Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χαλβάς με ταχίνι

Χαλβάς με ταχίνι

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι γνωστός με πολλά ονόματα: σησαμένιος, «του μπακάλη», μακεδονικός ή Δραπετσώνας.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής είναι ο χαλβάς, τον οποίο λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι γνωστός με πολλά ονόματα: σησαμένιος, «του μπακάλη», μακεδονικός ή Δραπετσώνας. Οι ρίζες του βρίσκονται στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την υπέροχη αυτή συνταγή.

Όπως και αν τον ονομάζετε, είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό γλυκό θέλει να ακολουθήσεις την τεχνική και να προσθέσεις μέσα ό,τι τραβάει η όρεξή σου (κυρίως ξηρούς καρπούς).

Υλικά

  • Ζάχαρη 260 γρ.
  • 10 γρ. γλυκόζη
  • 450 γρ. ταχίνι
  • 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 βανίλια
  • αν θέλετε, προσθέτετε ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα θα βάλουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και θα αρχίσουμε να ανακατεύουμε χωρίς να σταματήσουμε. Όταν ετοιμάζουμε χαλβά με ταχίνι, χρειάζεται προσοχή στα γραμμάρια των υλικών.

Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τη γλυκόζη και θα ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας.

Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δε σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.

Στη συνέχεια φορώντας το ειδικό γάντι, προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας) την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι. Φροντίζουμε να ρίξουμε το μείγμα καραμέλας σε 2 διαδοχικές φάσεις, αργά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ανακατεύουμε για να δέσουν και να σφίξουν τα υλικά.

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και όταν τον σηκώνουμε τα υλικά του χαλβά με ταχίνι δεν σκορπίζονται. Τοποθετούμε τον χαλβά στο σκεύος από το οποίο θέλουμε να πάρει το σχήμα του και τον να κρυώσει εκεί για 20-30 λεπτά.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024