«Μαύρη» Δευτέρα για το ΧΑ – Βαριές απώλειες άνω του 7,5%
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 7,87%, στις 822,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα σχεδόν 92 εκατ. ευρώ.
Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις ώρα με την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Ιταλία, που μετράει ήδη πέντε νεκρούς και περισσότερα από 200 κρούσματα από τον νέο κοροναϊό.
Ο πανικός, ο φόβος και η υπερβολή επικρατούν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με αιτία τους θανάτους των Ιταλών που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό.
Πτώση 7,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.073,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 11,86% στις 675,19 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς είναι στο -13,79%, η Alpha Bank στο -12,48%, η Εθνική στο -12,18%, η ΔΕΗ στο -12,58%, ο Ελλάκτωρ στο -10,76% και η ΓΕΚ Τέρνα στο -10,85%. Άνω του 9% είναι οι απώλειες σε Eurobank, ΟΛΠ, Λάμδα, Φουρλής και Aegean, ενώ άνω του 8% σε Βιοχαλκο, Jumbo και ΑΔΜΗΕ.
Η πτώση στον Μυτιληναίο φτάνει το 7,61%, ενώ άνω του 6% είναι η πτώση σε Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή. Άνω του -5% κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ η ΕΧΑΕ είναι στο -4,35%. Απώλειες 3,64% σημειώνει ο Σαράντης και 3,59% η Coca Cola.
Παράλληλα, από το sell off των ευρωπαϊκών assets δεν έχουν ξεφύγει και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η έντονη συσχέτιση που είχαν στο παρελθόν τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, επιστρέφει σήμερα, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της γειτονικής χώρας να εκτοξεύονται στο 0,98%, ενώ στο 1,023% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Την ίδια στιγμή, για άμεσες επιπτώσεις του κοροναίου στην οικονομία της Νότιας Κορέας, προειδοποιούν εν τω μεταξύ οι οικονομολόγοι της Citi.
«Ο φόβος του ιού εξαπλώνεται στη χώρα πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό», αναφέρουν οι Marie Kim και Jeeho Yoon. «Αναμένουμε ότι η οικονομική επίπτωση δεν θα περιοριστεί μόνο σε κάποιες πόλεις και περιοχές».
Σε σημερινό τους σημείωμα, οι οικονομολόγοι της Citi εξηγούν ότι η κατανάλωση στη χώρα μειώνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των ανθρώπων να ελαχιστοποιήσουν τις απευθείας επαφές. Τα καταστήματα και τα εργοστάσια κλείνουν για διάφορους λόγους, όπως ο φόβος της έκθεσης στον ιό, η έλλειψη εισροών εφοδιασμού ή οι συνεχιζόμενες ζημιές, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις