Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Προσφυγικό : Η κυβέρνηση πιεζόμενη από τους νησιώτες, πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει δράση

Προσφυγικό : Η κυβέρνηση πιεζόμενη από τους νησιώτες, πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει δράση

Με το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού να έχει αναδειχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης και να την πιέζει αφόρητα, αναζητούνται δεσμεύσεις από τους ισχυρούς της Ευρώπης ότι επιτέλους η Ένωση θα πάψει να είναι θεατής των εξελίξεων και -εκ του ασφαλούς- αυστηρός κριτής και θα αναλάβει δράση.

Με το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού να έχει αναδειχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης και να την πιέζει αφόρητα, αναζητούνται δεσμεύσεις από τους ισχυρούς της Ευρώπης ότι επιτέλους η Ένωση θα πάψει να είναι θεατής των εξελίξεων και -εκ του ασφαλούς- αυστηρός κριτής και θα αναλάβει δράση.

Άλλωστε η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού ώστε να διαμορφωθεί νέα ευρωπαϊκή πολιτική που θα αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρώπης είναι ίσως ο μοναδικός πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που εξασφαλίζει την αποδοχή και τη στήριξη όλων, σε αντίθεση με τα αμφιλεγόμενα σχέδια για πλωτά φράγματα, μαζικές επιστροφές, κλειστά κέντρα και επικίνδυνη για τα δικαιώματα των προσφύγων επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει ψηλά το θέμα του προσφυγικού στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 τονίζοντας ότι «διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάριζαν σε συνάντησή τους με τον γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν ότι «δεν μπορεί πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης» και ζητούσαν άμεση μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, ώστε το βάρος να κατανέμεται δίκαια σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, με τον Γερμανό αξιωματούχο να φαίνεται πως δείχνει κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα, δεσμευόμενος ότι στις προτεραιότητες της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία κατά το β’ εξάμηνο του έτους, θα δοθεί έμφαση στην μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο.

Σύμμαχοι της κυβέρνησης στην επιχείρηση «αφύπνιση και ενεργοποίηση της Ευρώπης» είναι τόσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όσο και το ΚΙΝΑΛ, με την πρόεδρο του Φώφη Γεννηματά να ζητά την παρέμβαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για να παρθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφορτιστεί η Ελλάδα από το βάρος που επωμίζεται τώρα για τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Δεν μπορεί πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν όλο το βάρος»

«Δεν μπορεί πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μετά την συνάντηση που είχε, από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, με τον γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, Χέλμουτ Τάιχμαν και ζήτησε άμεση μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου ώστε το βάρος να κατανέμεται δίκαια σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι δύο έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήρια και την συμπάθεια του ελληνικού λαού για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Χανάου της Έσσης, το οποίο, όπως επισήμανε κ. Μηταράκης, «καταδεικνύει τα θέματα ασφάλειας που συνδέονται με το μεταναστευτικό».

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε με τον κ. Τάιχμαν, καθώς ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ μετέβη σήμερα εκτάκτως στο Χανάου, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, με αναλυτική παρουσίαση από την ελληνική πλευρά της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, «της μεταναστευτικής κρίσης που βιώνουμε, η οποία είναι πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

Επιστροφή στη χώρα προέλευσης όσων δεν δικαιούνται άσυλο

Πέντε νησιά του Αιγαίου «σηκώνουν αυτή τη στιγμή όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, με αλλαγές στις συνθήκες στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρώπη.

«Συζητήσαμε το θέμα των κοινών επιστροφών. Πρέπει ως Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτούμε την πολιτική διάσταση της Ευρώπης και να προχωρήσουμε σε επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η κοινή δράση για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών που λειτουργούν εκτός Ε.Ε. και δημιουργούν ροές προς την Ευρώπη.

Τεχνική βοήθεια για τις νέες κλειστές δομές

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη παροχής τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της Γερμανίας για τη λειτουργία των νέων δομών.

«Συμφωνήσαμε ότι στη νέα δομή της Σάμου η Γερμανία θα στηρίξει και με ιατρική βοήθεια και με τεχνικά έργα και άλλες απαραίτητες υποδομές», σημείωσε, για να καταλήξει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη μια κρίση που μας αφορά, με μια σημαντική μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, όπου πλέον δεν θα σηκώνουν το βάρος μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής, αλλά αυτό θα μοιράζεται δίκαια σε όλη την ΕΕ».

Τα κράτη της πρώτης γραμμής, ανέφερε, «με υπευθυνότητα προσπαθούμε και αντιμετωπίζουμε την κρίση, αλλά από κει και πέρα όλη η Ευρώπη πρέπει να δείξει ενεργή αλληλεγγύη».

«Βρήκαμε ευήκοον ους στο Βερολίνο»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά βρήκε ευήκοον ους στο Βερολίνο σε ό,τι αφορά την βασική θέση ότι οι χώρες της πρώτης γραμμής «είναι μεν έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, αλλά ταυτόχρονα ζητούν – ή μάλλον απαιτούν – μια εξισορροπητική, ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη από όλα τα κράτη της ΕΕ, διότι τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα των χωρών πρώτης γραμμής, είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε ακόμη ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση – τον προσεχή Μάιο – ευρωπαϊκής διάσκεψης με θέμα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά της μετανάστευσης.

Πρόκειται για «ξεχωριστή πρωτοβουλία, διότι επικεντρώνεται σε ένα θέμα που αφορά και θίγει τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ και όλων των δημοκρατικών κρατών – μελών της», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την επιτυχία της.

«Θα έχουμε την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνδιοργανωτές επιδιώκουμε να είναι όλοι οι συναρμόδιοι οργανισμοί του ΟΗΕ – η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η UNICEF», συμπλήρωσε.

Τάιχμαν: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το νέο σύστημα

Από γερμανικής πλευράς, ο κ. Τάιχμαν ανέλυσε τις προτεραιότητες της προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία κατά το β’ εξάμηνο του έτους, με έμφαση στην μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο, για την οποία η Γερμανία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου, σύμφωνα με τον γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, αφορούν την ισχυρότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με αποφασιστικό ρόλο της FRONTEX, τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων στα εξωτερικά σύνορα, όπου θα γίνεται μια προκαταρκτική εξέταση ασύλου, την αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη και την αποτροπή δευτερογενούς μετανάστευσης.

«Τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα επωφεληθούν από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα», τόνισε ο κ. Τάιχμαν.

Όπως διευκρίνισε, «τα ελεγχόμενα κέντρα μέσα σε σύντομο διάστημα – σκεφτόμαστε εντός 4-5 εβδομάδων – θα κατανέμουν τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη. Με αυτό η αρμοδιότητα των χωρών εισόδου, την οποία έχουμε έως τώρα, φεύγει από το τραπέζι, ιδιαίτερα η αρμοδιότητα της Ελλάδας».

Μέχρι μάλιστα να αποκτήσουμε αυτό το νέο δίκαιο ασύλου, πρόσθεσε, θα περάσει ακόμη κάποιος χρόνος και για αυτό το θέμα είναι «να στηριχθούν οι προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Για αυτό είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε στη διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, δήλωσε ο κ. Τάιχμαν, ενώ ανακοίνωσε και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεισφέρει στην δημιουργία ιατρικού σταθμού για παιδιά και εγκύους στην Σάμο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ιατρικές δομές του νησιού.

Μηταράκης: Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με δικηγόρους

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, που έχει συγκεντρώσει τα βέλη πάνω του ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της επίταξης χώρων στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με δικηγόρους για ταχύτερες επιστροφές.

Επανακαθορίζονται, με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου, οι διαδικασίες εγγραφής εν ενεργεία δικηγόρων στο Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου, με σκοπό τη νομική συνδρομή σε αιτούντες άσυλο κατά τη δευτεροβάθμια διοικητική διαδικασία.

Παράλληλα, ορίζονται οι διαδικασίες επιλογής και επιμόρφωσής τους, καθώς και το ύψος της αμοιβής τους.

«Με τη σημερινή απόφαση, απευθύνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όσους δικηγόρους επιθυμούν να ενισχύσουν το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου και κατ’ επέκταση να παρέχουν νομική συνδρομή σε αιτούντες διεθνούς προστασίας στον δεύτερο βαθμό εξέτασης της αίτησής τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση των ταχύτερων διαδικασιών απονομής ασύλου και κατ’ επέκταση των ταχύτερων επιστροφών» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Με απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, οι δικηγόροι θα κατανέμονται σε Περιφερειακές Υπηρεσίες σύμφωνα με την αίτηση προτίμησής τους, τη χρονολογική σειρά υποβολής της, αλλά και τις σχετικές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024