Χαμός επικρατεί πλέον στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, μετά και τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά του Δ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο κατηγορεί ακόμη και για χρηματισμό. O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από τον Μιωνή πέρασε στην αντεπίθεση αλλά επιβεβαίωσε κι ότι έγιναν τα ραντεβού με τον επιχειρηματία παρουσία του Νίκου Παππά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, «πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνής μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική».Ο Παπαγγελόπουλος υποστηρίζει ότι ο κ. Μιωνής ήταν σε έξαλλη κατάσταση και κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη. Όπως υποστηρίζει, οι δύο υπουργοί του είπαν ότι «στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης». Μάλιστα, όπως αναφέρει, για τον κ. Βορίδη τον παρέπεμψαν στη ΝΔ και για τον κ. Φιλιππάκη του πρότειναν συμβιβασμό, ενώ για τον σκοπόαυτό έγινε και δεύτερη συνάντηση στο Μαξίμου.

Ο κ. Μιωνής, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής, κατήγγειλε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε ωμός εκβιασμός και απαίτηση καταβολής ποσού 350.000 ευρώ από τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να ρυθμιστούν εκκρεμότητες από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει λόγο για «δήθεν εκβιασμό σε βάρος του κ. Μιωνή και για το ήθος του που δεν δίστασε να μαγνητοφωνήσει παράνομα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλία του με δύο υπουργούς σε συνάντηση για την οποία ο ίδιος επανειλημμένως είχε παρακαλέσει».

Αναλυτικά, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει:

«Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική.
Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη ως Ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και ότι για αυτό τον καταδιώκουν. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του διευκρινίσαμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.
Για τον κ. Βορίδη του συστήσαμε να απευθυνθεί στη Ν.Δ. .
Γα τον κ. Φιλιππάκη, τον οποίο εγώ πρόσφατα είχα γνωρίσει, να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του.
Πριν από 2 χρόνια πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του κ. Παππά μετά από παρακλήσεις πάλι του κ. Μιωνή.
Σε αυτήν συμμετείχαν ο κ. Παππάς, εγώ, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και άλλοι.
Έχω την εντύπωση μάλιστα ότι ο κ. Μιωνή στη συνέχεια κάποια στιγμή έλαβε και επιταγή ως εγγύηση για τη διευθέτηση των ιδιωτικών διαφορών του με τον κ. Φιλιππάκη.
Πριν από ένα χρόνο ο κ. Μιωνή κατήγγειλε στις αρχές του Ισραήλ τον κ. Βορίδη για εκβιασμό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς την παραμικρή αναφορά στο πρόσωπό μου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του κ Μιωνή είχαν υπάρξει τουλάχιστον τρία χρόνια πριν γίνω υπουργός.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή με είχε παρακαλέσει να τους βοηθήσω και ο κ. Σαμαράς σε μια από τις συναντήσεις μας.
Αυτά προς το παρόν για το δήθεν εκβιασμό σε βάρος του κ. Μιωνή και για το ήθος του που δεν δίστασε να μαγνητοφωνήσει παράνομα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλία του με δύο υπουργούς σε συνάντηση για την οποία ο ίδιος επανειλημμένως είχε παρακαλέσει.
Αυτά προς το παρόν.
Στη συνέχεια θα ασχοληθώ επισταμένως για το ρόλο και τις σχέσεις του κ. Μιωνή με τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου»

Τι κατήγγειλε ο Μιωνής

Ο κ. Μιωνής κατήγγειλε στην προανακριτική της Βουλής ωμό εκβιασμό και απαίτηση καταβολής ποσού 350.000 ευρώ από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από την Επιτροπή, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απαίτησε την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού προκειμένου να ρυθμιστούν νομικές εκκρεμότητες από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, ο Σάμπυ Μιωνή είπε – σύμφωνα πάντα με πηγές της προανακριτικής – ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε ποσό ύψους 350.000 ευρώ σε συνάντηση που είχαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, προκειμένου να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη με τον οποίο είχε δικαστική διαμάχη λόγω δημοσιευμάτων που ενέπλεκαν τον επιχειρηματία με την περίφημη λίστα μεγαλοκαταθετών.

Η συνάντηση σύμφωνα με τον μάρτυρα έγινε στις 10 Μαρτίου 2016 στο υπουργικό γραφείο του κ. Παππά.

Ο Σάμπυ Μιωνή φέρεται να είπε ότι ο μηχανισμός Ρασπούτιν λειτούργησε ως «εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Παπαγγελόπουλο» και μέλη γνωστούς δημοσιογράφους και εκδότες ενώ προανήγγειλε κατάθεση μήνυσης για σύσταση συμμορίας για δωροληψία και εκβιασμό.

Είπε ότι με συκοφαντικά δημοσιεύματα τον στοχοποίησαν ως εμπλεκόμενο στην λίστα Λαγκάρντ ώστε στην συνέχεια να απαιτήσουν μέσω του κ. Παπαγγελόπουλου χρηματικό ποσό για να διευθετηθούν οι δικαστικές του υποθέσεις.

Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα έγγραφο το οποίο παρουσίασε ως εξής: «Οι κκ. Φιλιππακης και Τάρκας για να μου αποδείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους δεσμεύτηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές μου υποθέσεις. Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις. Σας καταθέτω αυτό το έγγραφο. Όλα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς ο κ. Φιλιππάκης φέρεται να γνώριζε την τύχη υποθέσεων και πώς δεσμευόταν ότι θα έχουν μια συγκεκριμένη εξέλιξη.

Από τα έγγραφα επίσης φαίνεται ότι κάποιοι ήξεραν ή ήθελαν να αρχειοθετούνται υποθέσεις εντός 3 μηνών και συμφωνούν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των ανοικτών υποθέσεων λόγω δημοσιευμάτων της εφημερίδας Δημοκρατία. Δεν ισχύει η συμφωνία αν παραβιαστούν τα δ1,2,3 που αφορούν ανοικτές υποθέσεις.

Τι άλλο είπε ο Μιωνής

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο μάρτυρας είπε: «Αυτά που θα καταθέσω σήμερα εδώ και για τα οποία στη συνέχεια θα καταθέσω μήνυση πιστεύω ότι συνδέονται με την υπόθεση που ερευνάτε σε αυτή την Επιτροπή. Σήμερα καταθέτω μήνυση για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Θα σας παραθέσω στοιχεία και είμαι στη διαθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση. Καταθέτω μήνυση εναντίον του κ.Παπαγγελόπουλου, του κ.Φιλιππάκη, του κ.Τάρκα και της κ.Παπαδάκου για σύσταση συμμορίας, για δωροληψία και εκβιασμό. Όλα όσα έζησα ήταν σαν ταινία τρόμου. Πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας συμμορίας με αρχηγό τον κ.Παπαγγελόπουλο και μέλη την κ.Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Τάρκα. Ολοι αυτοί μας στοχοποίησαν σε χρονο ρεκόρ. Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στη λίστα Λαγκάρντ. Τόνους λάσπη και τρομοκρατία. Το εκβιαστικό μέσο τους ήταν να μου ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις».

– Ι.Μπούγας: Αφήστε τον μάρτυρα να καταθέσει. Φαίνεται να μην θέλετε να καταθέσει.

«Η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά. Η εγκληματική οργάνωση του κ. Παπαγγελόπουλου με στοχοποίησε για να με εμπλέξει με τη λίστα Λαγκάρντ. Το γεγονός οτι ο πληρεξούσιος δικηγόρος μου κ. Παπασταύρου που ήταν και σύμβουλος του ΠΘ Σαμαρά μας. Οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν κατηγορίες με πολλούς σκοπούς. Ένα απίστευτο ψέμα τους. Ο Παπαγγελόπουλος και η παρέα του ξεγέλασαν την τότε κυβέρνηση φτιάχνοντας ενα παραμύθι με δράκους και ψέματα. Αυτή η ομάδα και ήθελε να βγάλει χρήματα και βοηθούσε πολιτικούς σκοπούς. Ο Παπαγγελόπουλος θεωρώ ότι από αυτή την σημαία έγινε Υπουργός. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν μια κατασκευή. Ο Άγγελος Μεταξάς, συνέταιρός μου, δικαιώθηκε όπως και ο Παπασταύρου. Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν να με εμπλέξουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Τάρκας πιστεύω οτι είναι εκείνος που με κατήγγειλε στις αμερικανικές αρχές, μετά οι αμερικάνοι άρχισαν να ρωτούν και τότε βγήκαν τα ψεύτικα πρωτοσέλιδα της Δημοκρατίας ότι με ψάχνει το FBI και απίστευτα επίσης δημοσιεύματα που μας παρουσίαζαν ως φοροφυγάδες και λαμόγια. Ξέρετε, τους Εβραίους δεν είναι πρώτη η φορά που τους στοχοποιούν», είπε σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο μάρτυρας.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

«Φτάνουνε τώρα στις 10 Μαρτίου, οπότε κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας. Ήταν σαφές οτι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Επίσης ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτης. Ο Ν.Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε «και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει». Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Ν. Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σάμπυ Μιωνή υπογράμμισε προς τα μέλη της προανακριτικής πως έχει το υλικό για να αποδείξει κάθε λέξη των καταγγελιών του και πως αν του το ζητήσει η Δικαιοσύνη θα το προσκομίσει.

– Δ. Μαρκόπουλος: Είπατε οτι έχετε στοιχεία για όσα μας καταθέτετε. Έχετε και ηχητικά ντοκουμέντα;

– Σ.Μιωνή:
 Δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι αυτό. Όποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μεταξύ της δική του υπόθεσης και της σκευωρίας Novartis υπάρχουν κοινοί πρωταγωνιστές.

-Ι.Μπούγας:
 Είπατε ότι διακρίνετε κοινά στοιχεία μεταξύ της υπόθεσής σας και της Νοβάρτις

-Σ.Μιωνή:
 Καταγγελία στην Αμερική, ψευδομάρτυρες. Και μάλιστα τα ίδια πρόσωπα. Τουλουπάκη, Ντζούρας… και η δική μου υπόθεση και η Νοβάρτις πρόκειται για μένα μία οργανωμένη προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης.

-Δ.Μαρκόπουλος:
 Στη συνάντηση του Μαξίμου τί διαπιστώσατε;

-Σ.Μιωνή: Κοιτάξτε να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Θέλω όμως να πω ότι ο Ν.Παπάς ένιωσε οτι ντροπιάστηκε για όσα είπε ο Παπαγγελόπουλος αλλά και με το χαρτί που του έδειξα μετά. Ήταν πεσμένα τα φτερά του για όσα έκανε ο Παπαγγελόπουλος. Ο Παπαγγελόπουλος όμως τους είχε παραμυθιάσει, ένιωθα οτι είχε μεγάλη εξουσία και στα θέματα της Δικαιοσύνης θα έλεγα πως ήταν κράτος εν κράτει. Η τότε κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα ψέμα για τον κ.Παπασταύρου, ο οποίος ήταν πολιτικό εργαλείο, και μετά προσπαθούσαν να το μαζέψουν.

-Δ.Μαρκόπουλος:
 Είπατε ότι έχετε στοιχεία για όσα μας καταθέτετε. Έχετε και ηχητικά ντοκουμέντα;

-Σ.Μιωνή:
 Δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι’ αυτό. Όποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω

-Δ.Μαρκόπουλος:
 Η κα Τουλουπάκη είχε εμπλοκή;

-Σ.Μιωνή:
 Σοβαρά μιλάτε; Προφανώς. Βγάζει παράνομα εντάλματα και όλα τα άλλα. Δεν συζητώ οτι η κα Τουλουπάκη ήταν μέλος αυτής της ομάδας. Είναι παιδί του Παπαγγελόπουλου και κολλητή της Παπαδάκου όπως η δεύτερη μου έχει πει»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Μιωνή είπε ότι Τσίπρας-Παππάς γνώριζαν για την δράση του κ. Παπαγγελόπουλου ωστόσο «δεν ήθελαν να τον στεναχωρήσουν».

Δ. Μαρκόπουλος: Πώς κανονίστηκε το ραντεβού στο Μαξίμου; Σε ποιους χώρους; Ποιος πήρε την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής;

Σ. Μιωνή: Έγινε στο γραφείο του Παππα, πήρε τηλέφωνο ο Παππας και μάλλον η πρωτοβουλία ήταν του Φιλιππακη. Έγινε η συνάντηση για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Ήμουν εγώ και οι Παπαγγελοπουλος – Παππάς.

Δ. Μαρκόπουλος: Πώς έγινε η συζήτηση;

Σ. Μιωνή: Ο πρωθυπουργός και ο Παππάς είχαν καταλάβει ότι κατι βρωμάει. Ειχαν παραπλανηθεί απο Παπαγγελοπουλο. Ειχαν το εξης δίλημμα: από τη μια είχαν πέσει σε παγιδα απο την αλλη δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τον κύριο Παπαγγελοπουλο. Κατάλαβα οτι ο Παπαγγελοπουλος ειχε πολύ δύναμη τους βοηθούσε πολύ στη δικαιοσύνη.

Δ. Μαρκόπουλος: Ήταν κάτι σαν κράτος εν κρατεί δηλαδή ο Παπαγγελόπουλος;

Σ. Μιωνή: Ο Τσίπρας ηξερε τι συνέβαινε αισθανόταν άσχημα γι αυτο και προσπαθούσε να βρει λυση. Δεν τον ήλεγχαν.

Δ. Μαρκοπουλος: Μιλήστε μας για την ανεξάρτητη εκθεση campo:

Σ. Μιωνή: Ειναι ο πιο αξιόπιστος δικαστής παγκοσμίως εναντιον της διαφθοράς. Αυθεντία. Έβαλε φυλακή τη χούντα της Αργεντινής. Αφρικανούς δικτάτορες. Το συμπέρασμά του ήταν ότι στην Ελλάδα υπήρχε κύκλωμα με αρχηγό τον Παπαγγελόπουλο.

Μιωνή για ηχητικό υλικό: Έκανα ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατευτώ

Ο επιχειρηματίας ρωτήθηκε και για την ύπαρξη ηχητικού υλικού και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Υπάρχει ηχητικό υλικό, κύριε Μιωνή; Μπορείτε να αποδείξετε όλα όσα λέτε για τα ραντεβού σας στο Μαξίμου κι άλλου; Θέλω να είστε ξεκάθαρος.

Σ. Μιωνή: Έκανα ό,τι ηταν απαραίτητο για να προστατευτώ. Αν χρειαστεί, θα τα προσκομίσω στη δικαιοσύνη. Έχω ό,τι χρειάζεται.

Πάντως, ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι κατά την αίσθησή του ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε συμμετοχή στην απόπειρα εκβιασμού και πως η τότε κυβέρνηση είχε «παραμυθιαστεί» απο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Παράλληλα για τον Νίκο Παππά δήλωσε: «Θέλω όμως να πω ότι ο Ν.Παππάς ένιωσε ότι ντροπιάστηκε για όσα είπε ο Παπαγγελόπουλος αλλά και με το χαρτί που του έδειξα μετά. Ήταν πεσμένα τα φτερά του για όσα έκανε ο Παπαγγελόπουλος. Ο Παπαγγελόπουλος όμως τους είχε παραμυθιάσει, ένιωθα ότι είχε μεγάλη εξουσία και στα θέματα της Δικαιοσύνης θα έλεγα πως ήταν κράτος εν κράτει. Η τότε κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα ψέμα για τον κ.Παπασταύρου, ο οποίος ήταν πολιτικό εργαλείο, και μετά προσπαθούσαν να το μαζέψουν».

Ο κ. Μιωνή περιγράφοντας τον τρόπο δράσης του παραθεσμικού κυκλώματος στο οποίο μετείχε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, συγκεκριμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί και δημοσιογράφοι είπε: «η δράση της συμμορίας είχε τριπλό σκοπό: 1. το οικονομικό όφελος 2. το πολιτικό όφελος λόγω Παπασταύρου και 3. να σταματήσουν την ακτιβιστική μου δράση. Το δικαστικό σύστημα ήταν Τουλουπάκη-Ντζούρας-Καλούδης-Παπαγγελόπουλος».

Ειδικότερα, η περιγραφή της υπόθεσης απο τον κ. Μιωνή έχει ως εξης:

– Στοχοποίησή του με συκοφαντικά όπως υποστηρίζει δημοσιεύματα απο συγκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους

– Συγκεκριμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί ξεκινούν έρευνα με βάση τα επίμαχα δημοσιεύματα προκειμένου να δημιουργήσουν δικαστικό κλοιό στο πρόσωπο που έχει στοχοποιηθεί

– Πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης απο την κυβέρνηση

– Πρόταση συμβιβασμού απο τα ΜΜΕ αρκεί να τους καταβληθεί υπέρογκο ποσό ως δικαστική αποζημίωση.

Προκειμένου, δε, να υποστηρίξει τους ισχυρισμού του κατέθεσε στην προανακριτική το κείμενο-πρόταση της πλευράς Φιλιππάκη προκειμένου να αποσυρθούν εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές.

Το εντυπωσιακό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, αποτελεί επιπρόσθετο στοιχείο για την ύπαρξη του μηχανισμού είναι η ωμή παραδοχή πως αν υπογραφεί η πρόταση τότε οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα αρχειοθετήσουν τις υποθέσεις.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων το έγγραφο αναφέρει:

«[…] Οριστικό κλείσιμο (αρχειοθέτηση) των παρακάτων ανοικτών δικαστικών υποθέσεων σε χρτονικό διάστημα 3 μηνών απο την υπογραφή του παρόντος Roadmap. Τα μέρη δύνανται να συμφωνήσουν περαιτέρω παράταση μόνο εφόσον υπάρχει αντικειμενική και ουσιαστική πρόοδος στο οριστικό κλείσιμο των παρακάτω υποθέσεων.

1) Εγκληματική Οργάνωση – Η ερευνούσα Εισαγγελική Αρχή εισηγείται ότι απο την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία και κλείνει την προκαταρκτική έρευνα, για όλα τα “εμπλεκόμενα” πρόσωπα βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο. Στην συνέχεια, η απόφαση αρχειοθέτησης επικυρώνεται απο την Εισαγγελία Εφετών

2)Ποινική δίωξη για απάτη επι δικαστηρίου. Η 4η Ειδική Ανακρίτρια εισηγείται την αρχειοθέτηση και για τα δύο πρόσωπα που επιδίδει “τυπική κλήση”. – Άλλος Εισαγγελέας συμφωνεί στην αρχειοθέτηση και η απόφαση πάει στην συνέχεια προς επικύρωση στο Δικαστικό Τριμελές Συμβούλιο προς επικύρωση. Μετά απο 30 ημέρες η απόφαση γίνεται αμετάκλητη.

3) Μεταξάς – ΔΟΣ Κατόπιν της απάντησης που θα έρθει απο τις Ελβετικές αρχές η ΔΟΣ συμφωνεί στον τρόπο υπολογισμού και ολοκληρώνει την υπόθεση με συμφωνία αναγνωρίζοντας τις θέσεις των Ελβετικών φορολογικών αρχών»