Στο φως κενοτάφιο που εικάζεται ότι ανήκει στον ιδρυτή της Ρώμης, Ρωμύλο
Η ανακάλυψή του είχε θεωρηθεί «εκπληκτική» από τους αρχαιολόγους και σήμερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το εύρημα που θεωρείται ότι είναι ο τάφος ενός εκ των ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου, που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της προ 3.000 ετών
Η ανακάλυψή του είχε θεωρηθεί «εκπληκτική» από τους αρχαιολόγους και σήμερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το εύρημα που θεωρείται ότι είναι ο τάφος ενός εκ των ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου, που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της προ 3.000 ετών.
Η τοποθεσία ήταν βέβαια γνωστή στους ειδικούς, ιδίως στον Ιταλό Τζάκομο Μπόνι (1859-1925), ο οποίος από τον 19ο αιώνα είχε διατυπώσει την υπόθεση πως στην Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο) και γύρω από τον χώρο δημοσίων συναντήσεων του Κομίτιουμ στην αρχαιότητα, ενδέχεται να βρισκόταν το μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, ο οποίος ενδέχετο να είναι κι ο ιδρυτής της πόλης.
Πρόσφατες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο του Κολοσσαίου, επιβεβαίωσαν την υπόθεση, φέρνοντας στο φως μία σαρκοφάγο από πορώδες πέτρωμα (τόφο), μήκους 1,40 μ, που συνδέεται με ένα κυκλικό στοιχείο—πιθανόν βωμό. Η ύπαρξη της σαρκοφάγου ήταν γνωστή στον Μπόνι και τα δύο μνημεία ανάγονται στον 60 αι. π.Χ., ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του πάρκου του Κολοσσαίου.
«Στις μελέτες του, ο Μπόνι δεν είχε προβεί σε μια ερμηνεία του τόπου αυτού, απλώς τον είχε περιγράψει, τονίζοντας πως είχε δει μία κιβωτό ή μία λεκάνη (που αντιστοιχούσε στην σαρκοφάγο) κι έναν πέτρινο κύλινδρο», τόνισε σήμερα η διευθύντρια του πάρκου Αλφονσίνα Ρούσο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους το σκάμμα.
«Η πληροφορία τούτη κατόπιν λησμονήθηκε για περίπου έναν αιώνα, όπως κι η ακριβής τοποθεσία του σημείου και για εμάς αποτέλεσε τεράστια ανακάλυψη να ξαναβρούμε εκείνο που είχε περιγράψει ο Μπόνι», πρόσθεσε η ίδια.
Βέβαια, οι υπεύθυνοι του πάρκου επεσήμαναν πως είναι ακόμη αδύνατον «να δηλώσουμε μετά πάσης επιστημονικής βεβαιότητος» ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου.
«Είναι απλώς μία εικασία επί τη βάσει των αρχαίων πηγών, οι οποίες στο σύνολό τους για τη ζώνη αυτή της Αγοράς επικαλούνται την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου», εξήγησε η αρχαιολόγος Πατρίτσια Φορτίνι.
«Βεβαίως και πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, η μορφή της κιβωτού μας υποδεικνύει ένα μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, αλλά το τι πραγματικά ήταν δεν μπορούμε να το πούμε», πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο, έπειτα από τη δολοφονία του αδελφού του Ρώμου, ο οποίος είχε διασχίσει τα όρια που είχαν χαραχθεί για την περίμετρο της οικοδόμησης της νέας πόλης και μετά τη διαφωνία τους για το που έπρεπε να κτισθεί– ο Ρωμύλος προτιμούσε τον λόφο του Παλατίνου, πάνω από το σπήλαιο «Λύκαιον» όπου τους μεγάλωσε η λύκαινα, ενώ ο Ρώμος τον λόφο του Αβεντινού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις