Κατώτατος μισθός : Δεύτερες σκέψεις για την αύξησή του από την κυβέρνηση
Ο κατώτατος μισθός προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο
- Ανδρουλάκης: Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των ολιγοπωλίων
- Την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, ζητά από την ΕΕ ο Μίτσκοσκι
- Πληροφορίες ότι θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – «Διαπιστώθηκαν προβλήματα»
- Η διαλυμένη υγεία, η μοναξιά και η θλίψη: Οι δραματικές τελευταίες ημέρες της Μαρίας Κάλλας
Ο κατώτατος μισθός φαίνεται ότι απασχολεί την κυβέρνηση καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινάει η διαβούλευση για την αύξησή του.
Η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι στοχεύει σε αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης.
Άλλωστε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μίας αύξησης, που θα συνδέεται με τους ρυθμούς της παραγωγικότητας.
Φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες μεταρρυθμίσεις.
Ο κατώτατος μισθός
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μπαίνει το σενάριο η αύξηση να μετατεθεί για το 2021 και το ποσό να φθάνει το 7% καθώς δεν θέλει να επηρεαστεί η απασχόληση.
Βέβαια η διαδικασία είναι ακόμη στην αρχή καθώς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα κάνει την εισήγηση του για το κατώτατο μισθό στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η διαδικασία
Τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης (ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας) πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και τα ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ) ώστε να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Οι εκθέσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει τον φάκελο στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Οι τελευταίοι θα υποβάλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.
Η επιτροπή συγκεντρώνει εκθέσεις και υπομνήματα και τα κοινοποιεί έως τις 15 Απριλίου. Στις 30 Απριλίου το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στον Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή σοφών.
Το πόρισμα θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας έως 31 Μαΐου. Ο υπουργός Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος της αύξησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις