Κοροναϊός: Εντός των συνόρων και επίσημα – Πολλά τα ύποπτα κρούσματα, σε επιφυλακή οι αρχές
Η προβλεπόμενη διαδικασία των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση κοροναϊού κινήθηκε με ψυχραιμία.
Την προέλαση του συνεχίζει ο κοροναϊός που από σήμερα βρίσκεται και επίσημα εντός των τειχών της Ελλάδας, καθώς μία 38χρονη Ελληνίδα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο βρέθηκε θετική στο πρώτο τεστ για τον κοροναϊό.
Κι αφού είχαν προηγηθεί πολλά ύποπτα κρούσματα τα οποία όμως οδηγούσαν σε… false alarm, τελικά σήμερα η χώρα που έχει διασύνδεση με όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη «υπέκυψε» στον ιό που ταλανίζει την υφήλιο.
Πάντως όλη η προβλεπόμενη διαδικασία των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση κοροναϊού κινήθηκε με ψυχραιμία.
Αρχικά η 38χρονη οδηγήθηκε οικειοθελώς στο ΑΧΕΠΑ και αφού επιβεβαιώθηκε πως νοσεί, μπήκε σε καραντίνα μαζί με όσους είχε έρθει σε επαφή όλο αυτό διάστημα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ακολούθησε πιστά όλες τις οδηγίες των ειδικών αφενός ότι αφορά την ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων, αφετέρου έδειξε πως βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ετοιμότητα για το «καλωσόρισμα» του κοροναϊού.
Το τελευταίο άλλωστε αποδείχτηκε και από την ενεργοποίηση των εκτάκτων μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κοροναϊού, τα οποία και περιγράφονται αναλυτικά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ωστόσο παρά το γεγονός πως όλα πήγαν κατά γράμμα, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει καθώς υπάρχει ραγδαία αύξηση των αριθμών των ασθενών που μεταβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας με «ύποπτα» συμπτώματα ζητώντας να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις.
Σίγουρα το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να ακολουθήσουν τις συμβουλές της ΓΓΠΠ που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και στις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης προσωπικά όσο προς την προστασία του από τον κοροναϊό αλλά και ως προς τον περιορισμό της μετάδοσής του.
Πώς λοιπόν έφτασε ο κοροναίός στην Ελλάδα;
Το ταξίδι από το Μιλάνο
Η 38χρονη επιχειρηματίας, το πρώτο δηλαδή επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Στο Μιλάνο παρέμεινε για τέσσερις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το fashionweek.
Η 38χρονη είχε λίγο πυρετό τη Δευτέρα και την Τρίτη πήγε στο νοσοκομείο.
Από το πρωί επικρατούσε αναστάτωση μεταξύ των ανθρώπων που συναντήθηκαν τις τελευταίες μέρες μαζί της και οι οποίοι ενημερώθηκαν αμέσως. Ανάμεσα τους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου οι οποίοι θα υποβληθούν σε εξετάσεις.
Πολλά τα ύποπτα κρούσματα
Πολλά ωστόσο φαίνονται να είναι τα ύποπτα κρούσματα εξαιτίας της 38χρονης.
Αρχικά έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλοι οι συνταξιδιώτες της 38χρονης που ταξίδεψαν μαζί της από το Μιλάνο, ενώ σε εξετάσεις θα υποβληθούν και όσοι βρίσκονταν στη συνεδρίαση του Δήμο την Δευτέρα, όπου είχε παρακολουθήσει και η ίδια.
Μάλιστα μετά από κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας κλειστό θα μείνει το σχολείο όπου πήγαινε ο γιος της 38χρονης, δηλαδή το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Εκτός των παραπάνω, ύποπτα κρούσματα υπάρχουν σε Γιάννενα και Λάρισα, ενώ ακόμη δύο άτομα με «ύποπτα» συμπτώματα έχουν επισκεφτεί νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Αδειάζουν τα ράφια στη Θεσσαλονίκη
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ύπαρξη κρούσματος κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη η κίνηση των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Σύμφωνα με το thestival.gr, ήδη έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια με το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα παξιμάδια.
«Από τις 13:00 η κίνηση του καταστήματος είναι αυξημένη κατά 150% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής ημέρας» δήλωσε στο thestival, διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν αποθέματα όμως αν συνεχιστεί αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, τότε σύντομα όλα τα ράφια θα είναι άδεια» ανέφερε ο διευθυντής.
Στελέχη μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσο πρόβλημα επάρκειας και κατά συνέπεια δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.
Αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για τον κοροναϊό
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κοροναϊού».
Στις τρεις σελίδες περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και αφορούν από τη δυνατότητα επίταξης κλινών ΜΕΘ έως τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις συμβάσεις για έκτακτες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Ολόκληρη η ΠΝΠ για τον κοροναϊό
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινημάτογραφων, γηπέδων, σχολείων, αλλά και κατ’ οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.
Παράλληλα, το κείμενο εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο – ελάχιστο – χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».
Πιο αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Ποιοι πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα
Νέες, επικαιροποιημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας, για την προστασία από τον κοροναϊό, προέκυψαν από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Υπουργύ Υγείας Βασίλη Κικίλια, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω skype, να προχωρήσει σε επικαιροποίηση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:
Ποιοι πολίτες ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν χρήση μάσκας
Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ’ όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:
Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
Κέντρα Υγείας
ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ
Μάσκες ΠΡΕΠΕΙ να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό
Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.
Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα
Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.