Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ – Τι συζήτησαν
Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά και την είδηση ότι η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα της ΕΕ στους πρόσφυγες, με την Ελλάδα να προσπαθεί να θωρακιστεί και τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επικοινωνήσει με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος, αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν οι εξελίξεις και η διασύνδεση της πολύ σοβαρής υπόθεσης αντιμετώπισης του κορονοϊού σε σχέση με το πολύ επίσης πολύ σημαντικό θέμα του προσφυγικού.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες υπάρχει στο τραπέζι αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει κάποια εξαίρεση από συγκεκριμένους περιορισμούς που περιλαμβάνουν οι συνθήκες και οι οδηγίες για το μεταναστευτικό, ώστε να μπορέσει η χώρα να πάρει πιο αυστηρά μέτρα, αφού υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως στη διάρκεια της επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Τουρκία, τις κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Συναγερμός στην κυβέρνηση
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά τις εξελίξεις στην Ιντλιμπ η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, την ώρα που ο ΑΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται να πάει στον Εβρο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες στην τουρκική πλευρά στον Εβρο βρίσκονται 200-300 άτομα χωρισμένα σε μικρές ομάδες από 30 ως 50 άτομα που ψάχνουν τρόπο να περάσουν.
Από τις 02:00 παρατηρείται αυτή η κινητικότητα. Αυξημένη επιφυλακή στις περιπολίες στον Εβρο (τους παρατηρούν και από τις θερμικές κάμερες στον φράχτη).
Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως έως τώρα κανείς δεν έχει περάσει στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού που βρίσκεται η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και την στεγανοποίηση των συνόρων, ενώ ο Γιάννης Πλακιωτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει την φύλαξη των συνόρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μετά τις εξελίξεις στο Ιλντίμπ η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τα σύνορα
Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από χθες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, μέτρα ενίσχυσης των συνόρων.
Τον κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά της παραγράφου 6, περί ελέγχου της πρόληψης απειλής κατά της δημόσιας υγείας, επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση για να αυξήσει τον έλεγχο στα σύνορα, συνδέοντας το προσφυγικό με τον κοροναϊό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο γι’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, η ΕΕ «οφείλει να την αντιμετωπίσει ως μέτρο προστασίας της υγείας ολόκληρης της Ευρώπης».
Η παράγραφος 6 του εν λόγω κανονισμού λέει συγκεκριμένα: «Ο έλεγχος των συνόρων δεν γίνεται μόνο προς το συμφέρον των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα των οποίων ασκείται αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών που έχουν καταργήσει τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα. Ο έλεγχος θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην πρόληψη κάθε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των διεθνών σχέσεων των κρατών μελών».
Ουσιαστικά πρόκειται για ενίσχυση των ελέγχων σε ότι αφορά πολίτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στη ζώνη της Σένγκεν.
Σκάφη και περιπολίες
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού σώματος να αυξηθούν σημαντικά ο αριθμός των σκαφών και ο αριθμός των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, για την λήψη αυτών των εκτάκτων μέτρων και την σχετική ενημέρωση της Κομισιόν, «το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία».
Ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους.
Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.
Δραματική η κατάσταση στην Ιντλίμπ
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας μετά την αεροπορική επίθεση που δέχθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον συνασπισμό του κυβερνητικού στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ και της Ρωσίας, με τουλάχιστον 33 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες.
Σε μία πρώτη αντίδραση, που προκαλεί τρόμο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, ενώ Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους.
- ΟΗΕ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς
- Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι στη Θεσσαλονίκη
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο, ούτε καλό ταξίδι»