Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση για Προσφυγικό: Αναβάθμιση φύλαξης συνόρων – «Φρένο» σε αιτήσεις ασύλου
Δέσμη έκτακτων μέτρων με στόχο την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων και την ανάσχεση των προσφυγικών ροών που φτάνουν μαζικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Να σκληρύνει της στάση της απέναντι στα «καραβάνια» των προσφύγων που φτάνουν κατά χιλιάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και σε όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια αποφάσισε η κυβέρνηση ανακοινώνοντας πέντε έκτακτα μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίζει να παίζει παιχνίδια χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε όλα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα στον Έβρο, όπου η κατάσταση τα τελευταία 24ωρη είναι τεταμένη και αρκεί μία σπίθα για να εκραγεί και να υπάρξουν ανεξέλεγκτα γεγονότα.
Ώρα με την ώρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συρρέουν κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα αυξάνονται επικίνδυνα με ευθύνη της Άγκυρας που τους «σπρώχνει» προς την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να εκβιάσει την Ευρώπη για το προσφυγικό.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κοντά στον Έβρο, ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων και προσπάθησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα καλώντας επί της ουσίας την Ευρώπη να ξυπνήσει από τον «λήθαργο» και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε μία χώρα η οποία σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό.
Μπορεί η απόφαση της ΕΕ για σύγκληση των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Παρασκευή να είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν αρκεί.
Η διαπίστωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο Ερντογάν χρησιμοποιούν ως πιόνια τους πρόσφυγες προκειμένου να ασκήσουν διπλωματική πίεση είναι σωστή, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται μετά τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίαση της Κυριακής.
Αναβαθμίζεται η φύλαξη των συνόρων – «Φρένο» στις αιτήσεις ασύλου
Η κυβέρνηση η οποία εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθούσε ως απλός θεατής τις εξελίξεις στο προσφυγικό, αποφάσισε βλέποντας τις εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα στον Έβρο αλλά και τις αθρόες ροές στα νησιά του Αιγαίου να λάβει έκτακτα μέτρα.
Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων , την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα αλλά και την άμεση επιστροφή χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης όσων εισέρχονται παρανόμως στην ελληνική επικράτεια, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που χρήζει διευκρινήσεων από την κυβέρνηση.
Αναλυτικά τα πέντε έκτακτα μέτρα
Τα πέντε έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι τα εξής:
1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κατηγορώ» Πέτσα σε Τουρκία
Ο κ. Πέτσας θέλοντας να δικαιολογήσει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό, σημείωσε ότι «η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της».
Έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας και κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι κατευθύνει και ενθαρρύνει αυτή την αιφνίδια, μαζική και οργανωμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.
Καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις κατά της Τουρκίας λέγοντας πως αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.
«Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.
Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Δένδια με ευρωπαϊους αξιωματούχους
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αφού ζήτησε τη σύγκληση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αίτημα που έγινε αποδεκτό, προχώρησε σε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ενημερώσει ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, μίλησε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ , με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλαδίας αλλά και τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις