Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το σχέδιο της αναπτυξιακής πολιτικής.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ήρθε στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι άξονες του σχεδίου παρουσιάστηκαν από το νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή, Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics, Δημήτρη Βαγιανό.

Το σχέδιο θα εστιάσει σε κρίσιμους τομείς, όπως:

– Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας

– Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics

– O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία

– Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτήρισε το στρατηγικό σχέδιο της χώρας ως εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της.

«Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους»», είπε ο πρωθυπουργός.


Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης σημείωσε ότι το σχέδιο θα απαρτίζεται από δύο κατευθύνσεις.

«Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Πισσαρίδης.