Περιοριστικός ο προϋπολογισμός της ΕΕ – Κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Τη διαπίστωση πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πιο περιοριστικός από μια φιλόδοξη Ευρώπη κάνουν κυβερνητικές πηγές. Οι διαβουλεύσεις προβλέπονται μαραθώνιες απόψε και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει απόφαση μέχρι αύριο Παρασκευή. Σκληρή αντιπαράθεση Στέλιου Πέτσα και του ΣΥΡΙΖΑ για ...7,5 δις ευρώ
Τη διαπίστωση πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι πιο περιοριστικός από μια φιλόδοξη Ευρώπη κάνουν κυβερνητικές πηγές όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2017.
Οι ίδιες πηγές επικαλούμενες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ανέφεραν πως «προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα και πως για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι».
Μαραθώνιες διαβουλεύσεις
Απόψε οι διαπραγματεύσεις για το νέο προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 αναμένεται να είναι μαραθώνιες, τόσο στη σύνοδο κορυφής όσο και στις διμερείς που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ηγέτες κρατών-μελών.
Στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να καταλήξουν, μέχρι αργά σήμερα το βράδυ, οι ηγέτες σε συμβιβαστική πρόταση, η οποία να παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής.
Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διαφανεί από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών και ηγετών ότι υπάρχει η διάθεση της μεγάλης υποχώρησης ορισμένων χωρών προς την επίτευξη της συμφωνίας.
Στη σύνοδο κορυφής που καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω των διμερών επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το διεκδικητικό πλαίσιο της Ελλάδας, που παρουσίασε στη δήλωσή του κατά την άφιξή του.
Δύσκολη διαπραγμάτευση
Ειδικότερα, περισσότερους πόρους για το ταμείο συνοχής, διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων για τους Ελληνες αγρότες και την ένταξη πολιτικών στον νέο προϋπολογισμό από τις οποίες η χώρα προσδοκά οφέλη, όπως για τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται πως πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον με μικρότερο προϋπολογισμό, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας για την επίτευξη συμφωνίας, είναι πως η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώνει πως υπάρχει ακόμα ο διαχωρισμός ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφορές- που διεκδικούν 1% ως βάση για την εισφορά στον προϋπολογισμό και ενεργά τα rebate, τις επιστροφές που λαμβάνουν- και στις χώρες που είναι αποδέκτες από διάφορες πολιτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμαναν πως ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να επιδείξει και την ευελιξία που χρειάζεται για να κλείσει ένα τόσο πολυμέτωπο και πολυδαίδαλο σχήμα όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Πολυεπίπεδες συμμαχίες
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολυεπίπεδες συμμαχίες, όπως με τις χώρες που ανήκουν στους Φίλους της Συνοχής, με τις χώρες των συνόρων σε ό,τι αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού για το μεταναστευτικό, με τις χώρες της ΚΑΠ, με τις χώρες των νέων ιδίων πόρων σε ό,τι αφορά στα πλαστικά, με τις χώρες που θα ήθελαν καλύτερη μεθοδολογία για τους ρύπους.
Ακόμα η χώρα μας, όπως προσέθεσαν, αναδεικνύει στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 25% και όλες τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός να μείνει στην ΕΕ.
Πόλεμος για 7,5 δις ευρώ
Την ίδια ώρα πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και τις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης απεμπόλησε τη διεκδίκηση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.
«Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα, εάν στήριζε την μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερους πόρους για την Πατρίδα μας. Πραγματικούς, όχι “πέτσινους”, σαν τα 7,5 δις ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας να απολογηθεί για το κείμενο που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και απεμπολεί πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανταπάντησή της στον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Κουμουνδούρου.
Να απολογηθεί
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση Πέτσα:
«Όσα δις ευρώ και να προσθέσει ο κ. Πέτσας στο λογαριασμό του 2015, δεν θα καταφέρει να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία. Ίσως επειδή η ουσία πονάει και για το ποιος οδήγησε τη χώρα στην απώλεια του ¼ του ΑΕΠ της και για ότι τουλάχιστον σήμερα δεν διεκδικεί περισσότερους πόρους σε αυτή τη βάση.
Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δύο μέρες κάνει αφηρημένες δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακής αξίας για διεκδικήσεις κονδυλίων.
Δεν μας λέει όμως για το μείζον ζήτημα που είναι ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κονδύλια συνοχής δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ της. Η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε να αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου να λάβει περισσότερα κονδύλια, στα πρότυπα της Ουγγαρίας και Βαλτικών χωρών στον προηγούμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ρουμανικής Προεδρίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που συμμετείχε στη Διάσκεψη Φίλων της Συνοχής, όχι μόνο δεν κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπέγραψε κείμενο που απεμπολεί αυτή τη θέση.
Συνεπώς, καλό είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι διεκδικεί στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και όχι να μας κουνάει από πάνω και το δάχτυλο».
Πέτσινοι πόροι
Νωρίτερα ο κ. Πέτσας είχε τονίσει, σχολιάζοντας τις μεσημεριανές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
«Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του. Καταγγέλλει τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν καν αρχίσει η Σύνοδος!
Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα, εάν στήριζε την μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερους πόρους για την Πατρίδα μας. Πραγματικούς, όχι “πέτσινους”, σαν τα 7,5 δις ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας.
Αλλά ο κ. Τσίπρας, η “διαπραγματευτική” τακτική του οποίου, κόστισε στους Έλληνες πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα και διδάσκεται παγκοσμίως ως παράδειγμα προς αποφυγήν, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης.
Υ.Γ. “Καταγγέλλει” ο κ. Τσίπρας ότι δεν πήγε ο Πρωθυπουργός στην Πορτογαλία για την Σύνοδο των “Φίλων της Συνοχής”. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, όταν ο κ. Τσίπρας έστελνε σε αντίστοιχες συνόδους τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα πήγαινε βέβαια ο ίδιος. Αλλά δεν πρόλαβε. Ούτε αυτό».
Προβλέψιμος και δεδομένος
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει το μεσημέρι της Πέμπτης πως ο κ. Μητσοτάκης απεμπόλησε τη διεκδίκηση 7,5 δις ευρώ και «προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία για κάτι καλύτερο για τη χώρα. Το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και του δεδομένου συμμάχου τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στα πλαίσια της Ευρώπης αποτελεί συνταγή αποτυχίας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις