Ανησυχία για την Τούμπα, χαρά για το μνημόνιο
Η κυβέρνηση θέλει την Κυριακή να κυλήσουν όλα ήρεμα και έχει στείλει και τα απαραίτητα μηνύματα
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Η κυβέρνηση δεν το διαφημίζει (και καλά κάνει…), αλλά επικρατεί ένας συναγερμός στα αρμόδια υπουργεία και φυσικά στις τάξεις της Αστυνομίας για το κυριακάτικο παιχνίδι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Συνολικά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν, εντός αλλά και εκτός γηπέδου, τρεις εισαγγελείς. Μετά την κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός προέκυψαν αντιμέτωποι (το άλλο ζευγάρι είναι αυτό ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Αρη), το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στο παιχνίδι της Κυριακής θα είναι οδηγός και για το ματς του Κυπέλλου που θα ακολουθήσει στις 4 Μαρτίου.
Ηρεμα
Η κυβέρνηση θέλει την Κυριακή να κυλήσουν όλα ήρεμα και έχει στείλει και τα απαραίτητα μηνύματα: αν για οποιονδήποτε λόγο ο αγώνας δεν ξεκινήσει ή δεν τελειώσει εξαιτίας επεισοδίων, θα υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος και άλλα χειρότερα. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να πείσει για την (πιθανή μελλοντική) αυστηρότητά της μια κυβέρνηση που τροποποιεί νόμους για να γλιτώσει ομάδες, αλλά σημειώνω τις προειδοποιήσεις της.
Αναμένεται
Κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν ότι τυχόν επεισόδια στο ματς αυτό θα οδηγήσουν τον Πρωθυπουργό σε πολύ σκληρές αποφάσεις, διότι θα έχουν γίνει μόλις λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του περίφημου «μνημονίου για το ποδόσφαιρο», που η κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, τη FIFA και την UEFA, στις 25 του μηνός – δηλαδή την επόμενη Τρίτη. «Αν μας εκθέσουν, θα μετανιώσουν πολύ σκληρά» επαναλαμβάνουν άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Κάποιοι βέβαια στο Μαξίμου επιμένουν κυνικά πως αν είχαμε επεισόδια και διακοπές αγώνα στην Τούμπα η κυβέρνηση θα έδιωχνε από πάνω της την υποχρέωση να παρέμβει σοβαρά στο ποδόσφαιρο: θα έριχνε το μπαλάκι στις ΠΑΕ και θα καθόταν στην άκρη για να παρακολουθήσει το δράμα που θα δημιουργούσε η υποχρέωσή τους να συνεργαστούν για να αποφύγουν ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς. Μια τέτοια εισήγηση («άφησέ τους μόνους να βρουν άκρη μεταξύ τους, απειλώντας τους απλώς με ευρωπαϊκό αποκλεισμό») είχε γίνει ήδη στον Πρωθυπουργό πριν από τη γνωστή τροποποίηση του νόμου για την πολυϊδιοκτησία. Πέρα πάντως από σχέδια και συναγερμούς η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ανάγκη: πρέπει να δει τι θα κάνει με το θέμα του υφυπουργείου Αθλητισμού. Διότι με περιορισμένες τις αρμοδιότητες του κ. Λευτέρη Αυγενάκη η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο ελληνικός αθλητισμός πάει με αυτόματο πιλότο.
Και η βία παραμονεύει όχι μόνο στα ντέρμπι του ποδοσφαίρου. Στον τελικό του Λιγκ Καπ του βόλεϊ π.χ. ο Ολυμπιακός καταγγέλλει ότι οπαδός του ΠΑΟ χτύπησε τον παίκτη Κουμεντάκη κατά τη διάρκεια του αγώνα! Ενώ χθες ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατήγγειλε οπαδούς της ομάδας για πράγματα που θα ‘πρεπε να τραβήξουν την προσοχή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το θλιβερό είναι ότι όλα αυτά καταγγέλλονται ύστερα από έναν τελικό που κρίθηκε στο χρυσό σετ και ήταν διαφήμιση για το άθλημα…
Υπογραφή
Εξαιρουμένης της προσπάθειας διασφάλισης της δημόσιας τάξης στην Τούμπα, η κυβέρνηση έχει ρίξει την προσοχή της στην υπογραφή του περίφημου μνημονίου και μόνο. Πρέπει να πούμε ότι ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης σε αυτό έκανε μια καλή δουλειά, διότι τουλάχιστον έπεισε τους ξένους για την ανάγκη της υπογραφής του. Χθες κυκλοφορούσε από την κυβέρνηση ότι το μνημόνιο που θα υπογραφεί «θα είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο που θα ρυθμίζει όλες τις πτυχές του ελληνικού ποδοσφαίρου» και ότι με αυτό αναμένεται να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της UEFA κ. Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA κ. Κλαρκ στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αλήθεια είναι πως ύστερα από αλληλογραφία και ανταλλαγές απόψεων ένα κείμενο υπάρχει και όντως θα το φέρει ο Τσέφεριν, αλλά αυτό είναι το μόνο στο οποίο η κυβέρνηση και οι ξένοι λένε τα ίδια. Η κυβέρνηση θέλει να το παρουσιάσει ως ένα κείμενο γεμάτο από τεχνικές λεπτομέρειες· οι ξένοι μιλάνε απλώς για ένα κείμενο δέσμευσης για συνεργασία.
Οργάνωση
Οι άνθρωποι της UEFA και της FIFA ισχυρίζονται ότι το συμφωνητικό που θα συνυπογραφεί με τον Πρωθυπουργό θα παρέχει τεχνική βοήθεια για όλα, από τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου ως την αντιμετώπιση της βίας και από την οργάνωση της διαιτησίας ως τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος. Με απλά λόγια, οι ίδιοι θα δεσμευθούν να παρουσιάσουν μοντέλα ποδοσφαιρικής οργάνωσης διαφόρων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (ίσως μάλιστα να έχουν καταλήξει και σε τι στη χώρα μας ταιριάζει). Αλλά εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης το πώς αυτό που θα υπογράψει θα εφαρμοστεί. Και ότι αυτοί εδώ απλώς θα παρακολουθούν χωρίς να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη.
Τρόπος
Για να γίνει κατανοητή η διαφορά της προσέγγισης των μερών, ας πάρουμε το παράδειγμα της διαιτησίας. Και η κυβέρνηση και οι FIFA/UEFA συμφωνούν ότι είναι βασικό να υπάρξει πλήρης ανεξαρτητοποίησή της από την ΕΠΟ και να τεθεί επικεφαλής της ένας διακεκριμένος ευρωπαίος πρώην διαιτητής – στο όνομα του οποίου μπορεί να έχουν λόγο και οι ομάδες. Ποια είναι η διαφορά; Οτι η κυβέρνηση ζητά να το απαιτήσουν αυτό οι FIFA/UEFA από την ΕΠΟ ώστε η ομοσπονδία να τροποποιήσει το καταστατικό της στη Γενική της Συνέλευση του Ιουλίου και αυτό να γίνει πράξη. Οι FIFA/UEFA για κάτι τέτοιο δεν μοιάζουν να δεσμεύονται. Κι αν αυτές δεν το απαιτήσουν, θα πρέπει να βρει τρόπο η κυβέρνηση να πείσει την ΕΠΟ – και δεν το βλέπω απλό…
Αντιρρήσεις
Το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο εκλογής των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ. Κι αυτός θα πρέπει, βάσει του μνημονίου που θα υπογραφεί, απ’ όσο γνωρίζω, να αλλάξει. Αλλά όταν αυτό είχε μπει στο τραπέζι στην περίφημη «συνάντηση των τεσσάρων», είχαν εκφραστεί τεράστιες αντιρρήσεις όχι μόνο από τον πρόεδρο της ΕΠΟ αλλά και από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος για κάθε νομοθετική παρέμβαση όπου και αν χρειαστεί. Αλλά πολλές από τις ρυθμίσεις που το μνημόνιο περιλαμβάνει θα πρέπει να τις κάνει η ΕΠΟ και δεν διακρίνω διάθεση από την ομοσπονδία να ευνουχιστεί. Πριν από λίγες ημέρες το προεδρείο της είχε ταξιδέψει στη Νιόν και είχε πάρει εγγυήσεις για σεβασμό του αυτοδιοικήτου. Κάτι μου λέει ότι για την κυβέρνηση τα δύσκολα ξεκινάνε μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Τη βραδιά που ο Γεραπετρίτης αναμένεται να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο στον επόμενο αρμόδιο. Που ολοένα και πιο πολύ ακούγεται πως μπορεί να είναι ο κ. Γιώργος Φλωρίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις