Τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα: Ακινητοποιημένα «καραβάνια» προσφύγων – Ενισχύονται οι δυνάμεις
Το ήδη στραβό για την κυβέρνηση κλίμα, μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη σε Χίο και Λέσβο, ήρθε να χειροτερέψει η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τη «στρόφιγγα» και να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορά της, προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως έγινε και το 2015 με τις γνωστές συνέπειες
Το ήδη στραβό για την κυβέρνηση κλίμα, μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη σε Χίο και Λέσβο, ήρθε να χειροτερέψει η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τη «στρόφιγγα» και να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορά της, προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως έγινε και το 2015 με τις γνωστές συνέπειες.
Από χθες, Παρασκευή, εκατοντάδες -και σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις χιλιάδες- πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις ελληνικές αρχές να κλείνουν τα τελωνείο στις Καστανιές και να χρησιμοποιούν ακόμα και τη βία, με σκοπό να αποτρέψουν τους πρόσφυγες από το να περάσουν στην Ελλάδα.
Το κλίμα είναι τεταμένο τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με την κυβέρνηση, που δείχνει να δυσκολεύεται να σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος του προσφυγικού, να καλείται να αντιδράσει άμεσα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Σάββατο, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των: ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του λιμενικού σώματος.
Έβρος: 3.000 πρόσφυγες στις Καστανιές
Οι μετανάστες έφτασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με παρότρυνση, ακόμη και επίσημη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης που διέθετε ακόμη και λεωφορεία στα οποία οι μετανάστες επιβιβάζονταν δωρεάν και μεταφέρονταν στην Αδριανούπολη, στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου.
Σύμφωνα, δε, με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ αυτή τη στιγμή στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί περί τους 3.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, αφού οι ελληνικές αρχές δεν τους αφήνουν να περάσουν.
Ωστόσο, κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα από περάσματα στο δάσος αλλά μπλοκαρίστηκαν από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούσαν όλη τη νύχτα. Παράλληλα, 66 άτομα που κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα, συνελήφθησαν.
Δείτε ζωντανή εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα:
Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη μεθόριο του Έβρου
Για τους παραπάνω λόγους, ενισχύονται και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη μεθόριο του Έβρου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, τη στιγμή που από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.
Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου.
Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση της χθεσινής ημέρας δεν κόπασε ούτε το βράδυ, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας συνεχίστηκε το σκηνικό έντασης.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του MEGA, Εύη Καλλίνη όλο το βράδυ ακούγονταν χειροβομβίδες κρότους λάμψης ενώ έγινε και εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων στη χώρα. Μάλιστα τα ξημερώματα, περί τις 04:30 το πρωί, ακούστηκαν και δύο πυροβολισμοί.
Ενδεικτικό των συγκρούσεων και της προσπάθειας των αστυνομικών να αναχαιτίσουν όσους προσπαθούσαν να… σπάσουν τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων, είναι το συγκλονιστικό video από το Twitter του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έντασης από την τουρκική πλευρά.
Σε αυτό ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, κραυγές από γυναίκες που βρίσκονται στο τουρκικό μέρος.
Happening now in Kastanies #Evros where hundreds of migrants and refugees are trapped between Greece and Turkey, after Ankara stopped border controls and allowed -if not actively pushed- them there to pressure Europe. Greek police deter any crossing attempt with tear gas pic.twitter.com/M78yuSBNqQ
— Giorgos Christides (@g_christides) February 28, 2020
Με τρένο και δημοσιογραφική κάλυψη οι μετανάστες στον Έβρο
Δεκάδες μετανάστες αποβιβάζονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αδριανούπολης υπό δημοσιογραφική κάλυψη, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη.
Οι μετανάστες βγαίνουν ενθουσιασμένοι από το τρένο φωνάζοντας «Ελλάδα» και κατευθύνονται στα σύνορα ενώ η κάμερα τους ακολουθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν χθες τη νύχτα στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.
Ξεσηκωμός και στα νησιά
Ωστόσο, μια ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη έρχεται από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και συγκεκριμένα τη Λέσβο, όπου με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται στα «κάγκελα» ένας πιθανός ξεσηκωμός των χιλιάδων προσφύγων στα νησί μπορεί να φέρει τρομακτικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της αστυνομίας.
Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα lesvospost, αναφέρουν ότι περίπου 100 ανήλικοι μετανάστες ξαφνικά ξεκίνησαν με τα υπάρχοντά τους από το ΚΥΤ με σκοπό να μεταβούν στη Μυτιλήνη και η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο λόγος είναι ένα μήνυμα που εστάλη στα κινητά των προσφύγων. Το μήνυμα αυτό έλεγε πως πλοία είναι έτοιμα να αναχωρήσουν από το λιμάνι Μυτιλήνης δωρεάν προς την Αθήνα.
Επέμβαση των ΜΑΤ
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες μετανάστες να ξεκινήσουν με τα πόδια από τη Μόρια για τη Μυτιλήνη, με την αστυνομία αρχικά να ξαφνιάζεται και να μην μπορεί να τους εμποδίσει.
Τελικά, επενέβησαν τα ΜΑΤ, τα οποία σταμάτησαν τους μετανάστες λίγο μετά τον καταυλισμό του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο ΚΥΤ.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε όλες τις εξόδους του Κέντρου προς τη Μυτιλήνη.
Σε αναμμένα κάρβουνα οι κάτοικοι της Λέσβου
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πολίτες στα νησιά μετά από την είδηση ότι η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της προς την ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Στη Λέσβο, τον θυμό μετά τα επεισόδια με τα ΜΑΤ, έχει διαδεχθεί η ανησυχία για ένα νέο κύμα προσφυγικών ροών.
Παρά τις ενισχυμένες περιπολίες του Λιμενικού, 71 πρόσφυγες έφτασαν την Παρασκευή στη Σκάλα Συκαμνιάς.
Οι κάτοικοι του νησιού είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην κυβέρνηση και κρατούν στάση αναμονής.
Κυριότερο αίτημα τους είναι να μη χτιστεί ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό κέντρο υποδοχής στη Λέσβο.
Συμπλοκές και στη Χίο
Συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Σομαλών ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής και στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός της Χίου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η ιστοσελίδα politischios, ομάδα Σομαλών μετά τη συμπλοκή προχώρησε σε κάψιμο σκηνών των σύρων προσφύγων με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.
Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής που επιχείρησε με δύο άνδρες και ένα όχημα για την κατάσβεση της φωτιάς.
Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο γενικευμένων επεισοδίων.
Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν
Την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί από χθες Παρασκευή στα ελληνικά σύνορα, στις Καστανίες, όπου πλήθος προσφύγων επιθυμούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.
«Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως χθες ο στόχος αυτός επετεύχθη.
«Θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» δήλωσε, προσθέτοντας πως χθες είχαμε πολλά περιστατικά αποτροπής μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στην χώρα μας από τον Έβρο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις χωρίς να αναφέρει πάντως συγκεκριμένο αριθμό.
Σημείωσε, παράλληλα, πως τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, καθώς δε θα προλάβαιναν να φτάσουν τόσο γρήγορα στην περιοχή.
Ο Υπουργός, ο οποίος και έχει συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση στα σύνορα τόνισε πως η πρόθεση για θωράκιση της χώρας μας πρέπει να γίνει σαφής, «να καταδειχθεί στον Έβρο, πριν από οπουδήποτε αλλού».
Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό τοίχος αποτροπής των ροών παντού, διαμηνύοντας εκ νέου ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά και των δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα μέρα με τη μέρα.
«Στη θάλασσα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση», παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός, αναφέροντας πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες 28/2, απέτρεψαν μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από την θάλασσα.
Πλακιωτάκης: Ενισχύονται οι λιμενικές αρχές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο
Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλασσιά σύνορα στο μέγιστο βαθμό τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι ειδικά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ενισχύθηκαν οι λιμενικές αρχές και υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση τους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι στα τουρκικά παράλια έχει συσσωρευτεί αρκετός κόσμος που θέλει να περάσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τα ελληνικά σύνορα – που είναι και ευρωπαϊκά – όχι μονό με κονδύλια αλλά και με προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα.
Αναφερόμενος στις αφίξεις δήλωσε ότι είχαμε και χθες βραδύ και σήμερα το πρωί αλλά όχι αυξημένες, λόγω και της κακοκαιρίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις