομένου έως την επόμενη εβδομάδα και να ξαναγίνει διάλογος από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται, ότι το μόνο που αναμένει είναι «υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές». ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ. Πρόκειται για εν συνεχεία αλλαγή στάσεως της. Ας μην περιμένει αδίκως!».
«Να υποδείξουν καλύτερη τοποθεσία»
Είχε προηγηθεί δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο προχωρά κανονικά όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των κλειστών κέντρων στα νησιά, χωρίς να αλλάξει ο σχεδιασμός και το αρχικό χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν η τοπική αυτοδιοίκηση υποδείξει το σαββατοκύριακο στο υπουργείο «μια καλύτερη τοποθεσία στο όριο του ίδιου δήμου, είναι πολύ εύκολο για εμάς και δεν μας αλλάζει το χρονοδιάγραμμα».
Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι το πάγωμα της επίταξης έγινε σε συνεννόηση με την προεδρία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «κάθε σημαντική ενέργεια που γίνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης είναι σε πλήρη ενημέρωση της προεδρίας της κυβέρνησης». Όπως είπε, η συναινετική συζήτηση που έγινε χτες στον αέρα τηλεοπτικού σταθμού με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου τον οδήγησε στην απόφαση να παγώσει για λίγες ημέρες την επίταξη και συμπλήρωσε: «ας πάρει και η τοπική αυτοδιοίκηση την ευθύνη».
Ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι τα ανοιχτά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στα νησιά θα κλείσουν και θα στείλει επιστολή μέσα στην εβδομάδα στους δήμους για τη συγκρότηση επιτροπής που θα χειριστεί τις διαδικασίες για το κλείσιμό τους και την απόδοση των εκτάσεων στους δήμους.
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν απαγορεύονται οι κλειστές δομές
Οι κλειστές δομές κράτησης δεν απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αρκεί να τηρούνται οι εγγυήσεις του άρθρου 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Σισιλιάνος, ενημερώνοντας τα μέλη, της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου σχετικά με τα «διδάγματα, και τις προκλήσεις από νομολογίες του ΕΔΑΔ σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων».
Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία άνοιγε τον δρόμο για στις μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν θέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου και Χρήστος Γιαννούλης, με ερώτημα για το αν είναι σύμφωνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία τους.
«Δεν είπαμε ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές»
Απαντώντας ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε ότι ποτέ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είπε ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές κράτησης.
«Σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης που θα μείνει για ένα μήνα και μπορεί να βγει και να μπει ο κρατούμενος, δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού της ατομικής ελευθερίας. Δεν απαγορεύεται η λειτουργία του. Αυτόματα ενεργοποιούνται οι συνθήκες εγγυήσεις του άρθρου 5. Είναι άλλο το εφαρμοστικό πλαίσιο για τη κλειστή δομή κράτησης και άλλο για την ανοιχτή δομή κράτησης.
»Ποτέ δεν είπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι απαγορεύεται. Σε όλα τα κλειστά κέντρα κράτησης, εξαρτάται αν εφαρμόζονται οι επιμέρους εγγυήσεις του άρθρου 5. Στις κλειστές δομές, όσοι κρατούνται μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 5 ενώ όσοι βρίσκονται σε ανοιχτές δομές δεν μπορούν να το επικαλεστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σισιλιάνος.
Κουμουτσάκος: Κομβικής σημασίας η απόφαση του ΕΔΑΔ για μαζικές επιστροφές
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική και κομβικής σημασίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ισπανία για την ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών – προσφύγων και μεταναστών – οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της.
Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι Ισπανικές αρχές δεν παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «σηματοδοτεί τη μετακίνηση του ως προς μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.
«Η απόφαση του όχι μόνο δεν εξασθενεί αλλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην Ευρώπη η έννομη τάξη έχει συγκεκριμένη αναφορά που είναι η θεμελιώδης αξία της προστασίας των συνόρων», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αγώνας για τη ζωή
Την ίδια ώρα στα νησιά δίνεται αγώνας επιβίωσης προσφύγων –τόσο όσοι ζουν εντός των καμπς αλλά και όσοι περνούν το υγρό νεκροταφείο της Μεσογείου.
Μητέρες κουλουριασμένες, με τα παιδιά τους αγκαλιά τρέμουν μέσα στα διασωστικά σκάφη φτάνοντας στα ελληνικά νησιά.
«Έχουμε κάνει πάνω από 180 διασώσεις. Έχουμε απεγκλωβίσει πάνω από 2.000 άτομα. Έχουμε βρει πάνω από 50 νεκρούς. Το πρόβλημα είναι με τις βάρκες που βγαίνουν στα βράχια, εκεί που τα σκάφη του Λιμενικού δεν χωράνε. Εκεί πάμε εμείς» εξηγεί στην κάμερα του MEGA ο Νίκος Τσουμάκης, πρόεδρος του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου.
Φτάνοντας ωστόσο στα καμπς αυτό που αντικρίζουν είναι ένας φρικτός εφιάλτης και όχι η ελπίδα που περίμεναν: άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον στα ΚΥΤ τα οποία ασφυκτιούν.
«Είμαι από το Αφγανιστάν. Η χώρα μου έχει προβλήματα. Δεν έχουμε ασφάλεια. Ήρθα εδώ γιατί νιώθω ασφαλής» αναφέρει ένας εξ αυτών.
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση