Πέτσας μετά το ΚΥΣΕΑ : Ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας – Πέντε έκτακτα μέτρα
Μιλώντας «για ενεργή και ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την λήψη πέντε έκτακτων μέτρων για το προσφυγικό μεταξύ των οποίων την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης, την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου και το αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή
Για ενεργή, σοβαρή και ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά των επεισοδίων σε Έβρο και Μυτιλήνη, αλλά και μετά την εκρηκτική αύξηση των προσφυγικών ροών που φτάνουν τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε για τις εξελίξεις με το προσφυγικό, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για τη διαφύλαξη των συνόρων.
Ενεργοποιούνται 5 έκτακτα μέτρα
Κατηγορώντας την Τουρκία ότι γίνεται η ίδια διακινητής προσφύγων, του οποίους μετατρέπει σε πιόνια για την άσκηση διπλωματικής πίεσης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πέντε έκτακτα μέτρα:
1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική και συντονισμένη πίεση»
Προηγουμένως και εξηγώντας το σκεπτικό που οδήγησε στη λήψη των μέτρων αυτών ο κ. Πέτσας ανέφερε:
«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.
Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.
Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.
Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».
Με το βλέμμα στην Έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εστίασε στην σύγκληση Έκτακτης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά το ελληνικό αίτημα.
Τα στοιχεία που διοχέτευσε η κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συρρεύσει και έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην ελληνική επικράτεια είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε πως έχουν ήδη αποτραπεί 9.600 απόπειρες παραβίασης των συνόρων, από πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις που έρχονται από την «απέναντι πλευρά», καθώς ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι μετανάστες που είχαν φύγει από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεπερνούν τους 36.000.
- Χαρδαβέλλας: Σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου
- «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»: Μια διαδραστική παράσταση στο θέατρο Σταθμός
- ΑΑΔΕ: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
- Καβάλα: Τη ζωή του έχασε ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
- Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα
- ΠΑΣΟΚ: Σταθεροποιείται αλλά δεν κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ – Η υποδοχή στον Ανδρουλάκη από τους Σοσιαλιστές