Φασούλας: «Θα ήθελα να αναλάβω πρόεδρος της ΕΟΚ αν συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο»
Ο Παναγιώτης Φασούλας σε δηλώσεις του στη νέα αθλητική εκπομπή του ΜEGA, MEGA SPORTS WEEKEND, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του για την ΕΟΚ, για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για τη διαμάχη Euroleague-FIBA.
Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει αναφέρει πως θα ήθελε να αναλάβει πρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία, με σκοπό να βοηθήσει πιο ενεργά το μπάσκετ στη χώρα μας, το οποίο έχει υπηρετήσει ως παίκτης.
Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής βρέθηκε στη νέα αθλητική εκπομπή του ΜEGA με τον Αντώνη Κατσαρό και τη Ζωή Δημητράκου MEGA SPORTS WEEKEND και μίλησε για την υποψηφιότητα του για την ΕΟΚ, για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και τη διαμάχη ανάμεσα στην Euroleague και τη FIBA.
Αναλυτικά όσα είπε ο Παναγιώτης Φασούλας:
Για το κλίμα που υπάρχει στα ελληνικά γήπεδα: «Υπάρχει ένα κλίμα άσχημο, ασχολούμαστε πολύ λίγο με το αθλητικό αποτέλεσμα και περισσότερο με το τι θα γίνει στο παιχνίδι, πώς θα γίνει κλπ. Όχι μόνο σε αυτό, αλλά σε όλα τα παιχνίδια, σε όλα τα ντέρμπι. Υπάρχουν αιτίες γι’ αυτό, όμως κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Εμείς ως χώρα θεωρώ πως μένουμε πάντα στα ευχολόγια.
Στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια βλέπουμε πως αυτό έχει τελειώσει, δεν υπάρχει φασαρία μέσα στο γήπεδο, ή προπηλακισμός παικτών, σε κανένα γήπεδο της χώρας σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Πρέπει να αγωνιστούμε με το αγωνιστικό μέρος, και τέλος πρέπει να επιβληθούν οι νόμοι και οι κανόνες που υπάρχουν, σε όλα τα γήπεδα.
Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα απαλλαγούν όλες οι ομάδες και όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, από το μπούλινγκ που δέχονται από άτομα που κατά την άποψή μου είναι ξένοι, δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό».
Για την ΕΟΚ και την υποψηφιότητά του: «Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας, ή η κυβέρνηση της χώρας. Δεν εκλέγεται κανείς πρόεδρος, προσπαθούν όλοι να συνεισφέρουν, με την άποψή τους και τις ιδέες τους στη νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί μετά την επόμενη εκλογική διαδικασία που θα είναι μετά τον Σεπτέμβριο απ’ όσο ξέρω. Αλλά δε μπορεί να λέει κανείς ότι θα είναι επόμενος πρόεδρος, παρά μόνο οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.
Εάν συμφωνήσουμε με αυτούς που θα εκλεγούν σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας για το μπάσκετ τα επόμενα χρόνια, ναι, θα ήθελα να αναλάβω, εάν όμως όχι, θα ήθελα να καταθέτω την άποψή μου, όποια και αν είναι αυτή, κι’ ας κυριαρχούν οι απόψεις των περισσότερων. Εγώ θεωρώ ότι καταθέτω τις απόψεις μου κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία, για το πώς βλέπω το μπάσκετ.
Καταρχάς, το βλέπω το ίδιο με όλους τους άλλους, θεωρώ πως είναι το άθλημα που μας έβγαλε στην επιφάνεια, μας έβγαλε από τα τσιμεντένια γήπεδα, από την ταλαιπωρία και πριν το 87’. Εμείς παίζαμε μπάσκετ και πριν από τότε και με καλές συνθήκες.
Αυτό το άθλημα είναι πάνω από μας, δεν χωράνε τόσο μεγάλες συγκρούσεις, βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ιδέες, αλλά σίγουρα δε χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία της τοξικότητας και των αντεγκλήσεων. Είμαι στη λογική της μη επίθεσης και της σύγκλησης ιδεών πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που απασχολούν το χώρο μας.
Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά στο μπάσκετ, δεν υπάρχουν ιδεολογικοί αποκλεισμοί, δεν υπάρχουν κομματικές προελεύσεις, είναι κάτι διαφορετικό, γι’ αυτό είναι διαφορετικές και οι εκλογικές διαδικασίες».
Για το πως πρέπει να εκλέγεται ο πρόεδρος της ΕΟΚ: «Το ερώτημα δεν είναι τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, ο οποίος είναι και σε μένα αγαπητός. Καταρχάς εγώ δεν είμαι υπέρ των ηλικιακών αποκλεισμών, είμαι υπέρ της επιβολής θητειών και όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά σε όλα τα επίπεδα των «κοινών» της χώρας. Εγώ αν εκλεγώ πρόεδρος της ομοσπονδίας, πιστεύω ότι μετά από 2 θητείες θα έχω δώσει ότι είναι να δώσω, θα έχω κριθεί.
Εννοείται ότι όταν οι διαδικασίες είναι διαφανής, δημοκρατικές και όπως πρέπει να είναι, θα εκλεγεί κάποιος άλλος. Πρέπει να υπάρχει διαρκής ανανέωση και στην πολιτική άλλα και στην αθλητική σκηνή. Δε γίνεται να είναι «α λα καρτ» οι θητείες. Πρέπει να κυριαρχήσουν παντού, να είναι στο μυαλό μας πλέον ότι η μονιμότητα φέρνει κορεσμό και επανάπαυση».
Για τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να αντιμετωπίσει: «Δεν έχω τοξικότητα απέναντι σε κάποιον που έχει αντίθετη άποψη από μένα. Μπορώ να συζητήσω επι ώρες για αυτή την άποψη, αρκεί να γίνεται επί ίσοις όροις αυτή η συζήτηση.
Υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Δεν βάζω απέναντί μου όμως κάποιον που έχει μία τέτοια. Προσπαθώ να πείσω αλλά μπορεί να με πείσει κιόλας».
Για τη διαμάχη Euroleague-FIBA: «Όλοι ξέρουμε πως υπάρχει αυτός ο διχασμός μεταξύ Ευρωλίγκας, μιάς ιδιωτικής επιχείρησης που συγκεντρώνει το ανφάν γκατέ των ομάδων της Ευρώπης, και FIBA. Πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό. Πρέπει να σταματήσουν να πέφτουν παιχνίδια των Εθνικών ομάδων πάνω σε παιχνίδια της Ευρωλίγκας.
Δε γίνεται να μη συζητάμε πλέον με την Ευρωλίγκα και να την έχουμε απέναντί μας, ποιος θα κυριαρχήσει στο κοινό. Μόνο κακό κάνουμε στο άθλημά μας και νομίζω πως αρχίζει να γίνεται αντιληπτό σε όλη την Ευρώπη, και στην Ευρωλίγκα, ότι δε μπορεί να προχωρήσει μόνη της, χωρίς το αθλητικό αποτέλεσμα, με μια κλειστή λίγκα, χωρίς να βασίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα. Το καταλαβαίνουν και αυτοί.
Πρέπει να κυριαρχήσει η λογική, και με τον νέο κόσμο που μπαίνει στις ομοσπονδίες σιγά σιγά σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι δε μένουν παραδοσιακά στα χαρακώματα: «Εμείς είμαστε οι καλοί άνθρωποι της διοργάνωσης και οι άλλοι είναι οι κακοί».
Είναι αντιληπτό ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη είναι η Ευρωλίγκα, πρέπει όμως πραγματικά να μετρήσει το εθνικό αποτέλεσμα. Ο αθλητισμός είναι κάτι που προσφέρει συναισθήματα στον κόσμο.
Πρέπει να χαίρονται πάρα πολύ αυτοί που κερδίζουν, που ανεβαίνουν κατηγορία, να στεναχωριούνται αυτοί που πέφτουν. Αυτά τα συναισθήματα θέλει να ζήσει ο κόσμος και δε μπορεί να τα ζήσει με κλειστές λίγκες».
Για το μπάσκετ τα παλαιότερα χρόνια: «Εγώ μεγάλωσα σε μια εποχή που ήταν το ποδόσφαιρο το λαϊκό, το άθλημα που έπαιζαν τα παιδιά. Στο γυμνάσιο ήμουν 2.08, δεν με παίζανε ποτέ! Ποτέ δεν με παίζανε ποτέ, ποτέ. Στο μπάσκετ βρήκα διέξοδο η αλήθεια είναι.
Όχι δεν θα έπαιζα και παίζουν πάρα πολύ όλοι οι Σέρβοι μπασκετμπολίστες που έχουν περάσει από την Ελλάδα, παίζουν φοβερό ποδόσφαιρο. Ψηλοί, κοντοί. Γιατί ο αθλητισμός εκεί ήταν κάτι διαφορετικό στα σχολεία, τα μαθαίναν όλα. Εμείς λίγο είμαστε… ναι».
Για τη διαιτησία: «Θα φύγει η καχυποψία αν και εφόσον η διαιτησία στην Ελλάδα αρχίσει και λειτουργεί σε συνεργασία της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν ποιοι διαιτητές είναι αυτοί που διαιτητεύουν τα παιχνίδια της Basket League και οι ίδιες οι ομάδες να μπορέσουν να καθορίσουν τα του οίκου τους, πως γίνεται ο ορισμός, ποιος τους όριζε, αν υπάρχει αρχιδιαιτητής η ΚΕΔ που την ορίζουν αυτοί.
Την αξιολόγηση, διαιτητών, βεβαίως, θα την κάνει η ΕΟΚ σε συνεργασία με τους φορείς της διαιτησίας προφανώς, θα γίνεται η αξιολόγηση κι από εκεί και πέρα το ποιος παίζει τα παιχνίδια, θα πρέπει οι ομάδες να έχουν την καλή πίστη και να βλέπουν τελικά ότι πόσα παιχνίδια τινάζονται στον αέρα όλη την χρονιά; Αν τινάζεται το 10 τα εκατό εν πάσει περιπτώση, πάει καλά το ζήτημα. Αν τινάζεται το 70 που συνήθως συμβαίνει έτσι γιατί μιλάμε για όλες τις κατηγορίες, η Basket League δεν είναι για όλες τις κατηγορίες.
Η ΕΟΚ θα πρέπει να διοργανώσει τον τρόπο αξιολόγησης των διαιτητών, οι διαιτητές μόνο έχουν προβιβασμό και όχι υποβιβασμό, το βρίσκω λάθος, θα πρέπει να υποβιβάζονται και οι διαιτητές όπως υποβιβάζονται οι παίκτες όταν δεν παίζουν καλά, όταν δεν έχουν μια καλή χρονιά και πάνε σε μια μικρότερης δυναμικής ομάδα.
Πρέπει και οι διαιτητές να έχουν άγχος οι άνθρωποι για να γίνονται καλύτεροι και πρέπει να γίνονται καλύτεροι και έχουμε πάρα πού καλούς διαιτητές οι οποίοι παίζουν παντού, παίζουν στην Ευρωλίγκα, έχει πολύ καλούς Έλληνες διαιτητές. Πρέπει να τους δείξουμε εμπιστοσύνη και κυρίως πρέπει να τους αφαιρέσουμε το βάρος της καχυποψίας αυτών των ιδίων, γιατί αξιολογούνται κάθε εβδομάδα».
Για την επίθεση στους διαιτητές της Euroleague: «Θα πρέπει αυτό να απασχολήσει πολιτικά και όχι αθλητικά τη χώρα. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε 5 χιλιόμετρα μακριά από το ΟΑΚΑ, θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε και το λέω αυτό για όλες τις ομάδες, και για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή μας λέει η Ευρωλίγκα ότι η χώρα μας είναι επικίνδυνη για τους διαιτητές; Γιατί αν μας λέει αυτό, θα πρέπει να το δούμε σε πολιτικό επίπεδο πλέον, όχι μόνο σε αθλητικό».
Για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ: «Η επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ χρειάζεται συζήτηση πάνω σε προγραμματικό σχέδιο, δεν έχει σημασία αν θα είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας ο Φασούλας, ο Βασιλακόπουλος ή ο οποιοσδήποτε. Πρέπει να συμφωνήσουμε πως πρέπει να γίνουν 5 πράγματα. Στη διαιτησία, στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και στην υπόθεση Εθνική ομάδα. Πως γίνεται η αξιολόγηση των προπονητών, ποιοι είναι οι προπονητές, γιατί είναι αυτοί».
- Σουδάν: Εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον εμφύλιο
- Viral: Το πιο γλυκό ιπποποταμάκι του κόσμου έχει πλέον τραγούδι και βίντεο κλιπ
- ΗΠΑ: O Τραμπ θέλει ο κυβερνήτης της Φλόριντα να διορίσει τη νύφη του γερουσιάστρια
- Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τη χώρα του
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Διαβάστε στα «Νέα» της Πέμπτης: Στο φως το μαύρο δίμηνο