Προσφυγικό: Συγκρουσιακό κλίμα για τα κλειστά κέντρα – Αφυπνίζεται επιτέλους η ΕΕ
Η είδηση βρήκε προ εκπλήξεως την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία φαίνεται πως δεν είχε εικόνα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, ελπίζοντας πως θα προηγηθεί διάλογος με την κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του «φρένου» των επιτάξεων χώρων.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Το φιτίλι στη νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου «άναψε» η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, σύμφωνα με την οποία από τη προσεχή Δευτέρα πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά.
Για άλλη μια φορά οι τοπικές Αρχές των νησιών βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς, όπως φαίνεται, δεν είχαν εικόνα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, ελπίζοντας μάλιστα πως θα προηγηθεί διάλογος με την κυβέρνηση, μετά και την ανακοίνωση του «φρένου» των επιτάξεων χώρων.
Όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας «ο διάλογος εξαντλήθηκε», για να λάβει την απάντηση από την πλευρά της Περιφέρειας πως «θα μας βρουν μπροστά τους».
Την ίδια ώρα, μετά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, «αδειάζει» τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη για τις δηλώσεις του στο «Εκτός Γραμμής», περί Δουβλίνου και προσφύγων στα νησιά.
Παράλληλα, την αντίθεσή της στη δημιουργία πλωτών φραγμάτων εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA ανέφερε πως θεωρεί «άχρηστο να υψώνει τείχη» συμπληρώνοντας πως αυτά δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα.
Μπαίνουν από Δευτέρα οι μπουλντόζες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τα σχέδια της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι από τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα, όσον αφορά τις κλειστές δομές στα νησιά.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας το μόνο που εκκρεμεί, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές που να πληρούν τις προϋποθέσεις, πράγμα το οποίο είχε ζητήσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, δίνοντας μια βδομάδα διορία.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό ήταν το αν η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποδείξει κάποιους άλλους χώρους».
Διευκρίνισε πως «εξαντλήθηκε και τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία γι αυτό προχωρήσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου» αλλά και πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
«Θα μας βρουν μπροστά τους»
«Ναι» στον διάλογο με την Κυβέρνηση, αλλά από μηδενική βάση, ήταν το μήνυμα που έστειλε, μέσω του ΑΝΤ1, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επανέλαβε πως τα νησιά δεν αντέχουν άλλες δομές, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα.
Αμφισβητώντας, ουσιαστικά, το κυβερνητικό σχέδιο για το Μεταναστευτικό, ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία νέα δομή στα νησιά που ήδη «ασφυκτιούν» από τις μεταναστευτικές ροές. «Θα μας βρουν μπροστά τους, εάν επιχειρήσουν να φτιάξουν νέα κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως το «πάγωμα» των επιτάξεων και ο διάλογος με τους νησιώτες δεν οδηγεί, σε καμία περίπτωση στην αναστολή της δημιουργίας των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
«Άδειασμα» από Σχοινά
Κανονικά «άδειασμα» και μάλιστα μέσω twitter έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον Κώστα Μουτζούρη για τις δηλώσεις του.
Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, όπως ανέφερε στο Facebook ζήτησε διευκρινίσεις από τον Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαριτή Σχοινά:
«…η Ελλάδα μόνη της καθόρισε να παραμένουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά έως ότου ληφθεί απόφαση επί της αιτήσεως τους. Την παραμονή αυτή δεν την επιβάλλει το λεγόμενο Δουβλίνο ή άλλη συμφωνία …» φέρεται να είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Σχοινάς.
Ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλησε να απαντήσει μέσω twitter στον κ. Μουτζούρη γράφοντας: «Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».
Ο κ. Μουτζούρης δεν άφησε ασχολίαστη την απάντηση του κ. Σχοινά επιμένοντας πως «είναι πλήρως αληθή και ακριβή οσα ανήρτησα χθες ως δηλωθέντα στις Βρυξέλλες απο τον αξιότιμο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαίκης Επιτροπής σε απάντηση ερωτήσεως μου. Δηλώθηκαν απο τον κ. Αντιπρόεδρο ενώπιον περίπου 20 Ελλήνων περιφερειακών αυτοδιοικητικών (δεν αναγράφω ονόματα για να τους … γλιτώσω από τηλεφωνικές … πιέσεις για … διάψευση!!!).
Υπέρ της κλειστής δομής ο πρόεδρος της Μόριας
«Η κλειστή δομή είναι για μας απαραίτητο να δημιουργηθεί, αλλά το πρώτιστο είναι η αποσυμφόρηση της Μόριας και μετά το κλείσιμό της» τόνισε ο Γιάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας.
Θεωρεί απαραίτητο ταυτόχρονα να κατασκευαστεί η νέα δομή, ώστε στη συνέχεια να «απελευθερωθεί» η Μόρια. «Ας βρεθεί ο κατάλληλος τόπος για να μην έχει παράπονο κανένας. Κι εμείς φωνάζουμε επί πέντε χρόνια ότι έχουμε υποφέρει πάρα πολλά», πρόσθεσε. Καταλήγοντας σημείωσε ότι είναι αναρμόδιος για να προσδιορίσει περιοχή, «Ας διαλέξουν οι αρμόδιοι το σημείο και με τον διάλογο να βρουν την καταλληλότερη λύση, ώστε να μην ενοχλείται κανείς».
Αντιδράσεις από την ΕΕ για το πλωτό φράγμα
Στην τελική ευθεία μπαίνει η τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Το φράγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δοκιμάστηκε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελευσίνας και Μεγάλου Πεύκου, ζωηρές αντιρρήσεις εκφράζει ωστόσο με δηλώσεις του στο MEGA ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.
«Είναι άχρηστο να υψώνεις τείχη. Νομίζω ότι απλώς αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι παίρνουν κάποια μέτρα. Θα ήταν πολύ καλύτερο να συγκεντρωθούν όλοι για να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση. Τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα, είτε στο έδαφος είτε σε θάλασσες» δήλωσε αποκλειστικά στην κάμερα του MEGA ο κ. Σασόλι.
Το θέμα έγινε γνωστό στις 24 Ιανουαρίου όταν αναρτήθηκε η σχετική απόφαση στη Διαύγεια.
Ο διαγωνισμός αφορούσε στην προμήθεια πλωτού φράγματος 2.700 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να αξιολογήσουμε εάν θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλωτό φράγμα θα τοποθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου για να διαπιστωθεί εάν θα είναι αποτελεσματικό περιορίζοντας σημαντικά τις προσφυγικές ροές. Μετά την αξιολόγηση θα αποφασιστεί εάν θα συνεχίσει να επιπλέει στα νερά του Αιγαίου ή θα αποσυρθεί.
Συναντήσεις με το βλέμμα στο προσφυγικό
Την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, θα μεταβούν στο Βερολίνο, όπου και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας. κ. Χορστ Ζέεχοφερ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνάντηση Κουμουτσάκου με πρέσβεις Ισπανίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό
Με τους πρέσβεις της Ισπανίας, Enrique Viguera Rubio, της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras, και της Κύπρου, Κυριάκο Κενεβέζο, συναντήθηκε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΕΠΟ), Γιώργος Κουμουτσάκος.
Επρόκειτο για πρόγευμα εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών πρώτης γραμμής, εν όψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με το ΥΜΕΠΟ, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και προβληματισμών, καθώς οι χώρες εισόδου αντιμετωπίζουν, πρώτες εκείνες, τη μεγάλη μεταναστευτική προσφυγική πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σκοπιμότητα και χρησιμότητα που έχει ο μεταξύ τους συντονισμός.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους πρέσβεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και εξέθεσε τις ελληνικές βασικές απόψεις αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσει το υπό διαμόρφωση Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τις πρωτεύουσες των χωρών πρώτης γραμμής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις