Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση και στοχοποιεί συνδικάτα, απεργίες και διαδηλώσεις
Για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μήνες ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει άμεσα ή έμμεσα κατά απεργών, κάνοντας λόγο για μειοψηφίες και εργατοπατέρες. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες περιορισμού συνδικαλιστικών και άλλων δημοκρατικών δικαιωμάτων ετοιμάζει.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ανοίξει -με όρους βεντέτας- κόντρα με τις απεργίες και τους απεργούς.
Για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να εκδηλώσει άμεσα την εχθρότητά της κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι «μειοψηφίες»
Οι απειλές του υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή κατά των εργαζομένων του ΟΣΕ δεν αποτελεί μια προσωπική πολιτική κάποιου υπουργού, αλλά γίνεται κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής.
Μάλιστα οι αναφορές του υπουργού Μεταφορών για «οργανωμένες μειοψηφίες» που «παρανόμως» κινητοποιούνται έχουν όχι μόνο την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν συνέχεια των χτεσινοβραδινών διαρροών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, η κυβέρνηση στοχοποίησε τα συνδικάτα που απεργούσαν ως «επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ» που κινούνται «εκτός λογικής» για να προβούν σε μια «καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια».
Η παραπάνω φρασεολογία που χρησιμοποιοεί η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι κάτι το πρωτοφανές γενικά για την ιστορία της χώρας και τη στάση πολλών κυβερνήσεων στο παρελθόν.
Αυτό που ίσως είναι πρωτοφανές στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ είναι το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνει προσωπικά όλη την αντιπαράθεση με τα συνδικάτα και εκπέμπει –θα έλεγε κανείς- αισθήματα εναντίωσης, μίσους και απαξίας κατά του συνδικαλισμού και των εργατικών σωματείων.
Η κυβερνητική φρασεολογία των δύο τελευταίων ημερών κατά της 24ωρης απεργίας ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στις 2 Οκτώβρη όταν με ανάρτησή του στα social media στοχοποίησε την τότε 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα και μίλησε απαξιωτικά για «μερικούς επαγγελματίες του συνδικαλισμού».
Κοινωνικός αυτοματισμός δια χειρός πρωθυπουργού
Από το τότε μήνυμα του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψε και η θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, η λογική του διαίρει και βασίλευε για την «ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών» εξαιτίας μιας «μειοψηφίας».
Όμως δεν ήταν η τελευταία φορά που ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη τόσο απροκάλυπτα εναντίον μιας απεργίας. Το έκανε και στις 17 Δεκεμβρίου επιτιθέμενος στους εργαζόμενους του Μετρό τους οποίους και κατήγγειλε ότι «εκβιάζουν» την κυβέρνηση.
Πάντως οι κυβερνητικές δηλώσεις δεν αποτελούν απλώς ένα ρητορικό σχήμα αλλά έχουν και πρακτικό αντίκρισμα καθώς έχουν προαναγγελθεί δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν στο περιορισμό των διαδηλώσεων αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Περιορισμός διαδηλώσεων και απεργιών
Η μία νομοθετική πρωτοβουλία αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις διαδηλώσεις και τις «συναθροίσεις» Μπορεί ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου να δηλώνει ότι «θα ρυθμίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτεία, συμμορφούμενη στη συνταγματική επιταγή», ωστόσο οι κυβερνητικές προθέσεις προκαλούν εύλογες ανησυχίες.
Από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητα, η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού από τις μικρές διαδηλώσεις φτάνει στο σημείο να νομοθετεί από την «εναλλακτική διαδρομή» μέχρι και τη θεσμοθέτηση του «οργανωτή» της διαδήλωσης που θα έχει αστικές ευθύνες για την αποζημίωση ζημιών από τυχόν επεισόδια, και καταλήγει να μιλάει για επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος για συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία.
Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που απ’ ότι φαίνεται θα τρέξει άμεσα αφορά -κατά το γαλλικό μοντέλο- τον καθορισμό προσωπικού ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το οποίο δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε απεργίες.
Ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την οποία τα συνδικάτα κάνουν λόγο για υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών και των γενικών συνελεύσεων. Όπως επίσης έχει ήδη νομοθετηθεί κα η δημιουργία «γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων» το οποίο επίσης τα συνδικάτα έχουν καταγγείλει ως «μαύρη λίστα» που θα παραδίδεται από το υπουργείο Εργασίας στο ΣΕΒ.
Μάλιστα αυτές οι δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης νομοθετήθηκαν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε και η απεργία του περασμένου Οκτωβρίου όπου ο κ. Μητσοτάκης στοχοποίησε με τη δήλωσή του στα social media.
Πουλόβερ
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε επικρίνει από τα δεξιά την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Αχτσιόγλου και την αλλαγή στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι ξηλωνόταν το «πουλόβερ της απεργίας» -άλλωστε την παρέμβαση για το περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος αξίωνε τότε η τρόικα- η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε πιο «τολμηρή μεταρρύθμιση» και όχι «ημίμετρα». Την ίδια ώρα, ωστόσο τα γαλάζια στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν δίσταζαν να δίνουν συγχαρητήρια στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την …κατάργηση των απεργιών.
Βεβαίως όλα αυτά γίνονταν και λέγονταν από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση στο όνομα της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στις αποφάσεις των σωματείων, της ενίσχυσης της δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, της ταλαιπωρίας των πολιτών κλπ.
Σήμερα από τη θέση της διακυβέρνησης η ΝΔ ακολουθεί μια ανάλογη τακτική παρέμβασης και νομοθέτησης εναντίον των απεργιών και του συνδικαλισμού με αυτή που έχει ακολουθήσει και με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη στοχοποίηση του φοιτητικού κινήματος, αλλά και την εκκένωση των καταλήψεων.
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό
- Formula 1: Τέλος ο Sergio Perez από τη Red Bull – Ποιος τον αντικατέστησε
- Στη φάκα συμμορία που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα και τα εξήγαγε στο εξωτερικό
- Νέες ταινίες: Από το παλιό καλό λαϊκό ελληνικό σινεμά έως την οργή για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν
- Ο «δανεικός» Λεβαδειακός και ο παίκτης που χάνει δύο ματς με… τρεις κίτρινες κάρτες!
- Ζιζέλ Πελικό: Ένοχος ο Ντομινίκ Πελικό για όλες τις κατηγορίες για τους βιασμούς