24/2/1981 : Ο σεισμός των Αλκυονίδων νήσων
Συνολικά, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 85.000 κτίρια υπέστησαν βλάβες
24 Φεβρουαρίου 1981, ώρα Ελλάδας 22:55.
Στην Αθήνα το κρύο είναι τσουχτερό, αλλά όλα κυλούν ομαλά. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας παρακολουθούν στην ΕΡΤ το «Φως του Αυγερινού».
Ξαφνικά μια υπόκωφη βουή κατατρομάζει τους κατοίκους, καθώς η γη συνταράσσεται από μια ισχυρότατη σεισμική δόνηση, που διαρκεί περίπου δέκα δευτερόλεπτα.
Σεισμός 6, 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέτα, τα Μέγαρα και την Αθήνα.
Ο κύριος σεισμός της 24ης Φεβρουαρίου 1981, καθώς και ο μεγαλύτερος μετασεισμός της 4ης Μαρτίου (6,4 Ρίχτερ), προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια και Φωκίδα.
Ειδικότερα, τα χωριά Περαχώρα, Πίσια και Πρόδρομος έπαθαν μεγάλες ζημιές από τον κύριο σεισμό, ενώ τα χωριά Πλαταιές και Καπαρέλι από το μετασεισμό.
Στην Κινέτα κατέρρευσε τετραώροφο ξενοδοχείο. Ύστερα από πολύωρη επιχείρηση διάσωσης, ανασύρθηκε ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας.
Στην Κόρινθο οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην αφαίρεση ετοιμόρροπων τοίχων, σοβάδων και υαλοπινάκων, ενώ πυροσβεστικά οχήματα υδροδοτούσαν την Περαχώρα μετά τη βλάβη που υπέστη το εκεί υδραγωγείο.
Στην Αθήνα πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να διανυκτερεύσουν σε αυτοκίνητα, σε πάρκα ή ακόμη και στις νησίδες κεντρικών λεωφόρων.
Τον πανικό επέτεινε η διακοπή ρεύματος, που ακολούθησε τη δόνηση.
Το διήμερο μεταξύ 24ης και 26ης Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλώβισαν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοήθησαν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, μετέφεραν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομάκρυναν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επενέβησαν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.
Συνολικά, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 85.000 κτίρια υπέστησαν βλάβες (εξ αυτών 22.554 κτίρια ήταν μη επισκευάσιμα).
Σε διάφορες περιοχές παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, καταρρεύσεις βράχων, καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.
Κατά μήκος των νοτίων ακτών του Κορινθιακού κόλπου (περιοχή Περαχώρας) εντοπίστηκε μετά τον κύριο σεισμό επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, μήκους 15 χλμ.
- Φιντάν: «Καλύτερα οι δυο μας» λέει για τα ελληνοτουρκικά – Προκαλεί ξανά για Κύπρο και Αιγαίο
- Πούτιν: Αποκαλύφθηκε η επιθετική διάθεσή του κατά της Δύσης – Τι έπεται
- Άρης – Βόλος: «Ντου» Καρυπίδη σε Τσαγκαράκη
- Η Γερμανία δεν θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου λόγω του «ναζιστικού παρελθόντος»
- Ατλέτικο – Αλαβές 2-1: Τρίποντο με ανατροπή για τους Μαδριλένους
- Ο Κασσελάκης ίδρυσε κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί;