Τρέξτε να προλάβετε – Λήγουν οι προθεσμίες για τους δασικούς χάρτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, μόλις 10 χιλιάδες αντιρρήσεις - σε σύνολο 170 χιλιάδων - που έχουν υποβληθεί επί των δασικών χαρτών έχουν εξεταστεί τα τελευταία δύο χρόνια
Οκτώ ημέρες περιθώριο προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους επί των δασικών χαρτών έχουν οι ενδιαφερόμενοι σε επτά περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, στις 27 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων σε Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση. Για τους κατοίκους εξωτερικού η καταλυτική ημερομηνία είναι η 18η Μαρτίου 2020.
«ΤΑ ΝΕΑ» πέρα από τις περιοχές όπου τελειώνουν οι προθεσμίες παρουσιάζουν και αυτές στις οποίες ξεκινά η ανάρτηση σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το πακέτο με τις 258 περιοχές όπου εντός του μήνα προχωρεί η μερική κύρωση των δασικών χαρτών μαζί με τα μέτρα που προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα η εξέταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
Ειδικότερα, σε 12 ημέρες (δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου) ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι. Και σταδιακά έως τον ερχόμενο Ιούνιο ξεκινά η ανάρτηση στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Ανδρου, Νάξου, Θήρας (Δήμος Ιητών), Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων. Ταυτόχρονα, εντός του μήνα, όπως προαναφέρθηκε, προχωρεί η μερική κύρωση των δασικών χαρτών σε 258 περιοχές σε όλη τη χώρα (βλέπε πίνακα).
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, μόλις 10 χιλιάδες αντιρρήσεις – σε σύνολο 170 χιλιάδων – που έχουν υποβληθεί επί των δασικών χαρτών έχουν εξεταστεί τα τελευταία δύο χρόνια (!).
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος (μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ), «εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια…».
Ενδεικτικό του πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα, είναι το γεγονός πως από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πως ακόμη κι αν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις (κάποιων εκ των ιδιοκτητών), θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους (!).
Τι σχεδιάζεται
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν το πρόβλημα κι αυτός είναι ο λόγος που προωθούν μια σειρά από μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εξέταση των αντιρρήσεων.
Οι παρεμβάσεις θα κατατεθούν προς συζήτηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Ετσι, σε πρώτη φάση, ο ενδιαφερόμενος δεν θα περιμένει (όπως προαναφέρθηκε) να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια. Μόλις εξετάζεται η αντίρρηση και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Την ίδια ώρα, προωθείται η αύξηση των τριμερών Επιτροπών Αντιρρήσεων (από 142 που είναι σήμερα σε 300). Και θα δίνονται κίνητρα για τη συγκρότησή τους αφού η αμοιβή των μελών των Επιτροπών θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.
Επιπλέον, συντάσσεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις διεκδικήσεις του Δημοσίου και να προστατευτούν οι περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί και οι αγρότες καλλιεργούν χωράφια παίρνοντας ακόμη και επιδοτήσεις.
Τι ισχύει για την υποβολή αντιρρήσεων
Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, όσοι θέλουν να υποβάλουν αντίρρηση επί του δασικού χάρτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους 120 ημέρες για να το κάνουν. Μετά το προαναφερόμενο διάστημα ακολουθεί η μερική κύρωση του δασικού χάρτη.
Διευκρινίζεται πως οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτύξει το Κτηματολόγιο και διατίθεται στην ιστοσελίδα του (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr).
Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μια ηλεκτρονική φόρμα αντίρρησης, πλην της περίπτωσης που για τμήμα αμφισβητούμενης έκτασης υποβάλλεται η υποβολή της αντίρρησης ατελώς.
Σημειώνεται πως αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης στον βασικό χάρτη (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κ.λπ.) εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ (Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών), εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να κατοχυρωθούν, κατ’ εξαίρεση, από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.
Αλυτα ζητήματα
Στο μεταξύ, και μέχρι την κατάθεση των μέτρων, παραμένουν άλυτα κρίσιμα ζητήματα, πλην όμως γνωστά, όπως τεκμηριώθηκαν από τη μέχρι σήμερα ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 55% της χώρας, επισημαίνει ο διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κτηματολογίου Μίμης Βογιατζάκης. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αυθαίρετη δόμηση εντός των δασών και των δασικών εκτάσεων, η θεσμοθέτηση ορίων σχεδίων πόλεων και οικισμών ανά τη χώρα και η ενιαία αποτύπωσή τους τόσο στην κτηματογράφηση όσο και στους δασικούς χάρτες, οι εκχερσώσεις δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων για αγροτική εκμετάλλευση, οι δασωμένοι αγροί και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Ο διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι ξεκάθαρος. «Εάν δεν λυθούν τα προαναφερόμενα θεσμικά ζητήματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάρτηση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο της χώρας» εξηγεί. «Θα τα βρούμε και πάλι μπροστά μας. Δεν (θα) υπάρχουν αποφάσεις Επιτροπών Αντιρρήσεων (εμπρόθεσμα). Δεν (θα) έχουμε οριστικά κυρωμένους χάρτες και θα επιβαρύνουμε τους πολίτες». Επιπλέον, όπως επισημαίνει, σήμερα δεν υφίσταται διαχείριση του συνόλου των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, ούτε καταγραφή και παρακολούθηση της κάλυψης και των χρήσεων γης. Επίσης – κατά τον ίδιο – δεν υφίσταται σύγχρονη απογραφή δασών, ούτε Δασολόγιο, και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε επ’ ακριβώς τους φυσικούς πόρους και τις χρήσεις γης της χώρας (!).
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση