Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας : Ποιες συμφωνίες υπεγράφησαν

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας : Ποιες συμφωνίες υπεγράφησαν

Το Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece - Invest Bulgaria Agency, η Συμφωνία Διασυνοριακής Κυκλοφορίας. Τι συζητήθηκε για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Τι είπε για το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις μεταφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοινή Διακήρυξη με την οποία διευρύνονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας υιοθέτησε το Δ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεδρίασε στην Αλεξανδρούπολη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών με την κοινή διακήρυξη ενδυναμώνουν τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece – Invest Bulgaria Agency

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη ένα ακόμα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.

Επίσης, υπεγράφη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ υιοθετήθηκαν i) Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ii) Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας μίλησε για «στρατηγική εταιρική σχέση» και ως προς τη σημασία της Κοινής Διακήρυξης είπε πως «Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε αποφασίσει να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης, στις χώρες μας, στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, σε ότι αφορά τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την ενέργεια και τις υποδομές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού:

Πρώτος τουριστικός προορισμός

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει, ήδη, ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην Βουλγαρία. Είναι η 6η επενδυτική δύναμη εκεί, συνεισφέροντας στις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον φίλο Boyko για την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας, για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει και για την ταχύτητα με την οποία η Βουλγαρία, πια, συγκλίνει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλεται εν πολλοίς σε πολιτικές που ο ίδιος έχει εφαρμόσει.

Αυτή λοιπόν η οικονομική παρουσία της Ελλάδος στην Βουλγαρία μπορεί, τώρα, να μεγεθυνθεί, καθώς η ελληνική οικονομία επενδύει πια στην εξωστρέφεια. Αλλά και να αντιστοιχηθεί με περισσότερες βουλγαρικές επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς τώρα πια η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια κρίσης, επιστρέφει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και αποκτά ξεχωριστή σημασία το Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Enterprise Greece και του Invest Bulgaria Agency. Θέλω επιχειρηματίες και από τα δύο κράτη να έχουν έγκυρη πληροφόρηση για τις πληροφορίες που παρουσιάζονται και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Στον τομέα του Τουρισμού, τα δεδομένα είναι επίσης πολύ αισιόδοξα: 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν, πέρυσι, την Ελλάδα, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες ταξίδεψαν στην Βουλγαρία.

Είμαστε, ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός των γειτόνων μας. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την προτίμηση και θέλουμε ολοένα και περισσότεροι Βούλγαροι τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας και ειδικά τη βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία. Tα περιθώρια προόδου λοιπόν, και εδώ, είναι μεγάλα».

Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας

«Στο πεδίο των Μεταφορών, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη βελτίωση της ελληνοβουλγαρικής επικοινωνίας με τη Συμφωνία της Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας. Στόχος μας είναι η σύνδεση μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας σιδηροδρομικά με τον Δούναβη.

Τους ίδιους σκοπούς βέβαια εξυπηρετούν και οι μεγάλοι οδικοί άξονες, κυρίως αυτός -τον έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον φίλο Boyko- που θα ενώσει την Αλεξανδρούπολη με το Ντιμίτροβγκραντ. Γιατί έχουμε τη δυνατότητα εκεί να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε μια νέα οδική υποδομή που θα ανοίξει ένα νέο οδικό άξονα από το βορρά στο νότο και από το νότο στο βορρά. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χώρες μετατρέπονται σε σημαντικούς κόμβους. Αλλά και ότι θα αποκτήσουν νέα εμπορική υπεραξία όλα τα ελληνικά λιμάνια στο Αιγαίο, συνδεδεμένα, πλέον, με τον ποτάμιο λιμένα Ρούσε, στον Δούναβη.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ένα αίτημα το οποίο διατυπώθηκε μετ’ επιτάσεως φορείς της Κομοτηνής και της Ροδόπης χθες: Το πως θα μπορέσουμε τη διάβαση Νυμφαίο – Μακάζα να την αναβαθμίσουμε έτσι ώστε να επιτρέπεται από αυτή τη διάβαση να περνούν και φορτηγά αλλά κυρίως λεωφορεία. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συμφωνήσει ότι θα το εξετάσουν οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί».

Φυσικό αέριο

«Στον τομέα της Ενέργειας, οι δύο χώρες προσβλέπουμε στην ασφάλεια αλλά και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών. Το αποδεικνύουμε εξάλλου έμπρακτα: Τον Οκτώβριο υπογράψαμε διακυβερνητική συμφωνία για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου IGB. Δύο ελληνικές εταιρείες, μάλιστα, έχουν αναλάβει την κατασκευή του αλλά και την προμήθεια των σωλήνων του. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και θα φροντίσουμε σε μηνιαία βάση να έχουμε μία αυστηρή εποπτεία της προόδου του έργου ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως, με 20%, στο εξαιρετικά σημαντικό έργο, τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, της όμορφης πόλης που μας φιλοξενεί. Ένα έργο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και να καταστούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία η πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης δια θαλάσσης».

Στρατιωτική συνεργασία

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το φίλο Βούλγαρο πρωθυπουργό και την προγραμματική στρατιωτική συνεργασία μας. Χάρηκα που άκουσα και από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς Άμυνας για το πόσο στενή είναι η αμυντική μας συνεργασία. Είχαμε την ευκαιρία, βέβαια, να συζητήσουμε και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, του διασυνοριακού εγκλήματος, αλλά και την κοινή πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Τη στενή φιλική σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας που διαχρονικά οικοδομήθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ανέδειξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στις δηλώσεις του.

Καλή γειτονία

Ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της καλής γειτονίας, καθώς και τις κοινές προσπάθειες στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης των έργων στα οποία συνεργάζονται οι δύο χώρες.

Ανέφερε επ΄ αυτού χαρακτηριστικά, τον ελληνο-βουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB, η κατασκευή του οποίου, καθώς και η προμήθεια των απαιτούμενων σωλήνων, ανετέθη μέσω «ενός απόλυτα διαφανούς διαγωνισμού» σε δύο ελληνικές εταιρίες, ζητώντας μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Σημείωσε πως οι ενίοτε αργές διαδικασίες, δεν είναι ικανές να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την υλοποίηση σημαντικών έργων στις δύο χώρες, οι οποίες, όπως είπε, σταθερά εργάζονται στη βάση δημιουργίας ενός ενεργειακού κόμβου, δια του οποίου σημαντικός αριθμός άλλων χωρών θα μπορεί να διακινεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο σύνολο των τομέων συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, όπως αυτόν της ενέργειας (LNG,IGB), του τουρισμού (εκατομμύρια τουριστών εκατέρωθεν των συνόρων επισκέπτονται τις δύο χώρες), των μεταφορών, της επιχειρηματικότητας (εμπορικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων), του στρατού, αλλά και του πολιτισμού, κάνοντας ειδική μνεία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και συνεχάρη τον Έλληνα ομόλογό για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του χάρη στα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «η Βουλγαρία έχει μηδενική ροή μεταναστών».

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την άποψη ότι οι γείτονες είναι δεδομένοι, ενώ τόνισε πως τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα τήρησαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, λέγοντας ότι και οι χώρες αυτές θα πρέπει να πράξουν ανάλογα απέναντι στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη, τους χαιρετισμούς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επικοινώνησε με τον κ. Μπορίσοφ και επ’ αφορμή και του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το να μπορούν οι χώρες-μέλη να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε όλους τους τομείς.

Συμμετοχές

Στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δημητριάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Διμερής Συμφωνία για τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

Διμερή Συμφωνία για τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής με το Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών, Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνιών, κ. Rossen Jeliazkov, στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Η Διμερής Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διμερή διασυνοριακή συνεργασία.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε επίσης με τον Βούλγαρο ομόλογο του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας σε θέματα μεταφορών και υποδομών.

Κατά το χαιρετισμό, που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Διμερούς Συμφωνίας σχετικά με τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών.

Ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας μπορεί μόνο να ωφελήσει και τις δύο χώρες οικονομικά και γεωπολιτικά. Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι μία μοντέρνα, ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης», σημείωσε επίσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε εξάλλου ότι στη σημερινή εποχή, προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης είναι η ύπαρξη έργων υποδομής, που είναι απόλυτα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με ποικίλους τρόπους. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το πρότζεκτ αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία, ώστε οι δύο χώρες να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να καταστούν πραγματικά ανταγωνιστικές στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε τη συγκρότηση μίας μεικτής επιτροπής, η οποία μαζί με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης και κυρίως τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των διασυνοριακών μεταφορών με τη γειτονική χώρα, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό.

Στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συναντήθηκε επίσης με την Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, κα Petya Avramova.

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο