Έβδομο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα – Σε επιφυλακή οι Αρχές
Σε επτά ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, αφού το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν ακόμα τρία κρούσματα.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Σε επτά ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, αφού το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν ακόμα τρία κρούσματα.
Εκτός από την 38χρονη στην Θεσσαλονίκη, του παιδιού της και άλλων δύο γυναικών στην Αθήνα ανακοινώθηκαν σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού.
Στα 7 ανήλθαν τα κρούσματα
«Το πέμπτο κρούσμα είναι γυναίκα εκπαιδευτικός που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης, η οποία είναι η πρώτη που διαγνώστηκε με κοραναϊό και νοσηλεύεται σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το έκτο κρούσμα, πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Το έβδομο κρούσμα πρόκειται επίσης για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Μέχρι πρότινος τα κρούσματα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη:
Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό και το παιδί της.
Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο Αττικόν.
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.
Σε εγρήγορση οι αρχές
Σε εγρήγορση παραμένουν οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα για τον κοροναϊό, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων.
Η «ιχνηλάτηση» πιθανών νέων κρουσμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επιδιώκεται να ελεγχθεί το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία τονίζοντας ότι ο κοροναϊός είναι διαχειρίσιμος τη στιγμή που η χώρα μας είχε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία αλλά και την ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ.
Συνεχείς εξάλλου είναι οι συσκέψεις για την επικαιροποίηση των μέτρων ή την ανακοίνωση νέων, αν χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό.
Αρνητικά τα δείγματα 153 ατόμων γύρω από τα πρώτα 4 κρούσματα
Στο μεταξύ, η «ιχνηλάτηση» πιθανών νέων κρουσμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές, καθώς επιδιώκεται να ελεγχθεί το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρνητικά στον κοροναϊό, βρέθηκαν τα δείγματα όσων εξετάστηκαν αφού είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στη χώρα μας.
Ειδικότερα, μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, είχαν ληφθεί δείγματα από 153 άτομα και ήταν όλα αρνητικά.
Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι μαθητές από το Λονδίνο
Υπενθυμίζεται ότι στο τεστ για τον κοροναϊό αναμένεται να υποβληθούν και πέντε από τα παιδιά που επέστρεψαν από ταξίδι στο Λονδίνο και εμφάνιζαν ήπια συμπτωματολογία ίωσης.
Οι μαθητές βρίσκονταν σε εκδρομή με την κόρη της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν.
Η κόρη της 40χρονης κι ένας συμμαθητής της παραμένουν σε απομόνωση σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βρετανική Πρωτεύουσα.
Οι υπόλοιποι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου επέστρεψαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με ναυλωμένη πτήση τσάρτερ.
Τα παιδιά έφτασαν φορώντας μάσκες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πέρασαν από θερμικό έλεγχο και στη συνέχεια αποχώρησαν με τις οικογένειες τους.
Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες στα παιδιά που επέστρεψαν για κατ’ οίκον απομόνωση τουλάχιστον 14 ημερών.
Κυβερνητικές συσκέψεις
Η κυβέρνηση και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία τονίζοντας ότι ο κοροναϊός είναι διαχειρίσιμος τη στιγμή που η χώρα μας είχε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία αλλά και την ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ.
Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο πρωθυπουργός, το πρωί του Σαββάτου, κατά την έναρξη έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό.Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού.
Αλλά θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όλοι να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε : «Πρέπει να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης.
Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό».
Οι συσκέψεις, εξάλλου είναι συνεχείς, έχοντας στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις, για την επικαιροποίηση των μέτρων ή την ανακοίνωση νέων, αν χρειαστεί.
Μετά την αναστολή των καρναβαλιών και το κλείσιμο σχολείων, ανακοινώθηκε η αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι προκηρύχθηκαν 30 θέσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ.
«Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία – Τηλεφωνήστε πρώτα για οδηγίες»
Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα εξής:
- ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
- ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»
- ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης
- ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας
- ΓΝ Λαμίας
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου
- ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Οδηγίες του ΕΟΔΥ
– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
– Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Οδηγίες για όσους ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα
- Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.
- Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
- Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
- Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
- Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
- Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
- Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
- Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
- Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
- Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
- Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
- Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
- Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
- Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
- Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις