«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής – Χωρίς συμφωνία για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τα πρώτα τους διστακτικά βήματα για το νέο προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία
Ολοκληρώθηκαν, είκοσι λεπτά μετά την επανέναρξή τους, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ χωρίς να υπάρξει «λευκός καπνός».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τα πρώτα τους διστακτικά βήματα για το νέο προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.
Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών ανέμεναν την κατάθεση της νέας πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
🔴 LIVE NOW: #EUCO press conference with @eucopresident and @vonderleyen https://t.co/5aKxQOnmhv
— EU Council Press (@EUCouncilPress) February 21, 2020
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, επιδόθηκε σε μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Μέρκελ: Πολύ μεγάλες οι διαφορές
Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Μισέλ: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο
«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.
Τι υποστήριξαν
Κατά τον πρώτο γύρο των γύρου συζητήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να διατηρήσουν τις «εκπτώσεις» που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των μεγάλων συνεισφορών τους στον προϋπολογισμό και απέρριψε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περί μείωσης των εκπτώσεων με την πάροδο του χρόνου.
Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία -τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό- διαμηνύουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Οι τέσσερις χώρες -γνωστές και ως Frugal Four (σ.σ. Ολιγαρκείς Τέσσερις)- τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ των 27 χωρών-μελών, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να επιτύχει συμβιβασμό κατά τις ολονύκτιες συναντήσεις του με τους ηγέτες, καταθέτοντας προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ένα φιλόδοξο ποσοστό 1,3%, ενώ ο ισχυρός εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προτείνει 1,11%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις