Κοροναϊός : Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα – Σε εξέλιξη οι έλεγχοι, μέτρα και οδηγίες
Η κυβέρνηση και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία, ανησυχούν ωστόσο για το γεγονός ότι ο κοροναϊός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός Ελλάδος.
Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι 7 διαγνωσμένοι με κοροναϊο.
Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές αρχές, εντείνοντας τις προσπάθειες να ελεγχθεί το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία, ανησυχούν ωστόσο για το γεγονός ότι ο κοροναϊός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός Ελλάδος.
Στο μεταξύ, αρνητικά στον κοροναϊό ήταν τα δείγματα των δύο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε καραντίνα στο Λονδίνο.
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να απολυμανθούν, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες της χώρας, όπου, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, εισέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολιτών.
Με ήπια συμπτώματα οι 7 ασθενείς
Με ήπια συμπτωματολογία, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, τα 7 άτομα που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό.
Εκτός από την 38χρονη στην Θεσσαλονίκη, το παιδί της και άλλες δύο γυναίκες στην Αθήνα, το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού:
Μια Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Ένας Έλληνας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και ένας ακόμη Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Αρνητικά στον κοροναϊό τα δείγματα των δύο μαθητών που βρίσκονταν στο Λονδίνο
Στο μεταξύ, αρνητικά στον κοροναϊό, είναι τα δείγματα των δύο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε καραντίνα στο Λονδίνο.
Πρόκειται για την κόρη της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου και ένα ακόμη παιδί, που παρέμεναν σε απομόνωση σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βρετανική πρωτεύουσα.
Οι υπόλοιποι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου επέστρεψαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με ναυλωμένη πτήση τσάρτερ.
Τα παιδιά έφτασαν φορώντας μάσκες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πέρασαν από θερμικό έλεγχο και στη συνέχεια αποχώρησαν με τις οικογένειες τους.
Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες στα παιδιά που επέστρεψαν για κατ’ οίκον απομόνωση τουλάχιστον 14 ημερών.
«Δε χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός
«Δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός» τόνισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του, το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό .
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για κοροναϊό ήταν αρνητικά για πολλές περιπτώσεις ασθενών στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στα 7 κρούσματα είπε ότι μέχρι σήμερα όλοι είναι καλά καθώς έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα.
Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει και ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ.
Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ανησυχούν για το γεγονός ότι ο κοροναϊός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός Ελλάδος.
Κι αυτό γιατί τα 3 από τα 7 κρούσματα δεν κόλλησαν τον ιό σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό (πχ. στην Ιταλία), αλλά διαδόθηκε από κάποιον ασθενή σε υγιές άτομο με το οποίο ήρθε σε επαφή.
Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες «ιχνηλάτησης» πιθανών κρουσμάτων, επιδιώκοντας να ελεγχθεί το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού το γεγονός ότι γνωρίζουν την πηγή μετάδοσής του και στα εφτά περιστατικά.
Εφιστούν την προσοχή στα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος που είναι: πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή και καταβολή του οργανισμού. Υπογραμμίζουν δε, πως δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και και το στόμα μας.
Καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες
Στο μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, οΓκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε την ανάγκη οι ευπαθείς ομάδες να προσέχουν πολύ και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».
Τόνισε εξάλλου, πως οι κανόνες ατομικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και θα πρέπει να τηρούνται.
«Οποιοδήποτε από τα ήπια συμπτώματα θα πρέπει να μας κρατάει σπίτι. Δεν θα πρέπει να αναζητούμε τον γιατρό με την πρώτη ευκαιρία. Αν θεωρούμε ότι ανήκουμε σε μια από τις υψηλές ομάδες κινδύνου, παίρνουμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ».
Μέτρα – οδηγίες
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να απολυμανθούν, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες της χώρας, όπου, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, εισέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολιτών.
Δήμοι και φορείς σε όλη τη χώρα προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε απολυμάνσεις δημόσιων κτιρίων και σχολείων.
Ο ΕΟΔΥ απευθύνει έκκληση σε όσους υποψιάζονται ότι έχουν νοσήσει, να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για να λάβουν οδηγίες και να μην πηγαίνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία. Παράλληλα δημοσιοποιεί ενημερωτικό υλικό σε μια προσπάθεια να λύσει τυχόν απορίες για τον κοροναϊό:
Οι ειδικοί λύνουν τις απορίες μας
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή
Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
Εάν έχει :
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
- Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2
ή
- Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;
Κίνα, Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, 28 February 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 4 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.
Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.
Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής
- Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
- Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.
Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων
- Καιρός: Επιδείνωση των συνθηκών με κρύο, βροχές και χιόνια – Πότε θα εκδηλωθούν καταιγίδες στην Αττική
- Μπορεί η Τουρκία ή τα Κατεχόμενα να οριοθετήσουν με τη Συρία;
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!