Κοροναϊός : Υπό δοκιμασία ο τουρισμός, υποτονικοί οι ρυθμοί στις κρατήσεις
Τι δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα stress tests από τα υπουργεία για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα
«Ροκανίζει» τις κρατήσεις από τον ελληνικό τουρισμό η επιδημία, με παράγοντες της αγοράς να μεταφέρουν χαμηλότερο ρυθμό προκρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ παγωμένη εικόνα παρουσιάζει και η διαδικασία της Golden Visa.
Οι προβλέψεις δείχνουν πως η εξάπλωση του κορονοϊού θα μειώσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές. Η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo τόνισε ότι «ο υπολογισμός βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους Κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδέψουν αυτήν την περίοδο”.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφής κόστος για την Ελλάδα, με παράγοντες της αγοράς να ελπίζουν ότι η έξαρση δεν θα έχει διάρκεια και θα κυλήσει κανονικά η τουριστική περίοδος, αφού ακόμα δεν καταγράφονται αρνητικά αποτελέσματα. πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς.Τόσο οι μεσίτες (για τη Golden Visa), όσο και οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα αρχίζουν να φαίνονται από τα μέσα Μαρτίου, ενώ ήδη στο υπουργείο Τουρισμού παρακολουθούν στενά την πορεία των κρατήσεων, σε συνεργασία με τους φορείς. Ο κίνδυνος του κορονοϊού δοκιμάζει την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεδομένου πως οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας που αξιοποιούν το πρόγραμμα Golden visa (αγορά άνω των 250.000 ευρώ).
Από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates μεταφέρουν ένα κλίμα παγώματος περιγράφοντας τη “φωτογραφία της στιγμής” στην αγορά, λέγοντας πως η κίνηση από τους Κινέζους, στα μεσιτικά γραφεία, είναι σχεδόν παγωμένη και τείνει να γίνει περισσότερο αισθητή το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και σε ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι θα απαιτηθεί από όλους ψυχραιμία, συντονισμός και συνεργασία. Ήδη στην κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή και εξετάζονται τα σενάρια των επιπτώσεων του ιού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει προτεινόμενα μέτρα.
Stress tests από τα υπουργεία για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα
Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν τα πρώτα stress tests για τις επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τα σενάρια να εστιάζουν περισσότερο στις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του ιού στις εισπράξεις και στην άμεση συμβολή του κάθε κλάδου στο ΑΕΠ. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως δεν αποτυπώνονται απώλειες για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Το επόμενο διάστημα ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει το συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.
Αναφορικά με τις άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσουν το μοντέλο που εφαρμόστηκε για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο από την κατάρρευση της Thomas Cook το περασμένο καλοκαίρι. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καλύψει τις απώλειες που θα έχουν η Πάτρα και άλλες πόλεις αφού πρώτα γίνει η καταγραφή.
Φόβοι και για τις επιπτώσεις που τυχόν θα υπάρξουν στους στόχους για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της Ε.Ε. προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Δεν αποκλείεται στο επόμενο Eurogroup στις 16-17 Μαρτίου να ξεκινήσει μια γενικότερη συζήτηση για το θέμα, με το ζήτημα να επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων για ανάσχεση της επιβράδυνσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις