Πικραμμένος : Η κυβέρνηση εξετάζει σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
Η κυβέρνηση «εξετάζει ένα σύγχρονο σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των εργατικών διαφορών. Ταυτόχρονα, εξετάζει και ένα σύγχρονο πλαίσιο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Η κυβέρνηση «εξετάζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μία αποτελεσματική αγορά εργασίας και ένα σύγχρονο σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των εργατικών διαφορών. Ταυτόχρονα, εξετάζει και ένα σύγχρονο πλαίσιο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο 37ο εκλογικό συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Όπως είπε, «είναι καιρός η χώρα μας να συγκλίνει προς τις καλύτερες πρακτικές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου – του διμερούς και του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου. Είναι καιρός η Ελλάδα να συγκλίνει με τις βασικές αρχές ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος».
«Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε τον ειλικρινή κοινωνικό διάλογο με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα των συνδικάτων»
Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος χαρακτήρισε λογικό σε ένα μεγάλο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως είναι η ΓΣΕΕ, να υποστηρίζονται πολλές απόψεις, ακόμη και να υπάρχουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
«Όμως, μετά από 100 χρόνια, θέλω να σας ζητήσω να προσπαθείτε και να παλεύετε με πίστη για τους αγώνες σας, προκειμένου οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές απόψεις να είναι γόνιμες και να γίνονται εστίες δημιουργίας και ελπίδας για το μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος, τονίζοντας ότι η ΓΣΕΕ έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες.
«Βλέποντας, όμως, μπροστά στο μέλλον, πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα των εργαζομένων, των συνδικάτων και της κοινωνίας» υποστήριξε.
Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα εντολή για την οικοδόμηση μίας ισχυρής, παραγωγικής, ανταγωνιστικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη διέρχεται μία ιστορική αλλαγή: βιώνει τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, παράλληλα, όμως και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της».
Η γνήσια αντιπροσωπευτικότητα
«Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μία ανταγωνιστική χώρα σε επιχειρηματικότητα και καινοτομία, αλλά και μία χώρα κοινωνικής συνοχής και πλήρους απασχόλησης» δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, επισημαίνοντας ότι, «για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ορισμένες προϋποθέσεις».
«Μία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για ένα αποτελεσματικό, κοινωνικό διάλογο είναι η αντιπροσωπευτικότητα. Η γνήσια αντιπροσωπευτικότητα μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες θα ενισχύσει αποφασιστικά το κύρος των συνδικάτων και θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, γιατί οι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί εταίροι γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, γιατί κατανοούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.»
» Η συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο σε εθνικό και σε κλαδικό επίπεδο διασφαλίζει ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες τους» ανέφερε ο κ. Πικραμμένος.
Τόνισε δε ότι ο διάλογος μεταξύ των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών εταίρων βοηθά στην αύξηση της ανάπτυξης, στον περιορισμό της ανεργίας και στη διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης στον εργασιακό χώρο.
Σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, αυτή είναι η εμπειρία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και αυτήν την εμπειρία πρέπει να την διεκδικήσουμε και να την αποκτήσουμε και στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο κοινωνικός διάλογος και οι διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης εξαρτώνται ουσιαστικά από ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία για την αγορά εργασίας, παρατηρώντας ωστόσο ότι τα στοιχεία για τους όρους εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικά κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου να καταστεί εφικτή και αποτελεσματική η συλλογική λήψη αποφάσεων και η χάραξη συνεπούς κυβερνητικής πολιτικής.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πικραμμένος έκανε μία ειδική αναφορά στη νέα γένια, λέγοντας: «Μην αφήσετε τη νέα γενιά εργαζομένων απροετοίμαστη στις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες, που διαμορφώνονται, παγκοσμίως».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas