Κοροναϊός: «Βυθίζονται» οι χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω φόβων για πανδημία
Σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικοί ιολόγοι προειδοποιούν ότι ο νέος κοροναϊός βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Τα εκατοντάδες νέα κρούσματα εκτός Κίνας, κυρίως στη Νότια Κορέα, το Ιράν, αλλά και την Ιταλία, που μετρά ήδη έξι νεκρούς, εγείρουν ανησυχίες ότι η επιδημία παίρνει μορφή πανδημίας
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Η εξάπλωση του κοροναϊού εκτός της Κίνας επηρεάζει τις χρηματαγορές σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς τα χρηματιστήρια βυθίζονται υπό τον φόβο πανδημίας.
Ο ιός εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ιταλία, με τους αρμόδιους στην υγεία να εκφράζουν την όλο και εντονότερη ανησυχία τους.
«Δεν θα πανικοβληθώ, αλλά είμαι σίγουρα ανήσυχος με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία» δήλωσε ο καθηγητής Herman Goossens, εμπειρογνώμονας της ΕΕ για τις λοιμώδεις νόσους στο BBC Radio.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικοί ιολόγοι προειδοποιούν ότι ο νέος κοροναϊός βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Τα εκατοντάδες νέα κρούσματα εκτός Κίνας, κυρίως στη Νότια Κορέα, το Ιράν, αλλά και την Ιταλία, που μετρά ήδη έξι νεκρούς, εγείρουν ανησυχίες ότι η επιδημία παίρνει μορφή πανδημίας.
Ο Δρ. Simon Clarke, Αναπληρωτής Καθηγητής στην κυτταρική μικροβιολογία του Πανεπιστημίου Reading , δήλωσε πως ότι ο ιός φαίνεται ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του.
Η Μαργαρίτα Χάρις από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι «εξακολουθεί να είναι ασαφές» αν οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη λοίμωξη, και έκανε έκκληση στους ανθρώπους να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
«Δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται, η δημόσια υγεία αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται «η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού». Η Ευρώπη είναι παρούσα για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο» τόνισε.
Δείτε σε ζωντανό χρόνο την εξάπλωση του κοροναϊού εδώ
Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ στην Ιταλία
Χαρακτηριστικές της ανησυχίας που επικρατεί διεθνώς, ιδίως στην Ιταλία, είναι οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ του Μιλάνου που αποτυπώνουν τον πανικό που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα από τα κρούσματα κοροναϊού.
Οι πολίτες έχουν «αδειάσει» κυριολεκτικά από τρόφιμα πολλά από τα σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.
Ο κοροναϊός «χτύπησε» και τα Χρηματιστήρια
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές εξέφρασαν φόβο για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη, μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στην Ιταλία. «Οι ιταλικές μετοχές οδηγούν την παγκόσμια πτώση» τονίζουν οι Financial Times εστιάζοντας στον δείκτη FTSE Mib, ο οποίος στις 15:49, ώρα Ελλάδας, παρουσίαζε δραματική «βουτιά» κατά 5,13%.
Η έξαρση του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά και τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, ο οποίος, την ίδια ώρα, κινείται στο -3,77%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, τον Ιούνιο του 2016.
Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της EasyJet έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Ryanair «κατρακύλησε» κατά 10%. Παρόμοιες τάσεις, λόγω της κρίσης του κορoναϊού, εμφάνισαν οι μετοχές της Air France και της Lufthansa.
«Οι αγορές πιθανότατα θα κρατήσουν πολύ επιφυλακτική στάση μπροστά στην παγκόσμια διάδοση του κοροναϊού. Ο κοροναϊός δεν είναι πλέον ένα ασιατικό ζήτημα» δήλωσε ο Ρόμπερ Καρνέλ, αναλυτής της ING.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις