Συνέδριο ΓΣΕΕ : Οι 7+1 δεσμεύσεις της Φώφης Γεννηματά
«Έχουν στοιχίσει πολύ στους ίδιους τους εργαζόμενους τα προβλήματα της ΓΣΕΕ. Σήμερα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Να αποτελέσει η κρίση παρελθόν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη στους συνδικαλιστές.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
«Συνδικάτα ισχυρά με λόγο και ρόλο, θεσμικοί συνομιλητές για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη των εργαζομένων».
Αυτή την αρχή διατύπωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στο χαιρετισμό της στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, καλώντας παράλληλα το συνδικαλιστικό κίνημα να αναλάβει το ίδιο την πρωτοβουλία προτάσεων και διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται στη λειτουργία και την παρέμβασή του.
Προσέθεσε δε ότι το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να συγκροτήσει την νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα μας.
Στοίχισαν ακριβά στους εργαζόμενους τα προβλήματα της ΓΣΕΕ
«Έχουν στοιχίσει πολύ στους ίδιους τους εργαζόμενους τα προβλήματα της ΓΣΕΕ. Σήμερα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Να αποτελέσει η κρίση παρελθόν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη στους συνδικαλιστές.
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε τον δύσκολο δρόμο που έχουν τα συνδικάτα στη σημερινή εποχή με 1.130.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ οι οποίοι, όπως είπε, είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους.
Ανεργία, φτωχοί εργαζόμενοι, απαξίωση της εργασίας
«Μετά την ανεργία, το πρόβλημα της εποχής είναι ο φτωχός εργαζόμενος. Το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας γίνεται πράξη», παρατήρησε, ενώ επέκρινε τα κυβερνητικά στελέχη που αμφισβητούν δικαιώματα, υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις και θεωρούν τα συνδικάτα «εχθρούς».
Οι δεσμεύσεις για τα εργασιακά
Δεσμεύτηκε σε 7+1 προτάσεις, που, όπως είπε, αφορούν:
«1. Πρώτο βήμα ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι αυτοί που ξέρουν και πρέπει να αποφασίσουν.
2. Να ακυρώσουμε την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων. Τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι και κυρίως σερβιτόροι και ντελιβαράδες είναι “στον αέρα”.
Το υπουργείο Εργασίας συνειδητά κωλυσιεργεί. Εμμένουμε σταθερά στην υποχρεωτικότητα και στην καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
3. Να καταργήσουμε το Νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση (μετά το μακιγιάζ της ΝΔ).
Κανονική 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους όπως έχουμε προτείνει. Επαναφορά του ΕΚΑΣ και άρση των αδικιών. Διάλογος για ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό.
4. Ρήτρες απασχόλησης σε κάθε σύμβαση του Δημοσίου με ιδιώτες. Τα φορολογικά κίνητρα δεν μπορεί να αφορούν τα μερίσματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους ανέργους.
5. Να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Αναβαθμίζοντας τον ΣΕΠΕ για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των Νόμων και των Συμβάσεων, χωρίς εξαιρέσεις και συμβιβασμούς.
6. Να προστατεύσουμε την α’ κατοικία των ασθενέστερων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Έχω καταθέσει πρόταση στα κόμματα για τη διαμόρφωση νέου αποτελεσματικού πλαισίου.
7. Κίνητρα ώστε με τους Κοινωνικούς Εταίρους να συγκροτήσουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής που θα προετοιμάσει έγκαιρα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Και τέλος είμαστε και θα είμαστε ενεργά παρόντες, μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, των Ναυπηγείων, των Λιπασμάτων, της αμυντικής βιομηχανίας, τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και στις τράπεζες και σε όλους όσοι δοκιμάζονται από τις πολιτικές της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις