Πώς επηρεάζει η διαλειμματική δίαιτα την ψυχολογία μας;
Τελευταία ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τη «διαλειμματική δίαιτα», δηλαδή τη σκόπιμη αποφυγή της τροφής για συγκεκριμένο διάστημα, με έναν αυξανόμενο αριθμό ειδικών να υποστηρίζει ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους
Ακούτε τις φίλες σας να μιλούν για αυτή, διαβάζετε σχετικά στο Διαδικτύο και ακόμη και η Τζένιφερ Άνιστον την επιλέγει για να παραμένει αδύνατη. Τελευταία ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τη «διαλειμματική δίαιτα», δηλαδή τη σκόπιμη αποφυγή της τροφής για συγκεκριμένο διάστημα, με έναν αυξανόμενο αριθμό ειδικών να υποστηρίζει ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους.
Τα μοντέλα της διαλειμματικής δίαιτας που είναι πιο γνωστα είναι η δίαιτα 5:2, η οποία επιτρέπει πέντε ημέρες φαγητού χωρίς θερμιδικό περιορισμό και δύο διαδοχικές ή μη διαδοχικές ημέρες περιορισμένης κατανάλωσης τροφών και η δίαιτα 16:8, η οποία περιορίζει την πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής σε μία μόνο συγκεκριμένη περίοδο 8 ωρών καθημερινά (π.χ. 12.00-20.00)
Πώς επηρεάζει το αδυνάτισμα
Oι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική αδυνατίσματος. Ωστόσο, η απώλεια κιλών πιθανότατα οφείλεται στο συνολικό έλλειμμα θερμίδων, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης τροφής συνολικά στην εβδομάδα, παρά ως αποτέλεσμα των περιόδων νηστείας.
Στην πιο πρόσφατη σχετική συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συγκρίθηκαν οι δίαιτες διαλειμματικής νηστείας με κλασικές υποθερμιδικές δίαιτες ως προς την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος. Οι ερευνητές δε διαπίστωσαν ιδιαίτερες διαφορές στην απώλεια κιλών μεταξύ των δύο τύπων δίαιτας.
Άλλη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που πραγματοποίησε την ίδια σύγκριση σε δίαιτες διάρκειας άνω των έξι μηνών, υποστήριξε ότι ενώ η διαλειμματική νηστεία φάνηκε αποτελεσματική για την απώλεια κιλών, δεν ήταν καλύτερη από τις υποθερμιδικές δίαιτες.
Πώς επηρεάζει την ψυχολογία
Μπορεί να σας κάνει νευρική
Περάστε μερικές ώρες νηστική λόγω της διαλειμματικής δίαιτας και πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι νιώθετε νευρικότητα. Όταν παραλείπετε κάποιο γεύμα, ο οργανισμός σας επικεντρώνεται στις βασικές λειτουργίες που πρέπει να κρατήσει ενεργοποιημένες. Έτσι, η νευρικότητα είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να σας ειδοποιήσει ότι χρειάζεται καύσιμα για να σας κρατήσει ζωντανή (σκεφτείτε ότι κατά τα προϊστορικά χρόνια, έπρεπε να παλέψει κανείς για την τροφή του). Όπως και τα νήπια, επηρεάζεστε βιοχημικά από την πείνα σας και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά σας, καθώς σας βάζει σε μία κατάσταση μεταξύ πείνας και θυμού.
Μπορεί να σας προκαλέσει στρες
Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα κορτιζόλης σας, τόσο πιο έντονο στρες βιώνετε. Το αίσθημα της πείνας έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και κατ΄επέκταση με το στρες. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ενδέχεται να σας οδηγήσουν σε υπερφαγία και κατ΄επέκταση να απορρυθμίσουν την ινσουλίνη σας. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης μπορεί να αναγκάσει τον οργανισμό σας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.
Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένη
Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνουμε μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας του οργανισμού, επειδή οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα. Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση.
Μπορεί να μειώσει την πνευματική σας διαύγεια
Όταν παραλείπετε γεύματα, το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σήματα ότι ήρθε η ώρα να φάτε. Ορμόνες όπως η γκρελίνη, η οποία προκαλεί την πείνα, και η λεπτίνη, η οποία καταπιέζει την πείνα, θα αλλάξουν έτσι ώστε να σας υποδείξουν ότι πεινάτε. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο πέραν του φαγητού όταν ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να δουλέψετε, να συγκεντρωθείτε ή απλά να λειτουργήσετε.
Να θυμάστε ότι…
Η διαλειμματική δίαιτα δεν είναι για όλους και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ορισμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, των εγκύων, των γυναικών που θηλάζουν (μια κακή διατροφή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το μωρό που θηλάζει), καθώς και εκείνων που έχουν στο ιστορικό τους ή αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.
Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που η διαλειμματική δίαιτα περιοδικά ταιριάζει στον τρόπο ζωής ενός ατόμου τότε μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες που καθορίζονται από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια τέτοια δίαιτα, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με υγιεινό και ασφαλή τρόπο, αναζητώντας τη συμβουλή ενός ειδικευμένου επαγγελματία.
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
- «Αχ Σάββατα», με τους Κώστα Τουρνά και Γιάννη Ζουγανέλη στο θέατρο Άλσος
- Καταναλωτές: Ο ένας στους δύο ανησυχεί αν θα αντέξει η τσέπη του τις Χριστουγεννιάτικες αγορές
- Youth League: Με τη Χιρόνα ο Ολυμπιακός στους «32»
- Βορειοανατολική Αττική: Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα
- Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση