Κοροναϊός: Το σχέδιο δράσης της Ελλάδας ενώ ο πλανήτης ετοιμάζεται για πανδημία
Ο κοροναϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του στον πλανήτη, με τις αρχές σε πολλές χώρες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Στην Ιταλία εντείνεται η ανησυχία μετά και τον έβδομο νεκρό, την ώρα που ο ΠΟΥ καλεί τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» - Το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος Εντείνεται η ανησυχία στην Ιταλία, καθώς το βράδυ της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στη χώρα ανήλθε στους επτά.
Με αρκετά γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ιταλία, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται -μέχρι το βράδυ της Δευτέρας- σε επτά. Τα κρούσματα αγγίζουν συνολικά τα 230 και οι αρχές της χώρας παραδέχονται πως κανείς δεν περίμενε τόσο επιθετική εξάπλωση του ιού, ωστόσο επιχειρούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, οι οποίοι συρρέουν στα σούπερ-μάρκετ για να πάρουν τις απαραίτητες προμήθειες, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επί αυτού του ζητήματος.
Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν. Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι η επιδημία δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδα πανδημίας.
Παρά τους φόβους πάντως που ξυπνά η λέξη, επί της ουσίας αναφέρεται στην εξάπλωση μία νόσου και όχι στην ισχύ της ή στη θνησιμότητα. Προκειμένου να υπάρξει επίσης πανδημία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πρόκειται για ασθένεια μεταδοτική.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η Αθήνα κάνει προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής, ενώ προσπαθεί να «οχυρωθεί» όσο το δυνατόν καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός».
«Θέλω να τονίσω πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε ύποπτα περιστατικά» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, συνέστησε ψυχραιμία προσθέτοντας ότι ο νέος κοροναϊός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι δεν απαιτούνται επιπλέον μέτρα, καθώς ήδη η χώρα είναι σε επιφυλακή.
Το σχέδιο της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού, η Αθήνα έχει καταρτίσει κεντρικό σχέδιο, το οποίο χωρίζεται σε στάδια, ενώ την ευθύνη και τον σχεδιασμό για την εφαρμογή των μέτρων έχει η Πολιτική Προστασία, όπως αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στα στάδια του σχεδίου θα ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα:
- Ο ασθενής νοσηλεύεται και απομονώνεται
- Η Πολιτική Προστασία αρχίζει την ανίχνευση των επαφών του (οικογένεια, συγγενείς, φίλοι).
- Όταν εντοπιστούν θα μπαίνουν αμέσως σε νοσοκομείο και καραντίνα για 14 μέρες ακόμα και αν δεν έχουν νοσήσει.
- Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι τους και αν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί ολόκληρη η πολυκατοικία στην οποία μένει.
- Σε περίπτωση πανδημίας (στάδιο 1) δημιουργούνται από την Πολιτική Προστασία ζώνες καραντίνας (όσες ζώνες χρειαστούν), σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι και όλα επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ (το Μετρό για πχ σε περίπτωση πανδημίας).
Σε κόκκινο συναγερμό η Ιταλία – Επτά νεκροί
Στην Ιταλία εντείνεται η ανησυχία, καθώς το βράδυ της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στη χώρα ανήλθε στους επτά.
Τελευταίο θύμα το κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα, ήταν ένας άνδρας 62 ετών από την Λομβαρδία, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την RAI, είχε πεθάνει κι ένας καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια, συνέπεια του θανατηφόρου ιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera, τα θύματα είναι κατά βάση ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας από 62 έως 88 ετών.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο αριθμός των υπολοίπων έξι θυμάτων επιβεβαιώνεται τόσο από τον επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Άντζελο Μπορέλι, όσο και από το υπουργείο Υγείας.
Τα κρούσματα στη χώρα είναι συνολικά 230. Τα περισσότερα από αυτά, 180 συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί στη Λομβαρδία.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται» σημείωσε τοπικός αξιωματούχος ο οποίος τόνισε πως πλέον «πρέπει να περιμένουν να δούμε τα αποτελέσματα των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν χθες (σ.σ. την Κυριακή)».
«Κανείς δεν περίμενε να ήταν τόσο επιθετική η εξάπλωση του ιού» προσέθεσε και διαβεβαίωσε τους πολίτες, που από χθες συρρέουν στα σούπερ-μάρκετ για να πάρουν τις απαραίτητες προμήθειες, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επί αυτού του ζητήματος και ζήτησε να συνεχιστεί ως συνήθως η ζωή.
Στους 2.620 οι νεκροί παγκοσμίως
Την ίδια ώρα, οι νεκροί από την επιδημία του κοροναϊού έχουν φτάσει στους 2.620 παγκοσμίως, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 79.000, ενώ 28 είναι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ηπειρωτικής Κίνας.
Στη Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο 149 θάνατοι, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα» τόνισε.
«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο» υπογράμμισε.
Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.
Η ΕΕ δεν επιθυμεί την επαναφορά εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμέτωπη με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, δεν επιθυμεί προς το παρόν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια απόφαση πάντως που επαφίεται στις χώρες μέλη να λάβουν.
«Αυτή τη στιγμή η σύστασή μας προς τις χώρες μέλη δεν περιλαμβάνει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα» ανέφερε ο Ανταλμπέρτ Γιανζ, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Ο κίνδυνος εμφάνισης εστιών μόλυνσης, παρόμοιων με εκείνων στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται μέτριος έως υψηλός», ανέφερε εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων των χωρών μελών στους κόλπους της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας. «Αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται κανένας έλεγχος κατά την έξοδο από την Ιταλία. Πολλές χώρες εφαρμόζουν και αναθεωρούν ταξιδιωτικές οδηγίες τους και μια χώρα ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές στην Ιταλία να παρουσιαστούν στις αρχές και να μείνουν για 14 ημέρες σε απομόνωση εθελοντικά» προστίθεται στην έκθεση αυτή.
Η Γαλλία έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας όπου υπάρχουν κρούσματα του Covid-19.
Ο κώδικας της συνθήκης του Σένγκεν για τα σύνορα επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων, όμως «κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπό ορισμένες συνθήκες» δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Όπως εξήγησε, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην εκτίμηση των κινδύνων και στις επιστημονικές αποδείξεις, να είναι «αναλογική» και να λαμβάνεται σε συντονισμό με τις άλλες χώρες.
Μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι λαμβάνει τέτοια μέτρα λόγω του Covid-19.
- Νέο Ηράκλειο: Σχολεία υπό κατάρρευση – Πέφτουν σοβάδες μέσα στις τάξεις
- Μαρία Σολωμου: «Άφησα το σπίτι μου για να μείνει ο γιος μου, ο Μάριος και η οικογένεια του»
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου