Προσφυγικό : Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, η αποχώρηση των ΜΑΤ και τα πυρά της αντιπολίτευσης
Με φόντο το σκηνικό πολέμου στα νησιά και την προαναγγελία Πέτσα για μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Τις πόρτες του Μαξίμου θα περάσει και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης. Εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο η κυβέρνηση. Τι ζήτησε από τους δημάρχους ο Μηταράκης
- Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος - Είχε τραυματιστεί στο τροχαίο που έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Με τη Λέσβο και τη Χίο να μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη, η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη διαχείριση του προσφυγικού.
Οι εκκλήσεις εκτόνωσης της κατάστασης το τελευταίο 24ωρο έπεσαν στο κενό, και οι κυβερνητικές παλινωδίες, διάνυσαν με μεγάλη ταχύτητα την απόσταση από την επίδειξη πυγμής στο σάλπισμα της υπαναχώρησης με την κυβερνητική απόφαση για μερική αποχώρηση διμοιριών των ΜΑΤ από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Το θέμα του προσφυγικού και των αντιδράσεων των νησιωτών αναμένεται να απασχολήσει το αυριανό, Πέμπτη, υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σανίδα σωτηρίας στους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας
Τη στιγμή που σε όλους τους τόνους ακόμα και δια στόματος πρωθυπουργού το πρωί της Τετάρτης καθαγιαζόταν η δράση των ΜΑΤ στα νησιά με το επιχείρημα ότι εξαντλήθηκε ο διάλογος, ο υπουργός Μετανάστευσης αναδιπλώνεται και αναζητά σανίδα σωτηρίας στους δημάρχους της ενδοχώρας, για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ζήτησε από τα μέλη της ΚΕΔΕ να δείξουν την «εθνική αλληλεγγύη», και να δεχτούν να φιλοξενήσουν από 1.000 πρόσφυγες που έχουν λάβει προσωρινό άσυλο στους δικούς τους Δήμους.
Επίσης ζήτησε όλοι οι Δήμοι να καταθέσουν προτάσεις για αντίστοιχες δομές και η κυβέρνηση με συγκεκριμένα κριτήρια να επιλέξει που θα γίνουν οι δομές για τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας που έχει ανακοινώσει για την ηπειρωτική χώρα.
Ενδεικτικές των αντιφάσεων της επικοινωνιακής διαχείρισης από την κυβέρνηση είναι οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις του κ. Μηταράκη, καθώς το πρωί απέδιδε σε παραπληροφόρηση τον ξεσηκωμό των νησιωτών, ενώ στην ΚΕΔΕ μίλησε για μεμονωμένα περιστατικά που οξύνουν την ένταση.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση υπόσχεται πως ο μέσος όρος παραμονής των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα πέσει στους 6 από τους 14 μήνες.
«Ως χώρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και θωρακισμένοι», επέμεινε ο κ. Μηταράκης, εκλιπαρώντας επί της ουσίας τους δημάρχους της Ηπειρωτικής Ελλάδας να βάλουν πλάτη για τη μεταφορά μεταναστών και τη φιλοξενία στους δικούς τους δήμους, προκειμένου «να επανέλθει η ηρεμία στα νησιά».
Παλινωδίες και μερική αποχώρηση ΜΑΤ
Πάντως μέχρι στιγμής δύο είναι οι παράμετροι που λαμβάνει υπόψη του το μέγαρο Μαξίμου για τους περαιτέρω χειρισμούς.
Αφενός το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου με δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες σε Λέσβο και Χίο, αφετέρου το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ουσιαστικά έχουν υποστεί ήττα από τις αντιδράσεις των κατοίκων και αποχωρούν από τα μπλόκα που είχαν στήσει.
Μάλιστα, νωρίς το βράδυ στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Χίο και τη Λέσβο και συνάντηση στο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των τριών νησιών (Λέσβος, Χίος και Σάμος).
Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση υπαναχώρησης της κυβέρνησης με στόχο την προσωρινή έστω εκτόνωση της κατάστασης, καθώς την απόσυρση των ΜΑΤ είχε ζητήσει και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία και του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.
Μάλιστα εκτός των τοπικών αρχών, των νησιωτών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμα και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αξίωσαν την απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Χίο και τη Λέσβο.
Το μήνυμα Μητσοτάκη και πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Είχε προηγηθεί και η πρωθυπουργική παρέμβαση από την Αλεξανδρούπολη όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής καθώς καλούσε εμμέσως πλην σαφώς τους νησιώτες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών κέντρων στους επιταγμένους χώρους.
Ωστόσο φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα de facto αντιπολιτευτικό μέτωπο από τα άλλα κόμματα, τα οποία αντιτάσσονται στο κυβερνητικό σχέδιο και ζητούν την εδώ και τώρα αποσυμφόρηση των νησιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ζήτησε επιπλέον και την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων.
Μάλιστα η «ομάδα μνήμης» του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο αυτό επανέφερε με βίντεο τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.
Δείτε το ΟΛΟΙ: Αυτά υποσχόταν ο Μητσοτάκης μόλις πριν από 8 μήνες. #ΝΔ_ξεφτιλες #κυβερνηση_τσιρκο #προσφυγικο #κανονικοτητα
(Ολόκληρο το βίντεο: https://t.co/YJ0iz1xGHc) pic.twitter.com/t4jKVSXAgP
— #Ομάδα_Μνήμης (@OmadaMnimis) February 26, 2020
Η Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για προεκλογικά ψέματα που είπε στους νησιώτες.
Πρόθυμοι, άφωνοι στην Ευρώπη, επίδειξη πυγμής και ΜΑΤ στα νησιά.#kinima_allagis #vouli pic.twitter.com/QDV9Y9TkCc
— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) February 26, 2020
Το ΚΚΕ προειδοποίησε πως «αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή, αν δεν αποσύρει τα ΜΑΤ απ’ όλα τα νησιά, αν δεν ακυρώσει το σχέδιο μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της Ε.Ε., αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες» μετά τις επιθέσεις των ΜΑΤ στους κατοίκους των νησιών του Β. Αιγαίου.
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει δίκαιες τις αντιδράσεις των νησιωτών, χαρακτηρίζει πρόκληση τις κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία και υποστηρίζει πως «τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής».
Εσωκομματική κρίση στη ΝΔ
Πάντως το προσφυγικό με αιχμή την κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προκαλεί σοβαρές αναταράξεις μέσα στη ΝΔ.
Επί της ουσίας καραδοκεί σοβαρή εσωκομματική κρίση η οποία προς το παρόν δεν εκφράζεται δημόσια με διαφοροποιήσεις βουλευτών, αλλά με τον κίνδυνο διασπάσεων και αποχωρήσεων μελών και τοπικών στελεχών στη βάση του κυβερνώντος κόμματος.
Η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μαζικών αποχωρήσεων ολόκληρων οργανώσεων ή έστω των στελεχών τοπικών οργανώσεων, όπως στη Σάμο, αλλά και στη Χίο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις