Μύκονος : Της… πολεοδομικής αυθαιρεσίας γίνεται στην Ψαρρού
Το όργιο οικοδομικών αυθαιρεσιών στην παραλία Ψαρρού στη Μύκονο συνεχίζεται
Η οικοδομική αυθαιρεσία σε νησιά όπως η Μύκονος είναι μια παλιά πληγή. Θα περίμενε κανείς ότι με τα χρόνια θα υπήρχε μια βελτίωση της κατάστασης και αυστηρότερη τήρηση της νομοθεσίας, για να μην καταστραφούν τα νησιά.
Όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σε νησιά ήδη υπερφορτωμένα να έχουμε και νέες αυθαιρεσίες που καταλήγουν απλώς να επιδεινώνουν την κατάσταση.
Το παράδειγμα που αποκαλύπτει το in.gr αφορά την παραλία της Ψαρρού και το συγκρότημα του ξενοδοχείου Kensho. Το συγκεκριμένο συγκρότημα, επεκτάθηκε μέσα από μια αλυσίδα από κατασκευές που όπως υποστηρίζουν κάτοικοι υπερφόρτωσαν ακόμη περισσότερο την περιοχή.
Και όταν λέμε οικοδομήθηκε, εννοούμε ότι χτίστηκε σταδιακά ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα σε μια περιοχή που είναι στον αιγιαλό (και άρα υπόκειται σε περιορισμούς ως προς τη δόμηση) και όπου πριν υπήρχαν πολύ μικρότερα κτίσματα ή μικρότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιείται σε περιοχές όπως η Μύκονος είναι για αυθαίρετα κτίσματα που ήδη υπάρχουν στην περιοχή και τα οποία είτε τα έχουν αγοράσει είτε τα έχουν ενοικιάσει, βγαίνουν άδειες επιδιόρθωσης και ενίσχυσης φέροντος οργανισμού, εργασίες που επιτρέπονται, μόνο που στην πραγματικότητα τα παλιά κτίσματα κατεδαφίζονται και χτίζονται νέα που είναι μεγαλύτερα.
Μόνο που επειδή τα καινούρια στα χαρτιά είναι απλώς επιδιορθώσεις των προηγούμενων που ήταν νομιμοποιημένα, η αυθαιρεσία συγκαλύπτεται.
Τεράστιες αυθαιρεσίες
Και αυτό δημιουργεί μια «μαγική εικόνα». Μια περιοχή να αλλάζει, κτίσματα να προστίθενται. Δρόμοι να χάνονται ή να αλλάζουν. Και εκεί που υπήρχαν λίγα κτίσματα, καταλήγουν να υπάρχουν ολόκληρα συγκροτήματα. Γιατί πρέπει να πούμε πώς όταν μιλάμε για τη Μύκονο δεν μιλάμε για μικρά αυθαίρετα παραθεριστών. Μιλάμε για αυθαίρετες κατασκευές που καταλήγουν ολόκληρες πλαγιές να καταλήγουν να είναι ξενοδοχειακές μονάδες.
Και παρ’ όλα αυτά, εάν κάποιος δεν εντοπίσει την παρανομία την ώρα που γίνεται, την ώρα δηλαδή που κατεδαφίζεται χωρίς άδεια το προηγούμενο κτίσμα και χτίζεται το νέο, όλοι συμπεριφέρονται λες και τα πράγματα είναι κανονικά.
Κάποιες φορές, όμως, η αυθαιρεσία μπορεί και να εντοπιστεί την ώρα που γίνεται. Η πιο πρόσφατη επέκταση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου αφορούσε άδεια για επισκευή αυθαιρέτου και επιδιόρθωση και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και αφορούσε ένα ισόγειο κτίσμα με παρακείμενο ναΐσκο. Όμως, δεν έγινε αυτό. Έγινε προσπάθεια να κατεδαφιστούν χωρίς άδεια ο ναΐσκος και το κτίσμα και να χτιστούν καινούρια, μεγαλύτερα και επίσης αυθαίρετα.
Όμως, αυτή τη φορά υπήρξε παρέμβαση. Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομίας της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, ύστερα από καταγγελία έκανε αυτοψία και διαπίστωσε οικοδομικές εργασίες χωρίς άδεια και εξέδωσε «Σήμα διακοπής εργασιών».
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσκόμισε την άδεια που είχε. Μόνο που με αυτό τον τρόπο απλώς επιβεβαιώθηκε ότι η άδεια ήταν παράτυπη και καταγράφηκε ο μηχανισμός της αυθαιρεσίας. Όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή προϊσταμένου της Πολεοδομίας Μυκόνου:
«[…] Στο τμήμα του οικοπέδου που πραγματοποιούνταν οι εργασίες υπήρχε Ισόγειο Κτίσμα με παρακείμενο Ναϊσκο, τα οποία κατεδαφίστηκαν χωρίς Άδεια Κατεδάφισης […]
– Η Οικοδομική Άδεια – Κατηγορία 2 – η οποία εκδόθηκε με τον Τίτλο «Επιδιόρθωση Αυθαίρετου Κτίσματος και Ενίσχυση Φέροντος Οργανισμού» είναι προφανές ότι προσπαθεί να συσχετίσει τις πραγματοποιούμενες εργασίες, δηλ. την εκ θεμελίων ανέγερση νέου κτίσματος με τσιμεντόλιθους, που διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία, ώστε αυτές παρά την αντίφαση να προκύπτουν νομότυπες.»
Γι’ αυτό το λόγο και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Πολεοδομίας Μυκόνου επέμεινε στο συγκεκριμένο όργανο ότι η συγκεκριμένη άδεια είναι παράτυπη και «για αυτό δεν συντρέχουν λόγοι άρσης του εν λόγω σήματος διακοπής εργασιών».
Σε απλά ελληνικά, για ένα κτίσμα που υπήρχε είχαν πάρει άδεια ότι θα το επισκευάσουν, μόνο που αντί να κάνουν αυτό γκρέμισαν το κτίσμα και άρχισαν να χτίζουν ένα νέο, χωρίς να υπάρχει άδεια για αυτό.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία «Notion Ανάπτυξη Ακινήτων ΑΕ» με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΣ τον Γ. Νικητίδη.
Καταγγελίες και διαπλοκή
Η αυθαίρετη δόμηση είναι παλιά πληγή στη Μύκονο. Όπως και τα φαινόμενα διαφθοράς σε μηχανισμούς όπως η πολεοδομία, με καταγγελίες αλλά και ακόμη και παραπομπές.
Γνωστή επίσης και η ικανότητα όσων χτίζουν αυθαίρετα να διαφεύγουν των κυρώσεων. Ακόμη και εάν κληθεί η αστυνομία να βεβαιώσει την παράβαση, οι απαραίτητοι τσιλιαδόροι θα ειδοποιήσουν και όσοι κάνουν οικοδομικές εργασίες θα τρέξουν να εξαφανιστούν.
Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει επιτέλους ενεργοποίηση των αρμόδιων οργάνων για τέτοιες παράνομες πρακτικές ή εάν απλώς θα περιοριστούν στο να καταγραφούν αυθαιρεσίες, την ώρα που τα νησιά πρακτικά θα καταστρέφονται.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σχεδόν κάθε χρόνο ακούμε για πρόστιμα και καταγγελίες στην Μύκονο αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει.
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του