«Ιταλία, όπως λέμε Γουχάν»: Πόλεις φαντάσματα – «Ο κόσμος ψωνίζει σαν να είναι σε… πόλεμο»
Απίστευτα βίντεο από μεγαλουπόλεις της Ιταλίας, όπως το Μιλάνο αλλά και επαρχίες που έχουν γίνει εστίες μόλυνσης από τον κοροναϊός.
«Εδώ δεν βλέπουμε την Ουχάν, αλλά την Ιταλία».
Αυτό το σχόλιο έχει ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και στο οποίο φαίνεται ένας άνθρωπος φορώντας τη γνωστή λευκή στολή προστασίας από τον κοροναϊό να βρίσκεται έξω από την πόρτα ενός σπιτιού, την ώρα που έχει σταθμεύσει απ΄έξω και ένα ασθενοφόρο.
Οι χρήστες του Twitter φανερώνουν με εικόνες και βίντεο την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο.
#coronavirus in #Italy #ItalyCoronavirus https://t.co/9ps2xuoyKx
— #Forward to #ANewAmerica🧢 (@Astrologic007) February 24, 2020
Δρόμοι άδειοι, σούπερ μάρκετ ασφυκτικά γεμάτα.
Στην πόλη της μόδας επικρατεί πανικός εξαιτίας των πέντε νεκρών από τον κοροναϊό αλλά και των 200+κρουσμάτων με την κατάσταση να είναι πλέον εκτός ελέγχου, καθώς ο πανικός των Ιταλών είναι φανερός.
Φαίνεται πως το γεγονός πως οι πέντε νεκροί ήταν ηλικιωμένοι που είχαν ήδη προβλήματα υγείας δεν καθησυχάζει έστω και λίγο τους Ιταλούς, οι οποίοι όχι μόνο κυκλοφορούν φορώντας μάσκες, αλλά και τρέχουν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα.
https://twitter.com/coronavirusiran/status/1231806606972719108
Questa la situazione dei supermercati del centro di #Milano
Direi che siamo in piena psicosi da #coronavirus
Permettetemi di dire che qualcosa è andato storto nella comunicazione di massa pic.twitter.com/tb5SOWqaBI
— Alessandro Molinaro (@docalemolinaro) February 23, 2020
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ήδη έχουν εξαντληθεί οι χειρουργικές μάσκες, καθώς και τα απολυμαντικά τζελ και τα χαρτομάντιλα.
Τα άδεια ράφια και οι άδειοι δρόμοι πλέον είναι μία δεδομένη κατάσταση τόσο στις έξι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα όσο και στις μεγαλουπόλεις, στις οποίες καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες τουρίστες.
«Ο κόσμος ψωνίζει λες και είμαστε σε πόλεμο. Ψωνίζω συχνά τις Κυριακές, αλλά σήμερα παρατήρησα πάρα πολύ κόσμο. Οι κονσέρβες και τα αποξηραμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν τελειώσει. Τα γάντια εξαντλήθηκαν, όπως και το απολυμαντικό τζελ», λέει η 30χρονη Μαρτίνα σύμφωνα με το AFP.
« Είμαστε όλοι τρομαγμένοι, ο κόσμος είναι κλειδωμένος στα σπίτια του. Δεν υπάρχει κανένας στους δρόμους, τόνισε από την άλλη η Πάιολα που ζει στο Κοντόγκνο.
Stunned by Europe’s biggest surge of the #coronavirus, Italy appears to be operating in near panic mode.
Grocery store shelves in Milan are empty. More @business: https://t.co/zkk4kNjYI7 #Covid_19 #COVID19italia pic.twitter.com/qjPPs9KTa5
— Bloomberg QuickTake (@QuickTake) February 24, 2020
Πώς ξεκίνησαν όλα
«Οι λοιμώξεις αυτές από τον κοροναϊό αποτελούν «αληθινό μυστήριο», κατά τον κ. Hans Kluge, περιφερειακό διευθυντή για την Ευρώπη του ΠΟΥ.
Μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, ο ίδιος είπε πως το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουν όλα τα κρούσματα σαφές επιδημιολογικό ιστορικό.
«Δεν συσχετίζονται όλα με κάποιο ταξίδι στην Κίνα ή με επαφή με επιβεβαιωμένα περιστατικά», εξήγησε. «Έχουμε δει ανάλογη έκρηξη κρουσμάτων και σε άλλες χώρες, αλλά πρέπει να εντοπίσουμε την πηγή τους. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των υγειονομικών Αρχών. Και προς αυτή τη βάση συνεργαζόμαστε μαζί τους».
Ψάχνουν ακόμη τον «ασθενής μηδέν»
Οι δηλώσεις επιβεβαιώνονται και από την ανακοίνωση της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας ότι ένας 38χρονος στο Codogno δεν είναι τελικά ο «ασθενής μηδέν».
Ο 38χρονος ήταν ο πρώτος που νόσησε από το νέο κοροναϊό. Επιπλέον, είχε γευματίσει προσφάτως με έναν Ιταλό φίλο του, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Σαγκάη. Έτσι, όλοι νόμιζαν ότι εκείνος ήταν η πηγή της επιδημίας.
Εν τούτοις, διαπιστώθηκε ότι ο κοροναϊός δεν είχε μολύνει τον φίλο του.
Τότε οι Αρχές του Codogno έστρεψαν την προσοχή τους στους Κινέζους της πόλης. Εξέτασαν όσους σύχναζαν στο ίδιο καφέ με τον 38χρονο. Ωστόσο και οι δικές τους εξετάσεις για τον κοροναϊό ήσαν αρνητικές.
Η έρευνα δεν καρποφόρησε με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Angelo Borelli ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι υγειονομικές Αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον ασθενή μηδέν»
This is Milan today/ Así despierta Milan/ Cosi sveglia Milano / #CoronavirusOutbreak #ItalyCoronavirus #Lombardia https://t.co/IrkDy5g8ev
— DENNY ALFONSO (@DennyAlfonso) February 24, 2020
Μόνο με στενούς συγγενείς κηδείες και γάμοι
Το μέγεθος του πανικού αποδεικνύεται και από την καθημερινότητα των 50.000 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, η οποία βρίσκεται στην Ιταλία και έχει τα περισσότερα κρούσματα, συγκεκριμένα 112, καθώς και δύο θανάτους.
Το μετρό δεν κυκλοφορεί, 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, όσοι παραβιάζουν τους περιορισμούς πληρώνουν πρόστιμο, τα πανεπιστήμια έκλεισαν, στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί, οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν τα απαραίτητα με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ράφια. Η πόλη έχει αρχίσει να μοιάζει με φάντασμα εξαιτίας του κορονοϊού.
I love #Milan and #Fashion Week. I was sad about the news. It was freaking seeing so many empty places. The Metro and Train Stations were eerily empty yesterday. #Picoftheday #mondaythoughts #MondayMorning #transport #subway #CoronavirusOutbreak #news pic.twitter.com/a7MNcRIWIb
— BlackandPaper (@BlackandPaper1) February 24, 2020
«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: «κίτρινο» το Μιλάνο και «κόκκινη» μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά» λέει μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο πρόξενος στο Μιλάνο Νίκος Σάκκαρης.
«Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο» πρόσθεσε.
https://twitter.com/sdsynss/status/1231862087632052230
Σύντομα θα επικρατήσει πανικός στο Μιλάνο
Ο κ. Σάκκαρης θεωρεί ότι σύντομα θα επικρατήσει πανικός.
«Εχθές (23.02) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός» είπε και πρόσθεσε: «Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις