Τι είναι αυτοί οι καφέ κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στο Κολωνάκι;
Ποοιοι οι στόχοι και το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Με την τοποθέτηση από τον Δήμο Αθηναίων 25 καφέ κάδων σε επιλεγμένα σημεία στην περιοχή του Κολωνακίου, περισσότερα από 75 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, που έχει στόχο μια πιο οικολογική πόλη.
Πρόκειται για την συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει σε διάφορα σημεία της Αθήνας (λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.α.). Με την επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος εδώ και λίγες εβδομάδες, από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης οι 25 κάδοι τοποθετήθηκαν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία παράγουν τα συγκεκριμένα απόβλητα που αποκομίζονται νωρίς το πρωί (από τις 5:00 π.μ έως και τις 7:00 π.μ) από ειδικά σχεδιασμένα απορριμματοφόρα.
Πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων
Στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων έχουν ενταχθεί καταστήματα στην περιοχή του Κολωνακίου η οποία επελέγη πιλοτικά γιατί αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόθεση είναι το πρόγραμμα κομποστοποίησης να καλύψει κι άλλα σημεία της πόλης με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά.
Ποιοι οι στόχοι
Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ευαισθητοποίηση κατοίκων, καταστηματαρχών και επισκεπτών της Αθήνας σε σχέση με το πρόγραμμα της περισυλλογής των βιοαποβλήτων και η επέκτασή του σταδιακά σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Γιατί αν διαχωριστεί το 40% των απορριμμάτων (σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τότε οι γειτονιές της Αθήνας θα είναι πιο καθαρές και με λιγότερο φορτωμένους με σκουπίδια κάδους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικιακά απορρίμματα τα οποία οδηγούνται ετησίως στον ΧΥΤΑ είναι περίπου 320.000 τόνοι από τους οποίους οι 140.000 είναι οργανικά απόβλητα τα οποία θα μπορούσαν να συλλεχθούν ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν.
Σχέδιο
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει το 40% του συνολικού βάρους των οργανικών αποβλήτων να μην οδηγείται στον ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Αθηναίων κάνει ένα ακόμα σοβαρό βήμα στο πεδίο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων τα οποία συνήθως καταλήγουν σε απλούς κάδους και χάνεται έτσι ένα πολύτιμο προϊόν για την ανακύκλωση αλλά και ένα σημαντικό έσοδο για τον ίδιο τον Δήμο.
Μπακογιάννης: Μία προσπάθεια που ξεκινά από κάθε γειτονιά
“Η επιλογή να εναρμονίσει η Αθήνα όλες τις πρακτικές της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μονόδρομος. Είναι μία προσπάθεια που ξεκινά από κάθε γειτονιά με τους κάδους και ολοκληρώνεται με μία πρωτεύουσα πράσινη, σύγχρονη, φιλική προς τους ανθρώπους της» επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ώρες με το τηλέφωνο 210-3402476 (Γραμματεία Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις