Ο κοροναϊός μπήκε στη ζωή των Ελλήνων – Έκτακτα μέτρα, κλειστά σχολεία, πολλά τα ύποπτα κρούσματα
Στον... πυρετό του κοροναϊού βρίσκεται η Ελλάδα με την ανησυχία να είναι έκδηλη τόσο στα κυβερνητικά στελέχη όσο και στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο άκουσμα ότι τρία μόλις θετικά κρούσματα βρέθηκαν στη χώρα μας.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Στον… πυρετό του κοροναϊού βρίσκεται η Ελλάδα με την ανησυχία να είναι έκδηλη τόσο στα κυβερνητικά στελέχη όσο και στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο άκουσμα ότι τρία μόλις θετικά κρούσματα βρέθηκαν στη χώρα μας.
Αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το πρώτο είναι μία 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο, νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Νόσησε επίσης και ο δεκάχρονος γιος της.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο κοροναϊός έφτασε και στην Αθήνα. Μια γυναίκα 40 ετών, υπάλληλος στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε ταξιδέψει και εκείνη πρόσφατα στην Ιταλία είναι το τρίτο κρούσμα στην χώρα μας.
Πέρα από τα παραπάνω, δεκάδες ύποπτα κρούσματα εξετάζονται τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ύποπτα κρούσματα είναι: μία 22χρονη στην Καρδίτσα, μία φοιτήτρια στις Σέρρες, ένας νεαρός άνδρας στην Χαλκιδική και ένας αλλοδαπός στην Καλλιθέα. Δύο ύποπτα περιστατικά σε Λαμία και Λάρισα ήταν αρνητικά.
Σοβαρά ερωτήματα για το πρώτο περιστατικό στην Αθήνα
Η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος που τελικά αποδείχθηκε το τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.
Η γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία, πήγε πρώτα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία» όπου και περίμενε στην ουρά για δύο ώρες. Εκεί, καθώς δεν φορούσε μάσκα και είχε ελευθερία κινήσεων, είναι δυνατόν να κόλλησε και άλλους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου.
Αφού κουράστηκε να περιμένει τόσες ώρες, η 40χρονη γυναίκα αποφάσισε να πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνόδευσαν ο σύζυγός της, μία φίλη της και ένα ακόμη άτομο. Και οι τρεις αυτοί άνθρωποι ελέγχθησαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.
Τελικά, αφού διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κοροναϊό, η τραπεζική υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Αττικόν».
H επιπολαιότητα της 40χρονης δεν τελειώνει εκεί, όμως… Η γυναίκα συνέχισε κανονικά τη ζωή της, αφού επέστρεψε από την Ιταλία κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα: πήγε στη δουλειά της και σε διάφορα άλλα μέρη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα από το Μαρούσι είχε αυτήν την εβδομάδα τα γενέθλιά της και πήγε στη δουλειά της, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, με γλυκά. Οι συνάδελφοι έσπευσαν να της ευχηθούν και πολλοί από αυτούς την φίλησαν…
Εκτός αυτού, η 40χρονη έστειλε την κόρη της, η οποία είχε ταξιδέψει μαζί της στο Μιλάνο, σε σχολική εκδρομή με 100 συμμαθητές της στο Λονδίνο. Ως αποτέλεσμα, τρία σχολεία της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή.
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για την 40χρονη και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία
Τις απίστευτες κινήσεις της 40χρονης από την Αθήνα που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, καθώς και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα πρώτα περιστατικά του Covid-19 στην Ελλάδα σχολίασε στο in.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η στάση της 40χρονης ήταν επιπόλαια, αφού δεν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ΕΟΔΥ ούτε ανέφερε στη διαλογή του «Σωτηρία» ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.
Πέρα από αυτό, όμως, ο Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, με τη χώρα μας να έχει ήδη τρία κρούσματα κοροναϊού.
«Δεν υπάρχει προσωπικό για να γίνεται σωστά η διαλογή, δεν υπάρχουν μάσκες και γάντια» καταγγέλλει και τονίζει ότι όποιος πηγαίνει στο νοσοκομείο – προσωπικό, ασθενείς και συνοδοί – θα έπρεπε να φοράει μάσκα.
Οι καταγγελίες αυτές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έρχονται να προστεθούν σε αυτές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το γεγονός ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι στον κοροναϊό.
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια φαρμάκων – Τι γίνεται με τις μάσκες
Τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για την επάρκεια των κατάλληλων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, έλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Όσον αφορά στην επάρκεια αναλώσιμων υλικών, δεν τίθεται θέμα διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, παρότι παραδέχονται ότι η Κίνα που παράγει μεγάλο μέρος από νοσοκομειακές μάσκες έχει σταματήσει να εξάγει, αλλά αυτό, όπως εξηγούν, είναι ένα διεθνές φαινόμενο.
Όπως αναφέρουν, υπάρχει ένα εργοστάσιο στην Βόρεια Ελλάδα που παράγει τέτοιες μάσκες και έχει ήδη ενημερωθεί να μην κάνει καμία εξαγωγή αλλά να κρατήσει και διαθέσει εφόσον χρειαστεί την παραγωγή του αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Με υπουργική απόφαση ακυρώνονται τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα
Ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.
Μάλιστα, οι παραβάτες δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και δύο ετών.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας στους δήμους της Αττικής.
Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση των καρναβαλιών
Η απόφαση πάντως της κυβέρνησης να ματαιώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση δημάρχων σε όλη την Ελλάδα.
Οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν μουδιασμένες τις εξελίξεις με τον κοροναϊό, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που ακυρώνονται εκδηλώσεις του καρναβαλιού.
Στην Πάτρα, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, αναμένεται να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και της μετάθεσή τους πιθανόν το καλοκαίρι.
Όπως είπε ο δήμαρχος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο δήμος ήταν προβληματισμένος για τη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων τονίζοντας ότι άλλο είναι ένας να βρεθεί θετικός στον κοροναϊό και άλλο η Πάτρα να γίνει η εστία για να απλωθεί ιός σε όλη την Ελλάδα.
Ωστόσο, αποφασισμένα να βγουν στο Πατρινό Καρναβάλι είναι μέλη πολυάριθμων καρναβαλικών γκρουπ.
Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος γκρουπ, με 5.000 άτομα, βρέθηκε στο δημαρχείο έκανε γνωστή τη πρόθεση του γκρουπ του να βγει με δική του μουσική και ηχεία στους δρόμους της πόλης και αν κάνει τη δική του παρέλαση, ό,τι και αν γίνει!
Μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην προβολή ενημερωτικών μηνυμάτων και στην απολύμανση συρμών και οχημάτων, συνοψίζονται τα μέτρα που λαμβάνει ο ΟΑΣΑ, σε πρώτη φάση.
Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού.
Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ «η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών».
Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.
Συμπτώματα
Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:
- Καταρροή
- Πονόλαιμο
- Πυρετό
- Βήχα
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:
- Πνευμονία
- Δυσκολία στην αναπνοή
Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Τα οκτώ μέτρα είναι:
1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις