Προσφυγικό: Βαθαίνει το χάσμα κυβέρνησης και δημάρχων – Μουτζούρης καλεί Μηταράκη στη Λέσβο
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα με τις κλειστές Δομές καλώντας τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πως ξέφυγα από τον serial killer του «Ραντεβού στα Τυφλά»
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
Συνεχίζεται το αδιέξοδο στα νησιά του Αιγαίου με το Προσφυγικό και τις νέες κλειστές Δομές που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση καθώς μέχρι στιγμής δήμαρχοι και υπουργείο Μετανάστευσης κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα με τις κλειστές Δομές καλώντας τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες.
Ωστόσο, οι τοπικοί άρχοντες αλλά και κάτοικοι των νησιών, αντιδρούν στο ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών Κέντρων και διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι θα αντιδράσουν με κάθε μέσο ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.
Διάλογος από μηδενική βάση
Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιμένει σε διάλογο από μηδενική βάση και απεύθυνε πρόσκλησή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη για να συζητήσουν για τις κλειστές Δομές στα νησιά.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του «lesvosnews.gr» Γιάννης Συνάνης σε επικοινωνία του στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, την συγκεκριμένη πρόσκληση ο Περιφερειάρχης την απηύθυνε μετά τη σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσε για όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επιτάξεις περιοχών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές
Εν τω μεταξύ, την ώρα που κυβέρνηση και δήμαρχοι του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν μία λύση – ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής – για το Προσφυγικό, οι ροές στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάσωση και περισυλλογή 82 μεταναστών και προσφύγων, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που σημειώθηκαν σε Φαρμακονήσι και Ψέριμο.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου έως σήμερα το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 40 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμοκονήσι και 42 από τη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου.
Το ίδιο διάστημα 144 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα 45 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν και περισυνελέγησαν στη Λέσβο, 27 στη Χίο, 49 στη Σάμο και 23 στο Αγαθονήσι.
Ακραίες ομάδες κατά γιατρών στη Μόρια
Εν τω μεταξύ, την ώρα που η κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μόρια επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα για περισσότερους από 20 χιλιάδες πρόσφυγες, ακραίες ομάδες κατοίκων επιτέθηκαν κατά γιατρών οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν ιατρικές ανάγκες.
Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με καταγγελίες, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο.
Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.
«Για δεύτερη φορά δεχόμαστε επίθεση»
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η ΕΕ έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού. Καταδικάζουμε κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά».
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Πάντως η κυβέρνηση, εκτός από τα σχέδια της για λύση στο Προσφυγικό με μέτρα που έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από οργανώσεις και κόμματα, όπως η δημιουργία πλωτών φραγμάτων και μαζικές επιστροφές, επιχειρεί τη διεθνοποίηση του προβλήματος ώστε να διαμορφωθεί νέα ευρωπαϊκή πολιτική που θα αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρώπης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάριζαν σε συνάντηση που είχαν με τον γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν ότι «δεν μπορεί πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης» και ζητούσαν άμεση μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, ώστε το βάρος να κατανέμεται δίκαια σε όλη την Ευρώπη.
Οι υπουργοί ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, με τον Γερμανό αξιωματούχο να φαίνεται πως δείχνει κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα, δεσμευόμενος ότι στις προτεραιότητες της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία κατά το β’ εξάμηνο του έτους, θα δοθεί έμφαση στην μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις