Κυβέρνηση : Σχέδιο για τα «κρούσματα» του κοροναϊού στην οικονομία
Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα το πρωί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας.
Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κοροναϊό θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση.
Αυτό ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά τον συντονισμό έχει το υπουργείο Υγείας, αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα το πρωί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Λε Μερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των G20 στο Ριάντ όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του κοροναϊού, ανέφερε ενδεικτικά ότι «αλλάζει το τοπίο» και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%- 85%.
Ειδικά για τη Γαλλία, είπε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ πως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, λόγω κυρίως του τουρισμού (περίπου 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία ετησίως) και των πρώτων υλών στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό».
Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία
Ανοικτά υποστηρικτικός σε δύο βασικά ελληνικά αιτήματα για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, είπε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και σε επίπεδο Eurogroup» για τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι «υπάρχει ένα ακόμη απόλυτα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ζητεί να μην προσμετρώνται δαπάνες περίπου 280 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν ουσιαστικά συνέχεια εκείνης στο Παρίσι και της συμφωνίας για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στην ενέργεια και την άμυνα. Ο κ. Λε Μερ μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα στον σωστό δρόμο και πως η κυβέρνηση έλαβε σωστές αποφάσεις το τελευταίο εξάμηνο, μνημονεύοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ενώ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, «και αυτό αναγνωρίζεται και με τις θετικές Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται και ενισχύονται».
Επανέλαβε δε, πως μεταξύ των βασικών στόχων είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν, ακόμη περισσότερο, φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις