Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό: Οι 9 μεγάλες παρεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας

Ασφαλιστικό: Οι 9 μεγάλες παρεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας

Μεταξύ των μεγάλων αλλαγών του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται το νέο σύστημα εισφορών για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων μέσω της κατάργησης της περικοπής για το άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ.

Με εννιά διορθωτικές, ευνοϊκές, παρεμβάσεις και συνοδευόμενο από δύο μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατατέθηκε στη Βουλή (για να εισαχθεί στις επιτροπές την Τετάρτη) το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει αυξήσεις και αναδρομικά για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, όπως δείχνει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δείχνει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων με το νέο σύστημα.

Μεταξύ των μεγάλων αλλαγών του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται το νέο σύστημα εισφορών για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων μέσω της κατάργησης της περικοπής για το άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ, η αύξηση των κύριων συντάξεων λόγω αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης για 30 έτη ασφάλισης και πάνω, αλλά και η θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Οσον αφορά τους παράλληλα ασφαλισμένους, σε περίπτωση που μισθωτός έχει μεικτό μισθό 934 ευρώ και παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα, καλύπτεται πλήρως από τις εισφορές που ήδη καταβάλλει (2η ασφαλιστική κατηγορία).

Οι εννιά διορθωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1.Αίρεται η αδικία που θα έφερνε η νέα αρχιτεκτονική των συντελεστών αναπλήρωσης στους υπηρετούντες σε ειδικές δυνάμεις (βατραχάνθρωποι καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.ά.), καθώς προβλέπεται με ειδική διάταξη πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις ομάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές ομάδες στο επίπεδο του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ’ έτος μετά το 45ο.

2.Μείωση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας από 75 ημέρες για τον μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από τρεις μήνες σε δύο, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το σημερινό ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο όμως λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. Χωρίς τη διάταξη θα έπρεπε να αυξηθούν από 1ης Μαρτίου οι ελάχιστες προϋποθέσεις, βάσει ρύθμισης του 2018, σε τουλάχιστον 75 ένσημα για τους μισθωτούς και τρεις μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

3.Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωμα (π.χ. σύνταξη γήρατος) ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη – υποστηρικτή αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως μισθωτός ή αυτοαπασχολείται. Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο η σύνταξη του προστάτη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εργασία του ΑμεΑ και ταυτόχρονα ο προστάτης δεν μπορεί να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωμα, αν π.χ. θεμελιώνει σύνταξη γήρατος. Με τη νέα διάταξη παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από δικό του δικαίωμα εφόσον έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του προστάτη.

4.Εισάγεται μεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου 2016), ώστε να μη χάσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου το 30% της σύνταξής τους. Οσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν μόνο το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 870 ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν όλο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.740 ευρώ. Η νέα διάταξη προβλέπει πως γι’ αυτούς ο νέος «κόφτης» 30% από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει από 1-1-2021 και μετά.

5.Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ως προϋπόθεση για τη θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής.

6.Το εξωϊδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα τυφλότητας εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς υγείας 6%.

7.Καταργείται το ηλικιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή τις χήρες κατά τον χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

8.Με διάταξη νόμου – και όχι με εγκύκλιο – λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και στις μειωμένες εισφορές τους.

9.Οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους σε περίπτωση που απασχολούνται. Το εισόδημα από την εργασία τους δεν θα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Only in

Μόνιμες οι ελλείψεις φθηνών φαρμάκων

Καθημερινό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Την τρέχουσα περίοδο λείπουν αντικαρκινικά σκευάσματα «πρώτης γραμμής»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024