Μητσοτάκης με Μπορίσοφ : Η Τουρκία οξύνει την ένταση σε Αιγαίο, Κύπρο και Λιβύη
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Μπ. Μπορίσοφ, στην Αλεξανδρούπολη όπου διεξάγεται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας των Ελλάδας-Βουλγαρίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι απόψεις μας συμπίπτουν στην ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Τι είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, στην Αλεξανδρούπολη όπου διεξάγεται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι απόψεις μας συμπίπτουν στην ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου ιδίως στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Άκυρο έγγραφο
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας και ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες».
«Αντιθέτως –πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης- απειλεί όλα τα γειτονικά κράτη, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και προφανώς υπονομεύει κάθε λύση στη Λιβύη όπου αναπτύσσεται ήδη σημαντική πολιτική πρωτοβουλία. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται κανέναν τρίτο αυτόκλητο προστάτη. Και η περιοχή δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις που έρχονται από μακριά».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε «ταυτόχρονα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, οι παράνομες δραστηριότητες στις θάλασσες της Κύπρου οξύνουν αχρείαστα στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Χάρτης και σκίτσα
«Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου σκιτσάροντας ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες και σβήνοντας ολόκληρα νησιά» διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά έχουν και παρουσία και προφανώς κυριαρχικά δικαιώματα».
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Άγκυρα».
Φίλος Μπόικο
Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «από την πλευρά της η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αλλά και αταλάντευτη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις συνθήκες, τους κανόνες καλής γειτονίας και καλύτερη απόδειξη δεν μπορεί να υπάρχει από την ενδυνάμωση της φιλίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, αυτό που συμφωνήσαμε για ακόμα μια φορά με το φίλο Μπόικο».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης με το βλέμμα στην Άγκυρα σημείωσε πως «η ψύχραιμη στάση μας απέναντι στην εξ’ ανατολής επιθετική παραβατικότητα δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται αλόγιστα. Εξάλλου οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου δεν φωνασκούν αλλά επαγρυπνούν, δεν προκαλούν ποτέ αλλά ξέρουν να αντιδρούν».
Αδελφική Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι εδώ για να λειτουργεί «προς όφελος της αδελφικής και γειτονικής Ελλάδας».
Ωστόσο τόνισε ότι «δουλεύουμε πολύ καλά με τις τουρκικές αρχές στα σύνορα» ενώ έχει διαμηνύσει και τον τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου πως «εμείς θέλουμε να σας στηρίξουμε αλλά αυτή η αντιπαράθεση (σ.σ. με την Ελλάδα) πρέπει να τελειώσει».
«Αυτοί είναι οι γείτονές μας. Έτσι μας έχει κάνει ο Θεός. Δεν έχουμε που αλλού να πάμε» ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ αναφερόμενος στην Τουρκία.
Δυτικά Βαλκάνια
Σύμπτωση απόψεων διαπίστωσε ο κ. Μητσοτάκης και σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και τους όρους ένταξης στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
«Οι απόψεις μας με τη Βουλγαρία συμπίπτουν σε κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν τη χερσόνησό μας αλλά και την ευρύτερη γειτονιά μας» είπε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε δε ο κ. Μητσοτάκης «την ανάγκη συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ελλάδα και Βουλγαρία συμπορεύονται – οι κυβερνήσεις μας ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις