Ιστορικό χαμηλό για τη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας λόγω κοροναϊού
Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβράδυνε στο ρελαντί εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.
Δραστικά μέτρα
Οι κινεζικές αρχές έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19: απαγόρευση μετακινήσεων, προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων σε όλη τη χώρα, ακόμη και επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη επαρχία, τη Χουμπέι (κεντρική Κίνα), κέντρο της βιομηχανίας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση πάντως παρότρυνε τις εταιρείες να ξαναρχίσουν προοδευτικά τη λειτουργία τους, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται καθημερινά εμφανίζει πτωτική τάση, τουλάχιστον πέραν της Χουμπέι, εδώ και περίπου δέκα ημέρες.
Ο δείκτης των διευθυντών αγορών (purchasing managers’ index, PMI), τον Φεβρουάριο, υποχώρησε στις 35,7 μονάδες έναντι 50,0 τον Ιανουάριο, σύμφωνα τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας.
Επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά
Οταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από 50 υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας, όταν πέφτει κάτω από το επίπεδο αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση.
Ο δείκτης υποχώρησε πολύ πιο κάτω από τη μεσοσταθμική εκτίμηση αναλυτών (45,0) που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και του ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, διαπίστωσε η στατιστική υπηρεσία.
Μολαταύτα η υπηρεσία επέδειξε αισιοδοξία: «παρότι η επιδημία πνευμονίας λόγω του νέου κοροναϊού είχε πιο μεγάλες επιπτώσεις» απ’ ό,τι προβλεπόταν «στην παραγωγή και τη λειτουργία των κινεζικών επιχειρήσεων, μοιάζει να αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο και οι συνέπειές της στην παραγωγή προοδευτικά εξασθενούν», διαβεβαίωσε.
Βαρύ πλήγμα στην ανάπτυξη
Η πλειονότητα των αναλυτών προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα δεχθεί βαρύ πλήγμα από την κρίση δημόσιας υγείας, το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον.
Το στοιχείο που ανακοινώθηκε σήμερα δίνει μια πρώτη σύνοψη του εύρους της ζημίας που προκάλεσε η ασθένεια του COVID-19 στη βιομηχανία.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις