Κόκκινα δάνεια : Τελευταία ευκαιρία για «κούρεμα»
Τους τελευταίους μήνες άλλωστε όλο και περισσότεροι σπεύδουν στις τράπεζες για να ρυθµίσουν τα κόκκινα δάνεια
- «Καρδιακή προσβολή» για την Ευρώπη η κυβερνητική κατάρρευση στη Γερμανία – Πολιτικός κατακερματισμός για το Βερολίνο
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τρόπους ώστε να πιέσει τους δανειολήπτες να ρυθµίσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν.
Τους τελευταίους μήνες άλλωστε όλο και περισσότεροι σπεύδουν στις τράπεζες για να ρυθµίσουν τα δάνειά τους.
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έχει ξεκινήσει και απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για όσους θέλουν να μπουν έστω και στο παρά πέντε σε καθεστώς προστασίας για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τα funds την επόμενη μέρα.
Ειδικότερα, από την 1η Μαΐου και έπειτα κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των funds, τα οποία έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, με μόνη εξαίρεση όσους θα έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και όσους θα έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και θα έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.
Μαζί με αυτούς και όσοι θα έχουν καταφέρει να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις απευθείας με τις τράπεζες.
Μάλιστα, η άρση της προστασίας θα αφορά τόσο τους δανειολήπτες όσο και τους εγγυητές τους οι οποίοι για να μη βρεθούν να χάνουν τις περιουσίες τους θα πρέπει και εκείνοι να αναζητούν τρόπο να ρυθμίσουν τις «κόκκινες» οφειλές τους.
Τα κόκκινα δάνεια
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία συνολικά 43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Η κυβέρνηση θέλει να πείσει όλες τις πλευρές ότι πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους.
Από τους 44.924 δανειολήπτες που συναίνεσαν σε άρση απορρήτου για να προχωρήσουν οι αιτήσεις τους στην πλατφόρμα μόλις 2.218 ολοκλήρωσαν τις αιτήσεις τους.
Ένας μεγάλος αριθμός από τους υπολοίπους 42.800 που διέκοψαν τη διαδικασία, εκτιμάται πως τους προσέγγισε απ’ευθείας η τράπεζα και τα βρήκανε μεταξύ τους, αφήνοντας την αίτηση στη μέση.
Ναι μεν… αλλά από Κορκίδη
«Παρά το γεγονός ότι τράπεζες και funds δηλώνουν πως θα προκρίνουν και θα ευνοήσουν τις συναινετικές ρυθμίσεις καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, η καλύτερη συμβουλή, και ενδεχομένως απόφαση, είναι η συμμετοχή των οφειλετών στην υφιστάμενη πλατφόρμα που θα κλείσει στο τέλος Απριλίου».
Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης με αφορμή το νέο πλαίσιο διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, για τους πολίτες, το οποίο σχεδιάζεται από το ΥΠ.ΟΙΚ. για να εφαρμοστεί από τον Μάιο.
Σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ αναφέρεται ότι με την εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής στην πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τον Απρίλιο, θα ενεργοποιηθεί το σύστημα της «ατομικής πτώχευσης», το οποίο θα δίνει «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος.
Ουσιαστικά, συνεχίζει το επιμελητήριο, οι οφειλέτες θα μπορούν να απαλλαγούν από όλα τα χρέη, αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν, όμως, θα υποστούν τη πλήρη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η «δεύτερη ευκαιρία» συνίσταται στο ότι ο οφειλέτης, μετά τη διαγραφή των χρεών του θα μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος.
Τρίτη ευκαιρία δεν θα υπάρχει, που σημαίνει πως η προσωπική χρεοκοπία και η διαγραφή των οφειλών θα γίνεται μια φορά στη ζωή του καθενός. Όσο για τις προϋποθέσεις παροχής της δεύτερης ευκαιρίας, θα είναι πολύ συγκεκριμένες και καθόλου εύκολες για τους οφειλέτες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και έχουν ήδη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ρύθμισης.
Οι βασικές πτυχές του σχεδίου, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς άλλη παράταση για το παρόν πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν θα υπάρξει, είναι οι εξής:
1. Όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός και το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ενοποιηθούν σε ένα. Το νέο σύστημα θα ενσωματώνει ένα «δίχτυ προστασίας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που, όμως, θα έχει διαφορετική μορφή από το υφιστάμενο.
2. Οι οφειλέτες θα αποκτήσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» για να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, είτε ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, είτε θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους ύστερα όμως από τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
3. Η «δεύτερη ευκαιρία» και η πιθανή διαγραφή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μετά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα παρέχεται μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν είχαν δόλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις