Προσφυγικό: «Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει άμεσα» – Αυστηρά μόνο στα κλειστά κέντρα η φιλοξενία προσφύγων
Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού -και άρα πρέπει να επιστραφούν- και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα
«Η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με θέμα τους αιτούντες άσυλο.
Ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει, ότι «πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ» και εξηγεί, ότι η νέα δομή αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους αιτούντες άσυλο από όσους διαμένουν σήμερα στο νησί της Χίου. Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα μετακινηθούν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για την Τουρκία. «Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας», εξηγεί ο κ. Μηταράκης.
Κλείνουν διαμερίσματα φιλοξενίας
Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού -και άρα πρέπει να επιστραφούν- και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα», περιέγραψε ο κ. Μηταράκης.
Καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων. Ήδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Όποιος έχει αρνητική απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε έξι μήνες», εξήγησε.
Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας το Βροντάδο, καταλήγει η δήλωση του κ. Μηταράκη.
Βαθαίνει το χάσμα
Ωστόσο, οι τοπικοί άρχοντες αλλά και κάτοικοι των νησιών, αντιδρούν στο ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών Κέντρων και διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι θα αντιδράσουν με κάθε μέσο ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.
Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιμένει σε διάλογο από μηδενική βάση και απεύθυνε πρόσκλησή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη για να συζητήσουν για τις κλειστές Δομές στα νησιά.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του «lesvosnews.gr» Γιάννης Συνάνης σε επικοινωνία του στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, την συγκεκριμένη πρόσκληση ο Περιφερειάρχης την απηύθυνε μετά τη σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσε για όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επιτάξεις περιοχών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές
Εν τω μεταξύ, την ώρα που κυβέρνηση και δήμαρχοι του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν μία λύση – ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής – για το Προσφυγικό, οι ροές στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάσωση και περισυλλογή 82 μεταναστών και προσφύγων, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που σημειώθηκαν σε Φαρμακονήσι και Ψέριμο.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου έως σήμερα το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 40 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμοκονήσι και 42 από τη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου.
Το ίδιο διάστημα 144 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα 45 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν και περισυνελέγησαν στη Λέσβο, 27 στη Χίο, 49 στη Σάμο και 23 στο Αγαθονήσι.
- Εθνική ομάδα: Με πέντε ώρες καθυστέρηση έφυγε από το Λονδίνο
- «Μην υποτιμάτε τις απειλές της Ρωσίας», προειδοποιεί ο Όρμπαν
- Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Ένοχος για βιασμό ο σούπερ σταρ του MMA – Θα πληρώσει 250.000 δολάρια
- Έκλεβαν καταστήματα με ρούχα και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας – Συνελήφθησαν δύο νεαρές
- Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες