Συναγερμός στον Έβρο: Πάνω από 6.000 πρόσφυγες στα σύνορα – Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ωρών στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταξύ χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αστυνομικές δυνάμεις, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς ώρα με την ώρα συρρέει όλο και μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων στοχεύοντας να περάσει στην ελληνική επικράτεια
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα με τα «καραβάνια» προσφύγων που φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να εκβιάσει την Ευρώπη με το προσφυγικό.
Μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ωρών στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταξύ χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αστυνομικές δυνάμεις, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς ώρα με την ώρα συρρέει όλο και μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων στοχεύοντας να περάσει στην ελληνική επικράτεια.
Η Ελλάδα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να ανοίξει τα σύνορά της ενώ την ίδια στιγμή με πρωτοβουλίες, ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο, προσπαθεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα αναδεικνύοντας τον εκβιασμό της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης.
Δύσκολη νύχτα στον Έβρο – Πάνω από 6.000 πρόσφυγες
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις Καστανιές Έβρου βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι.
Κάποιοι εξ αυτών προσπάθησαν να κόψουν το φράχτη που υπάρχει στο φυλάκιο, με τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις και τα κλιμάκια του στρατού να σπεύδουν για να τους σταματήσουν.
Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.
Δεκάδες συλλήψεις
Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.
Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.
Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να «ξορκίσουν» το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένεται ο αριθμός των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική πλευρά των συνόρων να αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα.
Ανησυχητικές είναι και οι αναφορές από τούρκους αξιωματούχους ότι έχουν φύγει προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα πάνω από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορα και ενισχύονται διαρκώς προσπαθούν να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.
Το έργο τους είναι αρκετά δύσκολο, καθώς οι πρόσφυγες έχοντας τη βοήθεια ακόμη και τούρκων στρατιωτών τους βοηθούν να φτάσουν στα σύνορα και να ανακαλύψουν παράνομα μονοπάτια που οδηγούν στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τούρκοι δεν μεταφέρουν μόνο δωρεάν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά συνοδεύουν τα πούλμαν ακόμη και με στρατιωτικά οχήματα δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν το σχέδιο τους γεμίσουν με πρόσφυγες την Ευρώπη.
Στο σημείο καταφθάνουν συνεχώς νέες αστυνομικές δυνάμεις καθώς ο όγκος των προσφύγων και ο διασκορπισμός τους σε αρκετά παράνομα περάσματα έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αρχές.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα δυνάμεις από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός των διμοιριών που θα διατεθούν για την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.
Στα σύνορα με την Τουρκία αναμένεται να φτάσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερες από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.
Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν
Την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει ανοιχτά την Ευρώπη με το προσφυγικό και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προκαλεί θέλοντας να… παραδώσει «μαθήματα Δημοκρατίας και Διεθνούς Δικαίου» στην Ελλάδα, η Κομισιόν στηρίζει τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία μετά τα «καραβάνια» προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα σύνορα του Έβρου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά να υποστηρίξει τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της.
«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και την Τουρκία. Μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στον οποίον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σχετικά με την απώλεια της ζωής των Τούρκων στρατιωτών και τη βαθιά ανησυχία του για το ανείπωτο ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η συνεχιζόμενη μάχη στο Ιντλιμπ» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Κάλεσε όλους τους παράγοντες να αποκλιμακώσουν και να δεσμευτούν για βιώσιμη και μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» συνεχίζει η ανακοίνωση ενώ τονίζει την ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα προσπαθεί αφενός να φυλάξει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά τους ακόμη καλύτερα ώστε να μην περάσουν στη χώρα οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται μία ανάσα από την ελληνική επικράτεια, και αφετέρου να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να αφυπνίσει την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν.
Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις